• Pozdravy pre Vás...

            Tak už je tu Veľká noc! Veľká noc je svätý alebo tiež pašiový týždeň, začína Kvetnou nedeľou a končí Veľkonočnou nedeľou. Medzi nimi sú ďalšie dni, ktoré majú svoje vlastné meno - Zelený štvrtok, Veľký piatok a Biela sobota. U nás do Veľkej noci zahŕňame ešte aj Veľkonočný pondelok.

            Pre väčšinu kresťanov vo svete, či už katolíkov alebo protestantov, je tento sviatok najmä o oslave vzkriesenia Krista. Veriaci si v kostoloch pripomínajú Kristovo utrpenie, sebaobetovanie a vzkriesenie. Židia oslavujú v tomto období tiež významný sviatok, ktorý sa volá Pesach.

            Vo svete je množstvo krajín, kultúr a spoločenstiev, ktoré majú vlastné a možno aj ojedinelé spôsoby, ako sláviť tieto sviatky svojimi vlastnými tradíciami. Niekde sa jedia čokoládové zajačiky, „šibú a oblievajú“ sa ženy, inde sa hľadajú schovávané veľkonočné vajíčka a v ďalšej krajine púšťajú šarkany. Tieto sviatky sa totiž vždy prelínali s oslavou jari, ktoré pôvodne oslavovali pohanské národy.

            Žiaci 8. a 9.ročníka Vám posielajú veľkonočné pozdravy a želajú pokojné prežitie Veľkonočných sviatkov plných zdravia, pohody a lásky.

            Autor: PaedDr. Adriana 

        • Beseda v knižnici s tretiakmi
          • Beseda v knižnici s tretiakmi

            Marec je venovaný knihám, preto sa naše kroky vybrali do mestskej knižnice v Kulturparku. A to nie v bežný deň ale posledný pondelok v marci, kedy je Deň európskych autorov a autoriek. Neverili by ste, ale boli sme v Hong Kongu, v Paríži, na Antarktríde, v Ríme, V Londýne aj v Texase. Spoznali sme diela rôznych európskych autorov. Bolo to zaujímavé cestovanie.

            Autor: Mgr. Miriam

        • Mission space lab zero 
          • Mission space lab zero 

            Vo štvrtok 21. marca sa žiaci 8. a 9. ročníka v rámci výtvarnej výchovy zúčastnili projektu ESA Mission space lab zero, ktorý prebiehal pod patronátom Gymnázia na Poštovej ulici v Košiciach. Projekt nám predstavila bývalá žiačka našej školy Júlia Cs. spolu s jej spolužiačkami.  Dievčatá nás postupne previedli celým projektom, pričom sme sa dozvedeli i poznatky o vesmírnej stanici ISS. Taktiež sme sa dozvedeli niečo o zariadení s tajomným názvom Astro Pi.

            Astro Pi je počítač Raspberry Pi zapuzdrený krytom špeciálne navrhnutým pre podmienky vo vesmíre. Počítače Astro Pi sa dodávajú so sadou snímačov a zariadení, ktoré možno použiť na veľké vedecké experimenty. Táto sada snímačov sa nazýva „Sense HAT“ (čo znamená „Hardvér pripojený navrchu“). Sense HAT umožňuje počítaču Astro Pi snímať a vykonávať mnoho druhov meraní, od teploty po pohyb a odosielať informácie pomocou 8x8 LED maticového displeja. Počítač Astro Pi má tiež joystick a tlačidlá, rovnako ako video herná konzola. Pre túto misiu sme použili emulátor Sense HAT, ktorý simuluje hlavné funkcie Astro Pi vo  webovom prehliadači. Matrica LED Astro Pi môže zobrazovať farby. V tomto kroku sme zobrazili obrázky z prírody na LED matrici Astro Pi.

            LED matrica je mriežka LED diód, ktoré možno ovládať jednotlivo alebo ako skupinua vytvárať tak rôzne svetelné efekty. Matrica LED na Sense HAT má 64 LED zobrazených v mriežke 8x8. LED diódy môžu byť naprogramované tak, aby produkovali širokú škálu farieb. Farby môžu byť vytvorené pomocou rôznych pomerov červenej, zelenej a modrej. 

