• Pyžamovy deň
          • Pyžamovy deň

            Dňa 24. 11. sa konal tematický deň, ktorý spočíval v tom, že si žiaci do školy obliekli pyžamo. Náš školský parlament sa rozhodol, že podobné tematické dni sa zaradia medzi naše ďalšie tradície. Tento deň sme si všetci užili naplno!

            Počas tohto dňa nastalo aj vyhodnotenie najkrajšieho pyžama. Výherca bol odmenený čokoládou a malým plyšovým medvedíkom.

            Výherkyňou Pyžamového dňa sa stala Zara Kuliková (6. roč.).

            Dúfame, že počas školského roka bude viac tematických dní, ktoré nám spríjemnia dni v škole.

            Školský parlament

        • Olympiáda z nemeckého jazyka
          • Olympiáda z nemeckého jazyka

            Vo štvrtok, 23. novembra sa na našej škole uskutočnilo školské kolo olympiády v nemeckom jazyku. Chuť a odvahu ukázať svoje vedomosti z nemeckého jazyka našli štyria žiaci. V prvej časti žiaci riešili prácu s textom a následne gramatický test, v druhej časti prezentovali ústny prejav na vylosovanú tému. Všetci žiaci ukázali, že sa už z nemčiny toho dosť naučili a takisto zistili, na akých veciach treba do budúcnosti popracovať. Víťazom v kategórii 1A sa stal Teo Ruščin zo VI. ročníka a v kategórii 1B Dominik Suchánek z VIII. ročníka. Nielen na víťazov, ale aj na ostatných súťažiacich čakala po súťaži zaslúžená sladká odmena. Všetkým zúčastneným žiakom prajeme veľa úspechov a chuti do učenia sa nemeckého jazyka.

            Autor: Mgr. Gejza

        • Túlavé topánky
          • Túlavé topánky

            Tentokrát sa Túlavé topánky vybrali za poznávaním histórie a kultúry mesta Levoča. Je známa svojou nádhernou stredovekou architektúrou a bohatou históriou spojenou s remeslami a kultúrou, čo ju robí jedným z najkrajších a najzachovanejších historických miest na Slovensku. Postupne sme navštívili historickú radnicu, Dom Majstra Pavla, kláštor i kostol Minoritov a na záver to najkrajšie - oltár Majstra Pavla z Levoče. Veľkú radosť nám urobil prvý sniežik, ktorý nás prekvapil po návšteve cukrárne. V decembri sa túlavé topánky zatúlajú do Vysokých Tatier na Hrebienok, kde navštívime Ľadový dóm.

        • Thanksgiving
          • Thanksgiving

            Každý rok v novembri, štvrtý štvrtok v mesiaci, sa vo svete oslavuje Deň vďakyvzdania – Thanksgiving. Aj naši žiaci si na hodinách anglického jazyka spoločne so svojimi učiteľmi pripomenuli tento sviatok. Dozvedeli sa o začiatku, histórii a tradíciách spojených s týmto dňom. Rozprávali sa o tom, prečo, za čo a za koho by sme mali byť v našom živote vďační. Mladší žiaci si predstavovali, čo by si vložili na svoje taniere, keby sa zúčastnili oslavy tohto dňa.
            Všetci si takto rozšírili slovnú zásobu a zároveň aj svoje poznatky.

        • Medová desiata
          • Medová desiata

            Po návšteve Včelárskej výstavy pokračoval “Včelí projekt “ v našej škole, kde si žiaci III.B triedy pripravili pre svojich kamarátov z prvého stupňa akciu s názvom MEDOVÁ DESIATA. V jej úvode si každá trieda prezrela prezentáciu o včelách a vzniku sladučkého medu. Následne prebehla ochutnávka dvoch druhov medu, a to lúčneho a lesného. V tretej časti aktivity si prváci vymaľovali omaľovánky a tí odvážnejší riešili SUDOKU, druháci hrali interaktívne pexeso a taktiež riešili SUDOKU, tretiaci a štvrtáci okrem pexesa riešili aj tematicky zameraný kvíz. Veríme, že toto zábavné učenie v podobe žiaci učia žiakov sa všetkým zúčastneným páčilo a opäť sa dozvedeli niečo nové. Obrovská pochvala patrí žiakom III. B triedy za náročnú prípravu a realizáciu celej akcie, ktorú zvládli výborne a hlavne v zábavnom a tvorivom duchu. “Včelí projekt” plánujeme ukončiť v budúcom roku na jar, kedy by sme v máji navštívili opätovne Botanickú záhradu a v nej celkom nový EPIDOMČEK a exkurziu so včelárom v jej vonkajších priestoroch.

