• Máme jazykový kvietok 🌻
          • Máme jazykový kvietok 🌻

            Každý rok sa naša škola zapája do jazykovo- umeleckej súťaže ´Jazykový kvet’. Tento rok sa naša žiačka Hanka Gregová, z ôsmej triedy, prebojovala zo školského kola do semifinále, odkiaľ postúpila do krajského kola. 

            V krajskom kole sa umiestnila na krásnom treťom mieste, za čo jej všetci srdečne gratulujeme.

            Autor: Mgr. Gabriela Salvet 

          • Občianska náuka v praxi

            Poznáte tie časy, keď nás rodičia poúčujú, čo by sme mali, nemali robiť, alebo čo je bezpečne a naopak nebezpečné. V najlepšom zaujme nás ochraňujú a vďaka ich poznaniu a skúsenostiam nám ponúkajú svoju múdrosť. 

            S týmto cieľom a záujmom naša škola v rámci predmetu Občianska náuka zorganizovala účasť na verejnom súdnom pojednávaní, ktoré zasadalo minulý pondelok vo veci nelegálnej drogovej činnosti. Žiaci získali nie len priamu skúsenosť a vedomosti v oblasti trestného práva, ale aj prevenčné poučenie. Priamo od pána sudcu sa dozvedeli mnoho poznatkov. Taktiež mali prilezištosť sa opýtať čokoľvek pána sudcu. Výsledkom bola priatelská a náučná diskusia. 

            Zo súdnej siene sme sa presunuli do kina Úsmev.

            Bol to prijemný deň, v ktorom sme získali veľké množstvo zaujímavých vedomosti. 

            Autor: Mgr. Gabriela Salvet 

        • Túlavé topánky na cestách
          • Túlavé topánky na cestách

            V apríli sme sa zatúlali až do Trenčianskeho kraja, v ktorom sme navštívili Bojnice - mesto s čarovným zámkom a najstaršou ZOO na Slovensku. Za skorých ranných hodín sme vyrazili na dlhú cestu za poznaním a zážitkami. Po dorazení do cieľa a drobnom občerstvení sme išli na prehliadku Bojnického zámku, ktorý patrí k najstarším a najvýznamnejším pamiatkam na Slovensku. Stojí na travertínovej kope nad mestom. Pôvodne bol hradom dreveným a vyvinul sa zo staršieho hradiska. Postupne v priebehu 13. storočia bol budovaný z kameňa. Súčasťou Bojnického zámku je aj prírodná travertínová jaskyňa s priemerom 22 m a výškou 6 m. Okolo Bojnického zámku je sadený prírodno-krajinársky park. Prehliadka bola zaujímavá a náučná. Po ochladení sa v jaskyni a obede sme zamierili do ZOO, kde sme strávili dlhý čas. Prešli sme ju celú, s malými zmrzlinovými prestávkami a odpočinkom na lavičkách. Cesta späť ubehla rýchlo a bola plná rozprávaní zážitkov z tohto dobrodružného dňa. Chválime všetkých účastníkov za disciplínu a už teraz sa tešíme na májové túlanie, ktoré nasmerujeme na Zelené pleso vo Vysokých Tatrách.

          • Moje mesto

            Cieľom výtvarnej súťaže Moje mesto je rozvíjať vzťah ku kultúre krajiny a architektúre.  Zo školského kola postúpili výtvarné práce stvárnené kresbou, maľbou, kombinovanou výtvarnou technikou, ale i grafikou. 
            V rámci druhého stupňa postúpili výtvarné práce nasledujúcich žiakov:

            • Juraj Mihalič, Richard Jaráb (5. roč.),
            • Richard  Kronovetter, Jerguš Hruška, Teo V. Ruščin (6. roč.),
            • Lukáš Tulušák (7. roč.),
            • Alexander Karim Haj Hussein, Nella Krehlíková, Alexandra Bujňáková, Dominik Suchánek a Svorad Burdych (8. roč.),
            • Alexia Porembský, Michal Kiss, Timotej Choma, Michaela Kiferová, Dominik Hoff, Michal Lendel, Ján  Dzák a Marek Pasternák ( 9. roč.).

