• Weihnachtspost

            V tomto školskom roku sa žiaci 5. – 7. ročníka v rámci hodín nemeckého jazyka zapojili do aktivity s názvom „Weihnachtspost“ (Vianočná pošta). Žiaci tak v rámci mesiaca december na hodinách tvorili rôzne vianočné pozdravy v nemeckom jazyku. Tie sme následne odoslali dvom partnerským školám, ktoré sa do celej akcie zapojili. Konkrétne išlo o školy ZŠ Grundschule Medzev a ZŠ Grundschule Kežmarok, teda o školy, ktoré sa dlhodobo venujú rozvoju nemeckého jazyka, čím nadväzujú na tradíciu tzv. karpatských Nemcov, ktorí zastupujú nemeckú menšinu na Slovensku. Na oplátku sme od týchto škôl dostali ich vianočné pozdravy a tiež milé poďakovanie za iniciovanie celej výmeny pozdravov. Veríme, že táto aktivita sa stane „prvou lastovičkou“ nielen v prípade budúcej spolupráce, ale i rozvoja vyučovania nemeckého jazyka v rámci základných škôl. Tešíme sa na rok 2024 a budúce aktivity, ktoré so sebou prinesie

        • Vianočné pohľadnice
          • Vianočné pohľadnice

            V rámci eTwinning projektov sme dostali krásne vianočné pohľadnice z viacerých európskych krajín; ako napríklad Španielsko, Taliansko, Portugalsko, Grécko, Rumunsko.

            Žiaci sa veľmi potešili, že im rovesníci z iných krajín vlastnoručne vyrobili pozdravy, pri ktorých čítaní si zároveň precvičili anglickú slovnú zásobu.

        • Netradičná hodina fyziky
          • Netradičná hodina fyziky

            Šiestaci zažili netradičnú hodiny fyziky s pánom Ing. M. Ujlakym, zo  spoločnosti Slovenská legálna metrológia. Poslaním metrológie je zabezpečovať jednotnosť, správnosť a dôveryhodnosť meraní pri ochrane oprávnených verejných záujmov, pri obchodných transakciách, ochrane zdravia, bezpečnosti a majetku. Zabezpečuje aj prenos meracích jednotiek a stupníc národných etalónov a meradiel tak, aby bola zaručená jednotnosť a správnosť meraní v hospodárstve Slovenskej republiky.

            Žiaci sa na hodinách fyziky naučili fyzikálne veličiny dĺžky, objemu a hmotnosti, ich základné i vedľajšie jednotky a svoje vedomosti si overili na praktických aktivitách. Práve tieto poznatky si žiaci obohatili vo štvrtok 14. decembra s odborníkom na slovo vzatým.

            Pán Ujlaky žiakov zaujal váhou, ktorú všetci poznáme z predajne potravín, taktiež nám vysvetlil, ako sa podobné váhy kontrolujú a kde nájdeme dátum ich poslednej kontroly, že s niektorými závažiami musíme zaobchádzať doslova v rukavičkách a že nie je meter ako meter. Tým poukázal na skutočnosť, koľko málo stačí k tomu, aby boli merania nepresné a naopak, koľko úsilia sa ukrýva za správnosťou jednotlivých meraní, ktorých presnosť je v mnohých oblastiach každodenného života nevyhnutná.

            Azda najzaujímavejším momentom bolo, keď si šiestaci mohli mikrometrom odmerať hrúbku svojho vlasu.

            A keďže otázok bolo veľa a času málo, dohodli sme sa na následnej návšteve ústavu, ktorý sídli neďaleko našej školy. Ďakujeme a tešíme sa na osobné stretnutie, už v podmienkach výskumného ústavu.