        • Priestorová predstavivosť
          • Priestorová predstavivosť

            Žiaci štvrtého ročníka na hodine geometrie si overovali priestorové stavby pomocou kociek podľa zadania v učebnici. 
            Priestorová predstavivosť je jednou z dôležitých schopností človeka. Bez tejto schopnosti by sa nezaobišli architekti, učitelia, matematici, dizajnéri, lekári, ale samozrejme je dôležitá aj pri bežných činnostiach. Bez priestorovej predstavivosti neexistuje tvorivosť. Súčasťou priestorovej predstavivosti je geometrická predstavivosť. Pozrite si výsledky priestorovej predstavivosti žiakov.

        • Včelárska výstava
          • Včelárska výstava

            Možno ste ani netušili, že včela je vďaka opeľovaniu rastlín tretím najdôležitejším hospodárskym živočíchom v Európe.

            Odhaduje sa, že až jedna tretina potravín, ktoré denne skonzumujeme, je závislá na opeľovaní, prevažne včelami. V poslednej dobe sa čoraz častejšie zdôrazňuje význam včiel pre ľudstvo. Ich vyhynutím by došlo nielen k poklesu biodiverzity, ale tiež k narušeniu ekosystému a potravinového reťazca. To by ohrozilo samu existenciu človeka. Aby sa rozšírili žiacke obzory poznania tejto dôležitej tematiky, vybrali sa druháci, tretiaci a štvrtáci do Botanickej záhrady na VČELÁRSKU VÝSTAVU. Tam sa dozvedeli mnoho nových vecí ohľadom významu, chovateľstva a života včelstva. V ďalšej časti výstavy si mohli skúsiť vyrobiť voskový odliatok, ochutnať viaceré druhy medu alebo zakúpiť si rôzne sviečky, ozdoby a včelie produkty. Na výstave sme zakúpili dva druhy medu, ktoré budú žiaci prvého stupňa ochutnávať v piatok na pripravovanej školskej aktivite, ktorej súčasťou bude aj spomínaná ochutnávka.
            Už teraz sa tešíme!

        • Druháci v mestskej knižnici
          • Druháci v mestskej knižnici

            V polovici novembra navštívili druháci mestskú knižnicu. Pani knihovníčka si pre nich pripravila zaujímavý príbeh o Čľupkovi. Zároveň rozdala žiakom rôzne hudobné nástroje, ktoré žiaci používali pri sprevádzaní deja. Všetci žiaci tak boli aktívne zapojení do príbehu, keďže museli pozorne počúvať, aby mohli svoj hudobný nástroj použiť v správny čas. Tak ako Čľupko z rozprávky hľadal svoj obľúbený gombík, tak si aj deti overili svoju pamäť hľadaním gombíkov presne v takom poradí, ako nasledovali. Gombíky si neskôr “prišili” na pekné kabáty. Zvyšok času, ktorý sme v knižnici strávili, využili žiaci na prezeranie rôznych kníh. Na tie, ktoré sa im páčili, si našli pohodlné miesto a čítali si.

        • Beseda s poľovníkom
          • Beseda s poľovníkom

            Poľovníctvo ako záľubu i zodpovednú činnosť nám priblížil pán Václav Petrovčík -poľovník. Porozprával nám, akú zver môžeme vidieť v našich lesoch a ako sa o zvieratá poľovníci starajú, hlavne v zimnom období. Žiaci sa dozvedeli o stavaní posedu a krmelca aj o samotnom love zveri.

            Prezentoval výbavu poľovníka, ktorú si žiaci mohli zblízka obzrieť aj vyskúšať. Najviac sa žiakom páčila vábnička na srnky a jeleňov, ktorú si aj skúsili.
            Načerpali sme  mnoho užitočných informácií o poľovníkoch a to nielen ako o lovcoch zvierat. Bolo to zaujímavé stretnutie.