            Do súťaže sa zapojilo množstvo žiakov, ktorí  sa tejto témy chytili a myslím si, že vznikla bohatá kolekcia pekných prác. 

            Všetkým želáme veľa úspechov vo výtvarnej súťaži a ďakujeme za skvelú reprezentáciu školy.

            Autor: PaedDr. Adriana

          • Zelený certifikát (Green Certificate)

            V rámci osvety v oblasti ekológie a životného prostredia realizuje naša škola v spolupráci so žiakmi rôznorodé projekty či aktivity, ku ktorým patria napr. zber nefunkčných batérií, elektroniky či dokonca porcelánu. Samozrejmosťou je organizácia rôznych tematických dní, ku ktorým patria Deň Zeme či Deň vody.

             Okrem spomenutých aktivít pravidelne participujeme s košickou firmou Kosit, ako aj s inými inštitúciami z prostredia enviromentalistiky.  

            Podobnými akciami a spoluprácami vedieme našich žiakov k šetrnému a racionálnemu prístupu k životnému prostrediu.

        • Keramika už vo finálnej podobe
          • Keramika už vo finálnej podobe

            Po istom čase opäť navštívili žiaci 5. ročníka  keramický ateliér v Centre voľného času na Popradskej ulici v Košiciach spoločne s pani učiteľkou A. Andrejkovou. Nebola to náhoda, pretože v rámci predchádzajúcich stretnutí tvorili keramické výrobky, ktoré tentokrát dokreovali do finálnej podoby.

            Celému finále predchádzali hneď viaceré tvorivé činnosti. Po domodelovaní hliny, jej vypálení v keramickej peci nasledovalo glazúrovanie. Keramiku sme  glazúrovali natieraním štetcom. Po nanesení vrstvy glazúry žiaci očistili miesta na črepe, ktoré sa dotýkajú pecných plátov, výslednú keramiku sme poslali na výpal. 

            Výrobky boli hotové! V očiach žiakov nechýbalo nadšenie z výsledkov či patričná hrdosť na svoj vlastnoručne vyrobený umelecký produkt - keramiku. 

            Zážitkový spôsob výučby má veľké opodstatnenie a je silnou motiváciou rovnako pre žiaka, ako aj učiteľa. 

            Autor: PaedDr. Adriana

        • Výstava v Múzeu Vojtecha Löfflera v Košiciach
          • Výstava v Múzeu Vojtecha Löfflera v Košiciach

            O tom, že žiaci sa zapojili do výtvarnej súťaže o cenu Vojtecha Löfflera sme vás už informovali. V silnej konkurencii s účasťou 756 prác sa presadili aj práce našich žiakov: 

            • Matej Molčan (8. B) s kresbou: „Hrnčiarska ulica“ 
            • Sabrina Šoffová (9. roč.) maľbu: ,,Môj pohľad cez okno na dovolenke.“

            Slávnostné otvorenie výstavy sa uskutoční 23. 5. 2024 o 16.00 hod. v Múzeu Vojtecha Löfflera na Alžbetinej 20 v Košiciach.

            Žiakom srdečne blahoželáme a ďakujeme im za skvelú reprezentáciu školy.

            Autor: PaedDr. Adriana

        • Deviataci zisťovali čo, to o komunizme
          • Deviataci zisťovali čo, to o komunizme

            V piatok 5.4. sme so žiakmi deviateho ročníka navštívili Múzeum obetí komunizmu. Išlo o nesmierne zaujímavý a veríme, že aj nezabudnuteľný zážitok pre nás všetkých.

               S výkladom zaujímavého sprievodcu si žiaci mali možnosť preveriť vedomosti, ale predovšetkým získali nový pohľad na túto dlhoročnú etapu slovenských dejín.