               A tu sa dostávame k našej úlohe, ktorou bolo vytvoriť obrázok (fauny a flóry) vo veľkosti mriežky 8x8. Po zadaní farieb a zistení ich číselných kódov sme do jednotlivých riadkov vkladali číselné kódy. Po zobrazení obrazu na matrici LED sme odoslali náš obrázok na ISS stanicu, jednoducho povedané, po naprogramovaní nášho obrázku sme ho odoslali do vesmíru. Koncom apríla budú tieto obrázky odprezentované. Ďakujeme za možnosť zúčastniť sa projektu: Mission space lab zero a všetkým zúčastneným žiakom blahoželáme.

            Tento projekt je príkladom kooperatívneho vyučovania a prehlbovanie poznatkova zručností v rámci medzipredmetových vzťahov.

            Autor: PaedDr. Adriana

        • Vesmír očami deti
          • Vesmír očami deti

            Už po štvrtýkrát sa naši žiaci zapojili do prestížnej celoslovenskej výtvarnej súťaže: Vesmír očami detí.

            Čo je vesmír?

            Vesmír alebo kozmos je názov, ktorý používame pre všetku hmotu, energiu a priestor, ktorý existuje. Ako vznikol vesmír ešte úplne nevieme. Veľa vedcov sa domnieva, že vznikol pred 13,7 miliardami rokov nepredstaviteľne mohutným výbuchom nazývaným veľký tresk. Vesmír je celý svet a všetko vôkol neho. Sú to všetky hviezdy a planéty. Zem so svojimi rastlinami a zvieratami, ty a ja - slovom všetko. Vo vesmíre sú obrovské skupiny hviezd. Volajú sa galaxie a vyzerajú ako velikánske hviezdne mestá, to dobre vieme. Ale vieme, koľko záhad sme ešte neobjavili? Táto myšlienka nás sprevádzala počas umeleckej tvorby na túto tému. V podobe kresieb, malieb, kombinovaných techník postúpili výtvarné práce žiakov zo školského do celomestského kola.

            Ich autorstvo patrí nasledujúcim žiakom: 
            5. ročník - Olívia Miklušová, Richard Nicolas Korba, Eva Uličná, Amal Reda Daoud, Eliška Bušová.

            6. ročník - Nina Uhrínová, Richard Kronovetter, Richard Halás.

            7. ročník - Oliver Mošon, Luka Budai, Samuel Kmec.

            8. ročník - Samuel Čopan.

            9. ročník - Ján Dzák a Marek Pasternák.

            Veríme, že z dlhého menoslovu budeme mať niekoľkých ocenených, ktorí by v prípade postupu postúpili do celoslovenského kola. 
            Našim žiakom držíme palce a ďakujeme im za peknú reprezentáciu školy.

            Autor: PaedDr. Adriana

        • Stretnutie s ilustrátorkou
          • Stretnutie s ilustrátorkou

            V rámci mesiaca marec, ktorý je už tradične ovenčený perifrázou „mesiac knihy“, sme sa rozhodli poukázať na skutočnosť, že knihy, to nie sú len príbehy, ale i rôzne alegorické výjavy, ktoré sú často doplnené tematickými obrázkami, presnejšie povedané ilustráciami.

            Túto skutočnosť si  v utorok 19. marca naplno uvedomili i žiaci a žiačky 5. ročníka, zavítala medzi nich totiž známa grafička, dizajnérka a ilustrátorka Katarína Rybnická, niekoľkonásobná finalistka Národnej ceny za dizajn, ktorá ilustrovala knihy takým spisovateľským persónam ako napr. Marekovi Vadasovi, Jozefovi Mokošovi či známemu košickému sprievodcovi Milanovi Kolcunovi. Okrem toho vydala aj vlastné obrázkové leporelo s názvom Psia kniha.