          • Beseda s nevidiacim

            V rámci Medzinárodného dňa nevidiacich (13.11.) sme dnes na našej škole privítali nevidiaceho kamaráta Jančiho, ktorý prišiel aj so svojím vodiacim psíkom Gaskom. Prváci sa dozvedeli viac o jeho živote, o tom ako športuje, čo rád robí aj ako komunikuje so svojím psíkom. Svojimi zaujímavými otázkami prekvapili aj nášho hosťa a na konci mohli pohladkať aj Gaska. Tento spoločný čas bol pre nás veľmi obohacujúci.

          • Anjel Vianoc

            Tatranská galéria v Poprade vyhlásila tradičnú predvianočnú výtvarnú súťaž pod názvom: Anjel Vianoc 2023.

            Žiaci na II. stupni našej školy nelenili a namaľovali obrázky s touto témou ľubovoľnou výtvarnou technikou. Desať najlepších výtvarných prác sme poslali na výtvarnú súťaž, ktoré teraz putujú do Tatranskej galérie v Poprade.

             Všetkým zúčastneným žiakom blahoželáme a ďakujeme za reprezentáciu školy. Držíme im palce a o výsledku vás budeme včas informovať.

            Autor:  PaedDr. Adriana Andrejková

        • Šarkaniáda
          • Šarkaniáda

            Šarkaniáda je v našom školskom klube obľúbenou jesennou aktivitou. Deti s nadšením vyrábali a ozdobovali šarkany v jednotlivých oddeleniach už niekoľko dní. Konečne prišiel deň, keď sme si mohli vyskúšať, či fungujú. Hneď po dobrom obede sme vybehli na dvor so šarkanmi a každý sa snažil, aby ten jeho letel čo najlepšie. Deti sa naučili manipulovať so šarkanmi, čím si trénovali svoju trpezlivosť a výdrž. A komu sa nedarilo, nevadí dôležité je aby sme sa spoločne zabavili a užili si spoločný čas.

            Už teraz sa tešíme na budúci rok.

        • Týždeň vedy a techniky
          • Týždeň vedy a techniky

            V dňoch 6. – 12. novembra sa na Slovensku koná Týždeň vedy a techniky, ktorý sa tento rok nesie v znamení motta: „Po kroku k pokroku“. Do podujatia sa tradične zapája aj Slovenská akadémia vied, ktorú sme pri tejto príležitosti navštívili so žiakmi 8. ročníka. Vedci a vedkyne z Ústavu materiálového výskumu a Ústavu experimentálnej fyziky SAV v Košiciach si pre nás pripravili množstvo zaujímavých aktivít a prednášok, pomocou ktorých nám zároveň predstavili svoju prácu, výsledky a vedecký svet.V „zábavnej učebni“ sme robili rôzne experimenty, boli nám prezentované aktivity s magnetmi a magnetickými materiálmi, ako aj demonštrácia nového popularizačného exponátu – „magnetickej kvapaliny“. Zároveň sme nazreli do rôznych laboratórií, výnimkou nebolo ani laboratórium vysokých magnetických polí či laboratórium materiálovej hypertermie.Zažili sme naozaj deň plný vedy a techniky, za čo sme nesmierne vďační, pretože sa nám zlepšilo celkové vnímanie vedeckých a technických disciplín a ich významu pre spoločnosť.Autor: Mgr. Ivana Holotová

        • iBobor
          • iBobor

            Záujem o informačné technológie z roka na rok rastie. Stále viac a viac žiakov využíva mnohé zaujímavé aplikácie a nie sú to len hry. O tom ako informačné technológie podporujú logické myslenie žiakov si mohli preveriť aj v tomto školskom roku. Uplynulý týždeň prebiehalo Celoslovenské kolo iBOBOR. Každý deň súťažila iná kategória. Do súťaže sa celkovo zapojilo 20 žiakov 3. - 8. ročníka.
            Úlohy, ktoré žiaci riešili neboli ľahké a boli časovo obmedzené. Avšak žiaci preukázali svoje vedomostí a v rámci Slovenska sme zaznamenali 17 úspešných riešiteľov.
            V kategórii: 
            Drobec  3. ročníik: 
                             Daniel Boroš       90,33 percentil
                             Elena Štofanová 85,82 percentil
                             Patricia Bikarová 81,8 percentil