              Žiaci si mohli vypočuť výpovede reálnych ľudí, predovšetkým vďaka verejnoprávnej inštitúcii Ústav pamäti národa. Cez slúchadlá si vyberali konkrétne príbehy, ktoré ich najviac zaujali. Rovnako sme videli mená perzekvovaných ľudí počas komunistickej diktatúry, ktorých bolo vyše 70 tisíc. Vďaka interaktívnej mape mali žiaci možnosť zistiť koľko ľudí z ich rodnej obce, či možno aj samotnej rodiny, sa stali obeťami tohto krutého režimu. Vďaka náročnej práci zamestnancov múzea v archívoch sme dokonca videli aj presné dôvody, pre ktoré boli perzekvovaní.

              Žiaci sa stretli s drsnými praktikami zastrašovania zo strany príslušníkov režimu. Či už vysťahovanie, posielanie do pracovných táborov či gulagov, zriaďovanie trestných práporov, nastavovanie likvidačných daní pre farmárov a podobne.

              Na záver prehliadky sme sa zoznámili so slovenským disentom a samizdatovou literatúrou v Knižnici samizdatu a exilovej literatúry Rudolfa Fibyho. Pán Fiby bol In memoriam ocenený prezidentkou Slovenskej republiky Rádom Ľudovíta Štúra II. triedy za mimoriadne zásluhy o demokraciu a jej rozvoj, ľudské práva a slobody a ich ochranu. Jeho sestry toto vzácne a vážené ocenenie venovali knižnici, a z toho dôvodu sme ho mali možnosť naživo vidieť. 

            Následne žiaci prišli do kontaktu so starými písacími strojmi a mohli si na nich vyskúšať písať vlastné texty. Zistili, že urobiť chybu na takomto stroji nie je len tak, pretože napraviť ju vie byť veľmi náročné. Aktivita ich nesmierne bavila, a tak sme sa aj zdržali o niečo dlhšie, než sa pôvodne plánovalo.

            Spoločne sme prežili nesmierne zaujímavé a podnetné dopoludnie, ktoré sa snáď vrylo do myslí našich žiakov na dlhé obdobie.

            Autor: Mgr. Juraj

        • Finančná gramotnosť    v banke
          • Finančná gramotnosť v banke

            V rámci projektu  „finančná gramotnosť”, žiaci 4. ročníka navštívili pobočku ČSOB banky. V banke ich privítal pán riaditeľ, ktorý porozprával o fungovaní banky. Umožnil im prístup v podzemí banky k  trezorovým schránkam a vyskúšali si, aké ťažké a bezpečné sú trezorové dvere. Exkurziu ukončili vyskúšaním si bankomatov výberom peňazí, ale aj ich vkladom na účet v bankomate.

            Zážitkové učenie je nenahraditeľné. Overiť si v praxi a hlavne získať zručnosť je veľmi dobrá a hlavne neoceniteľná skúsenosť o bankovníctve.

            Autor: Mgr. Janette

        • Vesmír očami detí
          • Vesmír očami detí

            Vesmír očami detí, XXXIX. ročník okresného kola celoslovenskej súťaže, bol pre nás úspešný. 
            Žiačka školy: Eliška Bušová (5. roč.) so svojou výtvarnou prácou „Ako ďalej?" v kategórii 5. – 9. ročníka ZŠ získala čestné uznanie, a tak jej práca postupuje do celoslovenského kola, ktoré sa uskutoční v Hurbanove.

            Vernisáž výstavy spojená s odovzdávaním cien sa uskutoční 8. apríla (pondelok) o 15.00 hod. v priestoroch CVČ, EP Popradská 86 v Košiciach.

            Eliške srdečne blahoželáme, ďakujeme za reprezentáciu našej školy a držíme palce v celoslovenskom kole súťaže.

            autor textu: PaedDr. Adriana 

        • Druháci v mestskej knižnici
          • Druháci v mestskej knižnici

            Vo vnútri ľudského sveta existuje iný, malý svet. Je tiež utkaný z príbehov ako ten náš. Vlákna prepletajú bytosti s ôsmimi nohami a štyrmi očami – pavúky.
            Koncom marca, mesiaca knihy, sa druháci v mestskej knižnici zoznámili s pavúčou rodinkou Websterovcov.

            Pani knihovníčka prečítala žiakom napínavý úryvok jednej z kníh, v ktorom žiaci objavili nielen pevnosť pavúčieho vlákna, ale najmä skutočnú silu rodiny, ktorá spája. Viacerí žiaci si vypožičali ďalšie knihy, ktoré nedočkavo začali čítať v areáli Mestského parku.