        • Zážitkové učenie v bábkovom divadle
          • Zážitkové učenie v bábkovom divadle

            V rámci literárnej výchovy navštívili žiaci piateho ročníka bábkové divadlo, kde si pozreli inscenáciu známej rozprávky – Kocúr v čižmách. Zdanlivo detské predstavenie v sebe ukrýva množstvo alegorických motívov, ktoré dokázali žiaci správne interpretovať a často sa na nich i zabaviť. Za zmienku tiež stojí umenie košických bábkohercov, ktorí v primeranej miere dokázali zapojiť do deja aj publikum, čím ešte zatraktívnili už tak pekné predstavenie.

            Po predstavení sme sa dokonca zúčastnili workshopu s bábkohercami, ktorí nám postupne predstavili umenie bábkoherectva a spomenuli typológiu jednotlivých bábok používaných v divadle. Veľmi milým prekvapením bola možnosť vyskúšať si manipuláciu s rôznymi bábkami a ako sa ukázalo, nebola to celkom ľahká úloha.

            Táto skúsenosť bola o to obohacujúcejšia, že sa téma „V bábkovom divadle“ nachádza v učebných osnovách, žiaci sa tak nielen zabavili, ale i vzdelávali. A ktovie, možno aj samotní piataci nám ešte predvedú svoje bábkoherecké schopnosti.

            Autor: Mgr. Martin

          • Piataci v planetáriu

            V rámci výučby navštívili piataci CVČ Domino na Popradskej ulici, ktorého súčasťou je i planetárium. Práve to bolo cieľom ich cesty, pretože ako sa žiaci dozvedeli, vesmír nie je len nekonečný, ale jeho bádanie so sebou prináša i možnosť prepojenia hneď viacerých vyučovacích predmetov počnúc geografiou, končiac dokonca literatúrou. V priebehu návštevy boli žiakom zážitkovou formou odprezentované informácie z geografie a matematiky, zároveň sa naučili názvy rôznych vesmírnych telies a súhvezdí, z ktorých niektoré svojím vzhľadom pripomínali konkrétne geometrické útvary či zvieratá, to všetko doplnené o príbehy z gréckeho bájoslovia, na základe ktorého boli pomenované hneď viaceré vesmírne objekty. Priložené fotografie len potvrdzujú, že aj vzdelávanie môže byť zážitkom.

          • Olympiáda v anglickom jazyku - školské kolo

            Aj tento rok sa tradične uskutočnilo školské kolo olympiády v anglickom jazyku. Žiaci boli rozdelení do troch kategórií podľa ročníkov,  a to konkrétne do kategórie 1A (6-7roč.), 1B (8-9 roč.) a 1C kde si vyslúžili miesto súťažiaci, ktorí žili v anglicky hovoriacej krajine. Z 11-tich súťažiacich máme 10 úspešných riešiteľov, čo potvrdzuje vysokú kvalitu anglického jazyka na škole.

            Do okresného kola postupuje z kategórie 1A - Hanka R. (7.roč.) a z 1B - Hanka G. (8.roč.). Z kategórie 1C nás bude reprezentovať na krajskom kole Erika S. (6.roč.). 
            Všetkým zúčastneným gratulujeme a dievčatám v ďalších kolách držíme palce, nech sa im darí čo najlepšie.

          • St. Nicholas Day

            V tento výnimočný deň sa žiaci anglického jazyka oboznámili s históriou a tradíciami sviatku sv. Mikuláša (angl. Saint Nicholas Day). Pripomenuli si, že sa tento deň dodnes slávi v mnohých krajinách Európy, čím sa zaradil medzi ich tradičné kultúrne prvky, školské prostredie nevynímajúc. V rámci rozhovorov si porovnali, ako slávia tento sviatok a nezabudli sa svojim spolužiakom pochváliť, čím ich Mikuláš obdaril.

          • ANJEL VIANOC 2023

            výtvarná súťaž, ktorá sa konala v Poprade. Vo svojej kategórii do 10 r. získala A. Antesová s výtvarnou prácou : Anjel Nina - čestné uznanie.