            Bobrík 4. a 5. r očník: 
                            Timotej Štofan  96,27 percentil  umiestnenie 1. - 1239. miesto
                            Alexandra Urbanová 94,56 percentil
                            Richard Peter Jaráb   88,03 percentil
                            Mathias Wagner        81,66 percentil
                            Katarína Bujňáková   73,36 percentil
                            Barbora Suchánková 73,36 percentil
                            Karin Skičková           55,07 percentil
            Benjamín 6. a 7. ročník:
                            Olívia Magic     97,09 percentil
                            Zara Kuliková   97,09 percentil
                            Ema Zálomová 97,09 percentil                                

            Kadet 8. a 9. ročník:
                            Ela Zálomová             92,88 percentil
                            Alexandra Bujňáková 87,89 percentil
                            Hana Gregová            73,57 percentil
                            Natália Čopanová       69,14 percentil

            Úspešným riešiteľom gratulujeme a ďakujeme za reprezentáciu školy.

        • Smieško u prvákov
          • Smieško u prvákov

            Prváci sa už počas prvých školských dní zoznámili so škriatkom Smieškom. Je to škriatok, ktorý pomáha prvákom zvládnuť prvé dni školy a rozveseľuje ich. Počúvaním príbehov o Smieškovi prváci viac spoznali, ako to v škole funguje. Po prečítaní knihy si škriatka aj nakreslili.

          • Cestička umením

            Základná umelecká škola Kráľovský Chlmec vyhlásila  II. ročník celoslovenskej výtvarnej súťaže „Cestička umením“. Tohtoročnou témou sa stalo umenie starovekého Grécka.
            Neoddeliteľnou súčasťou umenia starovekého Grécka sú ich mýty a legendy. Príbehy o trójskej vojne, o udatných bojovníkoch, hrdinoch či bohoch. Ako Perzeus zabil strašnú Medúzu, ako boh Zeus zoslal na ľudí potopu či ako krásna Ariadna pomohla Thézeovi, ktorému dala klbko, aby sa ostal z labyrintu od hrôzostrašného Minotaura, sú nám všetkým známe. Veď kto by nepoznal príbehy z antickej mytológie?

            A tieto všetky vedomosti o gréckej civilizácii sme pretavili do výtvarných prác vytvorených rôznymi výtvarnými technikami (do  kresieb a malieb kombinovaných techník). V grafike nám boli inšpiráciou grécke vázy, ktoré boli výsledkom maliarstva a rôznych štýlov v zdobení keramiky v Grécku. 

            Výtvarné práce tvorili žiaci na II. stupni našej školy. O tom, či a ako sa nám práce vydarili, rozhodne odborná porota v Kráľovskom Chlmci. Pozývame vás na našu „Cestičku umením“. Prajeme Vám všetkým pekný umelecký zážitok a našim žiakom želáme veľa úspechov v reprezentácii školy. 

            Autor: PaedDr. Adriana Andrejková

        • Sen
          • Sen

            Je zážitok obrazových, zvukových a iných zmyslových vnemov vytváraných mozgom počas spánku. Udalosti v snoch bývajú často neuskutočniteľné alebo málo pravdepodobné, a snívajúci nad nimi obvykle nemá kontrolu. Výnimkou je bdelé snenie, v ktorom si snívajúci uvedomuje, že sníva a niekedy je schopný ovplyvňovať snovú realitu, v ktorej sa nachádza. Snívajúci môžu mať zážitok silných emócií. Niekedy mávame aj  desivé alebo znepokojujúce sny, to dobre vieme. Sen môžeme vnímať aj ako nenaplnenú túžbu či želanie. Aj vy mávate sny? My ich mávame tiež.

            Otvárame vám dvere do ríše našich snov. Tie v podobe kresieb, malieb stvárnili žiaci na II .stupni ZŠ. Najlepšie výtvarné práce zasielame na výtvarnú súťaž: Môj najkrajší sen.

            Zúčastneným srdečne blahoželáme a o výsledku výtvarnej súťaže Vás budeme informovať.

            Autor: A. Andrejková, PaedDr.