            Autor: Mgr. Mária

        • Veľkonočné Rakúsko
          • Veľkonočné Rakúsko

            V rámci hodín nemeckého jazyka sa so žiakmi často venujeme téme zvykov a tradícií nemecky hovoriacich krajín. Výnimkou nebolo ani predveľkonočné obdobie, v rámci ktorého si žiaci 5. ročníka osvojili nové poznatky o Rakúsku.

            Z tohto dôvodu sme navštívili Rakúsku knižnicu UPJŠ v Košiciach, kde si pre nás tunajší zamestnanci pripravili prezentáciu nielen o Rakúskej republike, ale aj o veľkonočných zvykoch a tradíciách v nemecky hovoriacich krajinách všeobecne. Vďaka stretnutiu sme sa dozvedeli, kto je to Ostara či prečo deti v týchto krajinách hľadajú veľkonočné vajíčka v prírode. K tomu sme si osvojili i základnú slovnú zásobu k téme: das Ostern (Veľká noc). Počas nasledujúcej vyučovacej hodiny sme si nové slovíčka upevnili prostredníctvom tvorby tematických projektov.

            Chceme sa poďakovať zamestnancom Rakúskej knižnice UPJŠ v Košiciach za peknú prezentáciu, ako aj sprievodný program, ktorý si pre nás pripravili.

            Autor: Mgr. Martin

          • Pozdravy pre Vás...

            Tak už je tu Veľká noc! Veľká noc je svätý alebo tiež pašiový týždeň, začína Kvetnou nedeľou a končí Veľkonočnou nedeľou. Medzi nimi sú ďalšie dni, ktoré majú svoje vlastné meno - Zelený štvrtok, Veľký piatok a Biela sobota. U nás do Veľkej noci zahŕňame ešte aj Veľkonočný pondelok.

            Pre väčšinu kresťanov vo svete, či už katolíkov alebo protestantov, je tento sviatok najmä o oslave vzkriesenia Krista. Veriaci si v kostoloch pripomínajú Kristovo utrpenie, sebaobetovanie a vzkriesenie. Židia oslavujú v tomto období tiež významný sviatok, ktorý sa volá Pesach.

            Vo svete je množstvo krajín, kultúr a spoločenstiev, ktoré majú vlastné a možno aj ojedinelé spôsoby, ako sláviť tieto sviatky svojimi vlastnými tradíciami. Niekde sa jedia čokoládové zajačiky, „šibú a oblievajú“ sa ženy, inde sa hľadajú schovávané veľkonočné vajíčka a v ďalšej krajine púšťajú šarkany. Tieto sviatky sa totiž vždy prelínali s oslavou jari, ktoré pôvodne oslavovali pohanské národy.

            Žiaci 8. a 9.ročníka Vám posielajú veľkonočné pozdravy a želajú pokojné prežitie Veľkonočných sviatkov plných zdravia, pohody a lásky.

            Autor: PaedDr. Adriana 

        • Beseda v knižnici s tretiakmi
          • Beseda v knižnici s tretiakmi

            Marec je venovaný knihám, preto sa naše kroky vybrali do mestskej knižnice v Kulturparku. A to nie v bežný deň ale posledný pondelok v marci, kedy je Deň európskych autorov a autoriek. Neverili by ste, ale boli sme v Hong Kongu, v Paríži, na Antarktríde, v Ríme, V Londýne aj v Texase. Spoznali sme diela rôznych európskych autorov. Bolo to zaujímavé cestovanie.

            Autor: Mgr. Miriam

        • Mission space lab zero 
          • Mission space lab zero 

            Vo štvrtok 21. marca sa žiaci 8. a 9. ročníka v rámci výtvarnej výchovy zúčastnili projektu ESA Mission space lab zero, ktorý prebiehal pod patronátom Gymnázia na Poštovej ulici v Košiciach. Projekt nám predstavila bývalá žiačka našej školy Júlia Cs. spolu s jej spolužiačkami.  Dievčatá nás postupne previedli celým projektom, pričom sme sa dozvedeli i poznatky o vesmírnej stanici ISS. Taktiež sme sa dozvedeli niečo o zariadení s tajomným názvom Astro Pi.