            Počas spoločného stretnutia žiakom prezradila, ako začala s ilustrátorskou činnosťou, výnimkou neboli ani ukážky jej tvorby, na ktorých boli badateľné i postupné zmeny tvorivej paradigmy. Vo svojom rozprávaní nezabudla zdôrazniť význam ilustrácií v knihách, ktoré, ako sme sa dozvedeli, nie sú tvorené náhodne, ale korešpondujú s konkrétnou knihou tak, aby dopĺňali jej obsahovú stránku. V druhej časti stretnutia dostali žiaci za úlohu vytvoriť svoju vlastnú ilustráciu, pričom im pani ilustrátorka ochotne pomohla. Aby bola aktivita ešte zaujímavejšia, víťazovi najlepšej ilustrácie venovala svoju maľbu. Vybrať konkrétneho víťaza nebolo vôbec ľahké, no po porade s učiteľským kolégiom sme sa rozhodli udeliť ju Anne F.

            Pani Rybnickej sa týmto chceme ešte raz poďakovať za návštevu a prajeme veľa úspechov v jej umeleckej činnosti.

            Autor: Mgr. Martin

        • Bábkové divadlo v 5. ročníku
          • Bábkové divadlo v 5. ročníku

            V rámci tematického celku „Pozrime si rozprávku“ si žiaci 5. ročníka skúsili v skupinkách zahrať bábkovú hru s názvom „Krása nevídaná“. Dostali tak možnosť zúročiť svoje poznatky a postrehy z decembrovej návštevy Bábkového divadla v Košiciach. Pri svojich výstupoch ocenili prácu a nadanie bábkohercov, nakoľko skĺbiť konkrétne repliky s pohybom bábok na javisku Gerlichovho bábkového divadla sa ukázalo ako náročná úloha. Po usilovnom tréningu a generálke ale uznali, že výsledný efekt stál za to.

            Sme veľmi radi, že aj vďaka podobným aktivitám dokážeme našim žiakom pravidelne poskytnúť možnosť praktickej sebarealizácie a kooperatívneho vyučovania v rámci rôznorodých tém či predmetov.

            Autor: Mgr. Martin

        • Beseda o ekológii
          • Beseda o ekológii

            Pán spisovateľ Matej Zámečník prišiel porozprávať prvákom nielen o tom, ako žiť ekologickejšie, ale prečítal im aj úryvok zo svojej knihy o triedení odpadu. Žiaci sa tak prostredníctvom milého príbehu dozvedeli mnoho nového. Prekvapením pre žiakov bola ukážka vermikompostéra, kde dážďovky usilovne kompostujú bioodpad. Po skončení besedy si mohli autorove knihy prelistovať.

            Sme radi, že sme sa dozvedeli opäť niečo nové a zaujímavé.

            Autor: Mgr. Katarína

        •  Svetový deň vody
          • Svetový deň vody

            Aj tento rok sme sa v Deň vody rozprávali o tom, aká je pre život dôležitá. Žiaci prijali našu dnešnú výzvu a obliekli si niečo modré, pili čistú vodu a snažili sa šetriť vodou. Deň vody sme si v triedach priblížili rôznymi aktivitami, žiaci robili rôzne projekty a riešili interaktívne úlohy.

            Autor: Mgr. Štefánia, Mgr. Janette

            Svetový deň vody, ktorý pripadá na 22. marca, sme si so žiakmi siedmeho a ôsmeho ročníka spestrili zaujímavým zážitkom vo forme besedy. Návštevou nás poctili členovia občianskeho združenia Ľudia a voda, ktorých úlohou, podľa ich vlastných slov, je „rozvíjanie dedičstva predkov v oblasti ekologického a hospodárneho nakladania s vodnými zdrojmi ako aj teoretické a praktické šírenie tohto odkazu doma i v zahraničí.“ Našim žiakom prišli porozprávať a oboznámiť ich s dôležitosťou tejto vzácnej tekutiny. Rovnako im ukázali ako môžu osobitne prispieť k lepšiemu a zdravšiemu životu na našej krásnej planéte. Veríme, že beseda žiakov niečo naučila a obohatila ich o nové poznatky.