            V kategórii žiakov 2.stupňa ZŠ od 11 r. získal čestné uznanie R.Kronovetter so svojím Anjelom Alianom.

            Žiakom srdečne blahoželáme a ďakujeme za výbornú reprezentáciu školy. 

            Srdečne vás pozývame na vernisáž, slávnostné otvorenie výstavy a vyhlásenie víťazov výtvarnej sútaže, ktoré bude 14. decembra 2023 o 13.00 v  Tatranskej galérii v Poprade. Výstava potrvá do 29.2. 2024 v Art klube Tatranskej galérie  v Poprade.

            Autor : PaedDr.. A. Andrejková

          • Zdobili sme medovníčky

            Ešte tak upiecť, to áno. Ale zdobiť? To sú slová nejednej gazdinky. 
            Bez ohľadu na súsenosti či zručnosti, cukrárom sa môže stať naozaj každý. O tom sa presvedčili aj žiačky 5. ročníka. Smiech, radosť a nekonečná zábava zavládla pri zdobení medovníčkov za znením vianočných hitov! Presvedčte sa.

             

             

        • Túlavé topánky
          • Túlavé topánky

            V decemri sa TÚLAVÉ TOPÁNKY vybrali navštíviť najmodernejšiu zimnú atrakciu Vysokých Tatier – Tatranský ľadový dóm. Po ľadových stavbách inšpirovaných architektúrou z rôznych kútov sveta je tento rok ľadový dóm inšpirovaný vzácnou osobnosťou a má britský nádych. Kupola ukrýva ľadovú stavbu s motívom chrámu Westminster Abbey z Londýna. Ten je od roku 1066 symbolom britskej identity, monarchie a tu vo Vysokých Tatrách aj výnimočných chvíľ. Písal sa 24. október 2008, kedy Hrebienok navštívila britská panovníčka, kráľovná Alžbeta II. V roku 2023 uplynulo presne 15 rokov od tejto chvíle a práve preto ako pocta jej excelencii a zároveň pocta jej nasledovníkovi, kráľovi Karolovi III. vyrástol na Hrebienku Tatranský ľadový dóm inšpirovaný Westminster Abbey.

            Hlavným staviteľom Tatranského ľadového dómu bol už tradične Adam Bakoš, pod ktorého vedením pracovali rezbári zo Slovenska, Českej republiky, Poľska a Nemecka. Pri vstupe do kupoly je prvý pohľad na západnú stranu opátstva, centrálna časť je pohľadom na severnú stranu tejto svetoznámej stavby. Ľadovú stavbu dopĺňa korunovačné kreslo z ľadu ako štýlový fotopoint. Pred vstupom do kupoly sme si prezreli výstavu fotografií pripomínajúcu návštevu Alžbety II. vo Vysokých Tatrách. Súčasťou Tatranského ľadového dómu je aj výstava zmenšených replík korunovačných predmetov venovaná priamo Westminsterským opátstvom. Nádherným doplnkom je aj sklenená kráľovská korunka od umeleckého sklára a dizajnéra Achilleasa Sdoukosa, ktorý v dóme zároveň vystavuje viacero atraktívnych diel.
            Zaujímavé čísla tohtoročného Tatranského ľadového dómu: 225 ton ľadu, 1800 ľadových blokov, 11,5m – najvyšší bod stavby, 25m – priemer kupoly, v ktorej je umiestnená stavba.
            Počas výstupu na Hrebienok i po ceste naspäť sme sa guľovali a šantili na snehu. Celý výlet sme si užili za prekrásneho zimného počasia a veselej nálady.
            Tešíme sa na januárové túlanie!

            Autor: TTT (Tím Túlavé Topánky)

        • Školské kolo
          • Školské kolo

            V pondelok 4.12. sa uskutočnilo školské kolo Dejepisnej olympiády. Záujemcov bolo mnoho a to znamenalo, že išlo o skutočne zaujímavý súboj vedomostí z tohto vyučovacieho predmetu. Každý ročník mal samostatnú kategóriu a dokonca máme aj dvoch žiakov, ktorí budú reprezentovať našu školu na okresnom kole.