            Astro Pi je počítač Raspberry Pi zapuzdrený krytom špeciálne navrhnutým pre podmienky vo vesmíre. Počítače Astro Pi sa dodávajú so sadou snímačov a zariadení, ktoré možno použiť na veľké vedecké experimenty. Táto sada snímačov sa nazýva „Sense HAT“ (čo znamená „Hardvér pripojený navrchu“). Sense HAT umožňuje počítaču Astro Pi snímať a vykonávať mnoho druhov meraní, od teploty po pohyb a odosielať informácie pomocou 8x8 LED maticového displeja. Počítač Astro Pi má tiež joystick a tlačidlá, rovnako ako video herná konzola. Pre túto misiu sme použili emulátor Sense HAT, ktorý simuluje hlavné funkcie Astro Pi vo  webovom prehliadači. Matrica LED Astro Pi môže zobrazovať farby. V tomto kroku sme zobrazili obrázky z prírody na LED matrici Astro Pi.

            LED matrica je mriežka LED diód, ktoré možno ovládať jednotlivo alebo ako skupinua vytvárať tak rôzne svetelné efekty. Matrica LED na Sense HAT má 64 LED zobrazených v mriežke 8x8. LED diódy môžu byť naprogramované tak, aby produkovali širokú škálu farieb. Farby môžu byť vytvorené pomocou rôznych pomerov červenej, zelenej a modrej. 

               A tu sa dostávame k našej úlohe, ktorou bolo vytvoriť obrázok (fauny a flóry) vo veľkosti mriežky 8x8. Po zadaní farieb a zistení ich číselných kódov sme do jednotlivých riadkov vkladali číselné kódy. Po zobrazení obrazu na matrici LED sme odoslali náš obrázok na ISS stanicu, jednoducho povedané, po naprogramovaní nášho obrázku sme ho odoslali do vesmíru. Koncom apríla budú tieto obrázky odprezentované. Ďakujeme za možnosť zúčastniť sa projektu: Mission space lab zero a všetkým zúčastneným žiakom blahoželáme.

            Tento projekt je príkladom kooperatívneho vyučovania a prehlbovanie poznatkova zručností v rámci medzipredmetových vzťahov.

            Autor: PaedDr. Adriana

        • Vesmír očami deti
          • Vesmír očami deti

            Už po štvrtýkrát sa naši žiaci zapojili do prestížnej celoslovenskej výtvarnej súťaže: Vesmír očami detí.

            Čo je vesmír?

            Vesmír alebo kozmos je názov, ktorý používame pre všetku hmotu, energiu a priestor, ktorý existuje. Ako vznikol vesmír ešte úplne nevieme. Veľa vedcov sa domnieva, že vznikol pred 13,7 miliardami rokov nepredstaviteľne mohutným výbuchom nazývaným veľký tresk. Vesmír je celý svet a všetko vôkol neho. Sú to všetky hviezdy a planéty. Zem so svojimi rastlinami a zvieratami, ty a ja - slovom všetko. Vo vesmíre sú obrovské skupiny hviezd. Volajú sa galaxie a vyzerajú ako velikánske hviezdne mestá, to dobre vieme. Ale vieme, koľko záhad sme ešte neobjavili? Táto myšlienka nás sprevádzala počas umeleckej tvorby na túto tému. V podobe kresieb, malieb, kombinovaných techník postúpili výtvarné práce žiakov zo školského do celomestského kola.

            Ich autorstvo patrí nasledujúcim žiakom: 
            5. ročník - Olívia Miklušová, Richard Nicolas Korba, Eva Uličná, Amal Reda Daoud, Eliška Bušová.

            6. ročník - Nina Uhrínová, Richard Kronovetter, Richard Halás.

            7. ročník - Oliver Mošon, Luka Budai, Samuel Kmec.

            8. ročník - Samuel Čopan.

            9. ročník - Ján Dzák a Marek Pasternák.