            Autor: Mgr. Juraj

        • Dve muchy jednou ranou
          • Dve muchy jednou ranou

            Kým, deviataci zasadli do školských lavíc na ich prvé vážne preverovanie vedomosti testovanie T9, žiaci 5. ročníka navštívili Slovenský hydrometeorologický ústav v Košiciach s istým poslaním. Aj keď pracovníci SHMÚ najväčšiu návštevnosť žiakov očakávajú v piatok v Deň vody, nám sa venovali v predstihu.
            Priamo v teréne sme si mohli pozrieť prístroje na zaznamenávanie prvkov počasia ba aj spýtať čo nás zaujalo. Paradoxom je, že aj počasie nám prialo. 
            Ďakujeme SHMÚ.

            Autor: Mgr. Gabriela

          • KOLORIT SLOVENSKÉHO ORNAMENTU 2024

            12. ročník výtvarnej súťaže v kreslení a maľovaní ornamentov KOLORIT SLOVENSKÉHO ORNAMENTU 2024 sa stal aj tentokrát pre žiakov II. stupňa našej školy veľkou výzvou. Téma nebola vymedzená. Základom bolo spracovanie slovenského ľudového ornamentu v ľubovoľnej výtvarnej technike. Autor si mohol vybrať z týchto okruhov:
            vlastný ornament;
            ornamenty z regiónu;
            ornamenty z tvorby
            Štefana L. Kostelníčka (jeho školy) či iných slovenských umelcov.
            Poslaním súťaže je rozvíjať a 
            zachovať ľudovú ornamentiku, podporiť záujem širokej verejnosti o túto formu umenia, ako aj o duchovné a umelecké dedičstvo nášho národa. 
            Do tejto výtvarnej súťaže sa zapojili:
            Anita Antesová, Amelie Krajč, Zina Turek (5. roč.); Lilien Sofia
            Peťková, Ema Zálomová, Olívia Magic, Karolína Kolbaiová, Zara Kulíková (6. roč.); Alexander Karim HajHussein, Tomáš Hruška, Rastislav Karajoš (8. B); Victoria Zara Šeparovič (7. roč.) a Dominik Hoff (9.roč.).
            S uvedeným výberom výtvarných prác sa budeme uchádzať o víťazstvo.

            Autor : PaedDr. A. Andrejková

        • Literatúra zábavne a tvorivo
          • Literatúra zábavne a tvorivo

            „Škola má být dílnou lidskosti, nikoliv mučírnou ducha.“

            (Ján Amos Komenský)

            O tom, že slovesné umenie, známe širokej verejnosti pod súhrným názvom literatúra, nie je len o memorovaní literárnovedných termínov, diel či autorov sa presvedčili žiaci 7. – 8. ročníka.  Pod vedením Mgr. Vladimíry Kamhalovej, vyučujúcej a lektorky tvorivého písania, prežili 90 minút plných aktivít, zábavného písania či skupinových rozhovorov, z ktorých napokon vzišli konkrétne umelecké výstupy. Samotní žiaci boli prekvapení, ako sa od obrázka známej animovanej postavičky dopracovali až ku konkrétnemu príbehu s vyšperkovanou pointou. Dávno vyrieknuté slová Komenského: „škola hrou“ tak nabrali úplne nový, aktuálnejší rozmer. Zároveň sa všetci presvedčili, že tvorivé písanie má svoje neochvejné miesto v rámci vyučovania literárnej výchovy.

            Pridávame aj niekoľko reakcií zúčastnených:

            „Páčilo sa mi, že sme sa zabavili a pracovali s fantáziou a aj s obrázkami. To bolo super, tiež aj to, ako sme písali príbeh alebo sa prirovnávali k rozprávkovej postave. Ďakujem, že ste prišli.“

            „Výborné aktivity, veľmi som si to užila. Písanie príbehov ma veľmi baví. Škoda, že sme nemali viac času. Dúfam, že si to budem môcť skúsiť ešte raz. Ďakujem za krásny zážitok.“

            „Páčilo sa mi, že príbeh sme nemuseli písať sami, ale v skupinách, takže sme sa nemuseli stresovať pred ostatnými. Veľmi sa mi tu páčilo. Ďakujem.

            Ďakujeme pani lektorke za produktívne strávený čas, jej aktivity sa nám stali veľkou inšpiráciou.