            Do okresného kola postupujú: Filip M. 8.B trieda

                                                                   Dominik H. 9. trieda

            Obom chlapcom srdečne gratulujeme a veríme, že sa dostanú čo najďalej!

          • Aj druháci čítajú

            Druháci sa, ako to už na našej škole býva zvykom, prvýkrát zapojili do projektu mimočítankového čítania, podobne ako ich starší spolužiaci z 3. a 4. ročníka, ktorým si rozvíjajú čitateľskú gramotnosť. Najprv si doma prečítali knihu podľa vlastného výberu, potom k príbehu nakreslili pekné tematické ilustrácie, tiež nezabudli na to najhlavejšie, uviesť názov knihy a jej autora. O svojej knihe nám následne porozprávali v triede, hlavne o tom, čo sa im v knižnom príbehu najviac páčilo. Tým dali zároveň dobré tipy spolužiakom, čo by si mohli v budúcnosti prečítať.

        • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok?
          • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok?

            Čo myslíte? Veľa? Áno, veľa. Do krabíc od topánok naši žiaci zabalili veľa lásky v podobe niečoho sladkého, slaného, voňavého a mäkkého. Nezabudli sme ani na niečo milé zo srdiečka - kresby, pohľadnice a vianočné pozdravy. Nielen starkí v domovoch seniorov, ale aj osamelí starí ľudia v obciach tak budú obdarovaní krabičkami aj od našich žiakov. Chceme sa poďakovať všetkým štedrým rodičom, ktorí aj cez toto milé gesto učia svoje deti empatii a štedrosti k druhým.

          • Piataci modelovali

            Žiaci 5. ročníka navštívili 30. novembra keramický ateliér v Centre voľného času na Popradskej ulici v Košiciach spoločne s pani riaditeľkou našej školy A. Petrovou a pani učiteľkou A. Andrejkovou. 

            Práca s keramickou hlinou – hrnčiarstvo patrí medzi najstaršie a bezpochyby 

            i najvýznamnejšie remeslá v dejinách ľudstva. Je takmer nemožné presne určiť, kedy prvý hrnčiar vyrobil, vysušil a vypálil nádobu z hliny. Od tohto okamihu uplynulo sedem až osem tisícročí. Hrnčiarske výrobky patrili a dodnes patria k dôležitým predmetom dennej potreby väčšiny obyvateľstva.

            Modelovanie z hliny bolo pre našich  žiakov, rovnako aj pre nás, učiteľov, veľkým zážitkom a radosťou. Tvarovanie materiálu, maznanie sa s hlinou, ale aj získavanie manuálnych zručností či rozvíjanie haptiky, boli náplňou zážitkového vyučovania v ateliéri  I. Čepka a M. Balušeskulovej. V priestoroch CVČ  sme si okrem modelovania z hliny tiež obzreli výstavu s názvom „Môj najkrajší sen“. Potešilo nás, že sme na výstave našli niekoľko výtvarných prác našich žiakov, medzi nimi i ocenené práce R. Halása (6. roč.) a Š. Szaba (7. roč.).

            Žiaci  si prezreli rôzne ateliéry, zoznámili sa aj so zvieratami, ktoré v centre chovajú. Na záver  sme si pozreli animované filmy, ktoré vznikli pod taktovkou I. Čepka. 

            Program bol pestrý a podľa nálady žiakov a celkovej atmosféry, ktorá prevládala môžeme skonštatovať, že forma zážitkového vyučovania má veľký prínos a bola nám obohatením.

              Už teraz sa všetci veľmi tešíme na glazovanie keramiky, ktoré nás ešte čaká!

            Autor: A. Andrejková