            Veríme, že z dlhého menoslovu budeme mať niekoľkých ocenených, ktorí by v prípade postupu postúpili do celoslovenského kola. 
            Našim žiakom držíme palce a ďakujeme im za peknú reprezentáciu školy.

            Autor: PaedDr. Adriana

        • Stretnutie s ilustrátorkou
          • Stretnutie s ilustrátorkou

            V rámci mesiaca marec, ktorý je už tradične ovenčený perifrázou „mesiac knihy“, sme sa rozhodli poukázať na skutočnosť, že knihy, to nie sú len príbehy, ale i rôzne alegorické výjavy, ktoré sú často doplnené tematickými obrázkami, presnejšie povedané ilustráciami.

            Túto skutočnosť si  v utorok 19. marca naplno uvedomili i žiaci a žiačky 5. ročníka, zavítala medzi nich totiž známa grafička, dizajnérka a ilustrátorka Katarína Rybnická, niekoľkonásobná finalistka Národnej ceny za dizajn, ktorá ilustrovala knihy takým spisovateľským persónam ako napr. Marekovi Vadasovi, Jozefovi Mokošovi či známemu košickému sprievodcovi Milanovi Kolcunovi. Okrem toho vydala aj vlastné obrázkové leporelo s názvom Psia kniha.

            Počas spoločného stretnutia žiakom prezradila, ako začala s ilustrátorskou činnosťou, výnimkou neboli ani ukážky jej tvorby, na ktorých boli badateľné i postupné zmeny tvorivej paradigmy. Vo svojom rozprávaní nezabudla zdôrazniť význam ilustrácií v knihách, ktoré, ako sme sa dozvedeli, nie sú tvorené náhodne, ale korešpondujú s konkrétnou knihou tak, aby dopĺňali jej obsahovú stránku. V druhej časti stretnutia dostali žiaci za úlohu vytvoriť svoju vlastnú ilustráciu, pričom im pani ilustrátorka ochotne pomohla. Aby bola aktivita ešte zaujímavejšia, víťazovi najlepšej ilustrácie venovala svoju maľbu. Vybrať konkrétneho víťaza nebolo vôbec ľahké, no po porade s učiteľským kolégiom sme sa rozhodli udeliť ju Anne F.

            Pani Rybnickej sa týmto chceme ešte raz poďakovať za návštevu a prajeme veľa úspechov v jej umeleckej činnosti.

            Autor: Mgr. Martin

        • Bábkové divadlo v 5. ročníku
          • Bábkové divadlo v 5. ročníku

            V rámci tematického celku „Pozrime si rozprávku“ si žiaci 5. ročníka skúsili v skupinkách zahrať bábkovú hru s názvom „Krása nevídaná“. Dostali tak možnosť zúročiť svoje poznatky a postrehy z decembrovej návštevy Bábkového divadla v Košiciach. Pri svojich výstupoch ocenili prácu a nadanie bábkohercov, nakoľko skĺbiť konkrétne repliky s pohybom bábok na javisku Gerlichovho bábkového divadla sa ukázalo ako náročná úloha. Po usilovnom tréningu a generálke ale uznali, že výsledný efekt stál za to.

            Sme veľmi radi, že aj vďaka podobným aktivitám dokážeme našim žiakom pravidelne poskytnúť možnosť praktickej sebarealizácie a kooperatívneho vyučovania v rámci rôznorodých tém či predmetov.

            Autor: Mgr. Martin

        • Beseda o ekológii
          • Beseda o ekológii

            Pán spisovateľ Matej Zámečník prišiel porozprávať prvákom nielen o tom, ako žiť ekologickejšie, ale prečítal im aj úryvok zo svojej knihy o triedení odpadu. Žiaci sa tak prostredníctvom milého príbehu dozvedeli mnoho nového. Prekvapením pre žiakov bola ukážka vermikompostéra, kde dážďovky usilovne kompostujú bioodpad. Po skončení besedy si mohli autorove knihy prelistovať.

            Sme radi, že sme sa dozvedeli opäť niečo nové a zaujímavé.

            Autor: Mgr. Katarína