             

            Autor: Mgr. Martin

        • Spoločne s knihou
          • Spoločne s knihou

            Keďže marec neodmysliteľne patrí knihám, navštívili starší žiaci mladších a vydali sa spoločne na cestu čítania…

            Žiaci 3.A triedy v prvý jarný deň čítali prvákom o tom, ako zvieratká privolali jar. Dozvedeli sa, že lepšie sa im bude dariť, keď budú spolupracovať a pomáhať si. V dvojiciach následne vypracovali pracovný list a čítali si knihy z triednej knižnice.

            Žiaci 3.B triedy čítali prvákom farebný príbeh chlapca Danielka, ktorému dali pastelky výpoveď za ich nevhodné používanie. Následne všetci spolu pomáhali Danielkovi vyriešiť “pastelkový problém” formou krásnych farebných obrázkov.

            Žiaci 4. ročníka čítali žiakom 2. ročníka z knihy Z rozprávky do rozprávky príbeh o Perníkovej chalúpke. Po prečítaní rozprávky vypracovali pracovný list v ktorom si žiaci overili  pozornosť počúvateľov.

            Aj takto sa dá príjemne i efektívne spájať žiakov a spoločne sa učiť, tvoriť, spolupracovať, tráviť spolu krásne chvíle…

            Autor: Mgr. Miriam

        • V geografickej olympiáde postup do krajského kola
          • V geografickej olympiáde postup do krajského kola

            Na okresnom kole v Geografickej olympiáde si žiaci – reprezentanti školy počínali veľmi dobre. Z počtu účastníkov cca 40 žiakov v každej kategórii preukázali veľmi dobré vedomosti v teoretickej časti ale aj dobré zručnosti v praktickej časti. Okrem toho, že všetci boli úspešní riešitelia, dvaja žiaci vo svojej kategórii sa umiestnili na postupovom mieste do vyššieho kola krajského kola.

            Kategória „E“ – 3. miesto Filip M. 8.B
                                         úspešný riešiteľ Dominik S. 8.B  

            Kategória „F“ - 2. miesto obsadil Samuel K. 7. ročník
                                         úspešný riešiteľ Olívia M. 6. ročník
                                         úspešný riešiteľ Simona Š. 6. ročník

            Kategória „G“ – 7. miesto Richard J. 5. ročník
                                    13. miesto Timotej Š. 5. ročník
                                           riešiteľ Amelie K. 5. ročník

            Ďakujeme za krásnu reprezentáciu školy a prajeme veľa úspechov v krajskom kole.

        • Marcové Túlavé topánky
          • Marcové Túlavé topánky

            Marcové túlanie sme po zistenom dopravnom obmedzení pozmenili na turistickú vychádzku do rekreačného strediska Alpínka. Turistickým chodníkom z Dolného Bankova sme si vychutnávali prichádzajúcu jar a načerpávali energiu z príjemných slnečných lúčov. Na Alpínke sme sa vybláznili, občerstvili a po modrej turistickej značke sme sa v dobrej nálade vrátili späť do Košíc.
            V apríli sa naše topánky zatúlajú viac na západ Slovenska.


            Autor: (TÍM TÚLAVÉ TOPÁNKY)

             

        • Finančná gramotnosť v 4. ročníku
          • Finančná gramotnosť v 4. ročníku

            V rámci pokračovania projektu o finančnej gramotnosti absolvovali žiaci 4. ročníka besedu s pani Zuzanou, ktorá nám porozprávala o fungovaní banky.
            Počas svojho pútavého rozprávania sa nezabudla pozastaviť pri dnes pomerne zanedbávanej téme, a síce finančnej gramotnosti. Dnešné deti síce vedia vypočítať, koľko zaplatia v obchode či aký dostanú výdavok, ale nerozumejú základným pojmom z oblasti financií. Nevedia, aký význam majú slová sporenie, mena, príjem či hodnota peňazí ako taká. Cieľom besedy bolo naučiť žiakov orientovať sa v základných pojmoch z oblasti finančnej gramotnosti a osvojiť si základné zručnosti pre efektívne riadenie a plánovanie svojej finančnej budúcnosti.
            Musíme dodať, že misia pani Zuzany v 4. ročníku bola úspešná, a tak aj naši štvrtáci zistili, že správa a menežovanie vlastných financií je nesmierne dôležitá.
            Ďakujeme a tešíme sa na návštevu pobočky banky.

            Autor: Mgr. Janette

             

          • eTwinning projekt: This is our school

            Žiaci druhého ročníka na hodinách anglického jazyka pracovali v rámci projektu eTwinning na projekte: This is our school.
            Spoločne sme natáčali krátke videá v rôznych priestoroch školy, ktoré sme neskôr spracovali v programe Canva. Bolo to pre žiakov veľmi zábavné a zároveň si pri tom rozšírili slovnú zásobu. Ďalší krok v tomto projekte nás ešte čaká a to zdieľať naše video so zahraničnými partnermi.
            Už teraz sa tešíme na ďalšiu spoluprácu.

          • Cambridge week

            Prvý marcový týždeň prebiehal na našej škole „Cambridge week“. Podstatou tohto tematického týždňa bolo, že vyučujúci odučili celé vyučovacie hodiny v anglickom jazyku, niektoré aj v nemeckom. Žiaci tak dostali možnosť prevetrať si svoje jazykové zručnosti a naučiť sa novým veciam v rámci rôznych predmetov.

            Druháci si prehĺbili svoju slovnú zásobu o zvieratách, ľudských zmysloch či stave hmoty. Praktické aktivity v skupinách, ale aj interaktívne hry na dané témy, sa žiakom veľmi páčili.

            Takisto sa  naučili niečo nové o fotosyntéze, čo je to a ako prebieha u zelených rastlín. Žiaci v úvode sledovali náučné video a následne absolvovali interaktívne cvičenia na tabletoch, pomocou ktorých mali možnosť odpovedať na rôzne otázky, či už formou kvízu alebo otvorených otázok.

            Tretiaci sa počas jazykového týždňa venovali trojciferným číslam, stovkám, desiatkam a jednotkám. Taktiež rozvíjali svoju finančnú gramotnosť prostredníctvom projektu “Môj obchod”. V závere týždňa sa venovali geometrickým útvarom.

            Na iných hodinách zasa žiaci popracovali na gramatike a pravopise. Uskutočnili prieskumy v rámci triedy, aby zistili, ktorí žiaci mali jedinečné skúsenosti a strávili čas aj v knižnici čítaním a diskutovaním o príbehoch. Venovali sa tiež druhom skupenstva, materiálom a prírodným zdrojom. Na ďalších hodinách žiaci diskutovali o povolaniach svojich rodičov a premýšľali o tom, čím by chceli byť, keď budú starší. Uvažovali, kde a ako sa jednotlivé práce vykonávajú.

            Štvrtáci skúmali vzduch, kyslík a spaľovanie pomocou prírodovedných a matematických zručností. Zaoberali sa aj ochranou životného prostredia, a to čítaním s porozumením, po ktorom nasledovala  plodná diskusia.

            Na hodinách nemeckého jazyka si žiaci tretieho ročníka osvojili hravou a interaktívnou formou základné nemecké pozdravy, farby a čísla. Žiaci druhého ročníka spoznali základné pomenovania členov rodiny a tiež sa naučili niekoľko zvieratiek, pričom sa skvelo zabavili pri zvieracej pesničke.

            Bol to náročný, no zaujímavý a veľmi pekný týždeň.

            Autor: vyučujúci

        • Kurz korčuľovania
          • Kurz korčuľovania

            Korčuľovanie na ľade patrí bezpochyby medzi obľúbené zimné športy. Preto sme v mesiaci marec    pripravili pre deti kurz korčuľovania. Cieľom bolo získanie a zdokonaľovanie korčuliarskych zručností, prekonávanie obáv z ľadu a nácvik korčuliarskej techniky. Postupne sa deti učili rovnováhe, chôdzi na ľade a rôznym technikám odrážania či brzdenia. Výnimkou neboli ani zjazdy oblúkov a smerov. Na ľade sa im venovali kvalifikovaní tréneri. Každá zvládnutá hodina  zavŕšila kusom chutnej bábovky a pohárom teplého čaju. Na záver kurzu dostali deti diplomy a medaile, ktoré dokazujú ich výborné korčuliarske schopnosti.