• Boli sme na Ústavnom súde
          • Boli sme na Ústavnom súde

            V rovine medzipredmetových vzťahov dnes navštívili ôsmaci Ústavný súd Slovenskej republiky. V rámci prehliadky žiaci vstúpili do rokovacej miestnosti, ktorá slúži, ako sme sa dozvedeli, okrem rokovania ústavných sudcov aj na účely konania významných konferencií, ktoré sú organizované v spolupráci s právnickou fakultou.

            Poniektorí žiaci si dokonca vyskúšali sudcovský talár.

            Navštívili sme malú rokovaciu miestnosť, videli sme kanceláriu predsedu Ústavného súdu ako aj reprezentačný salónik. Na nádvorí Ústavného súdu žiaci preukázali svoje výborné vedomosti o členských štátoch Európskej únie. Ich vedomosti boli ocenené drobnými prezentmi.

            Autori: Mgr. Gabriela

          • Kreslenie na asfalt

            Jeden z prvých jesenných dní, ktorý bol krásne slnečný sme si v ŠKD spríjemnili kreslením kriedou na asfalt. Deti sa spoločnej aktivite tešili, pretože sa mohli navzájom viac spoznať a prejaviť svoju fantáziu kreslením na tému dopravné prostriedky. Za okamih boli farebné kresby na svete a deti si to užívali plnými dúškami. Svoje tvorivé schopnosti prejavili naplno veľkí aj malí.

            Autor: Petra

        • Exkurzia UĽUV
          • Exkurzia UĽUV

            Žiaci 4.ročníka  v stredu 27.9. si počas návstevy remeselných dielni vypočuli príbehy o remeslách, dozvedeli sa, čo sa skrýva v košikárskej, rezbárskej, hrnčiarskej, drotárskej či tkáčskej dielni.Ukázali nám ako sa tká na krosnách. Dozvedeli sme sa, čo všetko potrebuje drotár k svojejpráci, z akých materiálov sa dajú pliesť košíky, ako vzniká maľovaný džbán a ďalšie zaujímavosti o remeslách, materiáloch, náradí a výrobkoch. 

            Autor: Mgr. Janette

        • Otvorili sme bránu golfu
          • Otvorili sme bránu golfu

            Krúžková činnosť, záujmové útvary či mimoškolská činnosť, nezávisí na názve ale na ich obsahu, ktorý je zameraný na rozvoj kompetencií získaných neformálnym a informálnym vzdelávaním. 
                  Práca v týchto tímoch podľa záujmu podporuje rozvíjanie a kultivovanie, tak často skloňovaných kompetencií žiakov. 
                 Nádherné jesenné počasie prialo dnes žiakom pri outdoorovom športe na golfovom ihrisku v Malej Ide. Ako im páli pri odpaľovaní pod vedením výborného trénera, pozrite sa.

            Autor: Mgr. Gabriela T.

        • Prvé dni v škole
          • Prvé dni v škole

            Tento školský rok sa brány školy otvorili aj našim najmenším prváčikom. Prvé týždne sú náročné, avšak všetci si počínajú veľmi statočne :) Môžete nazrieť do zákulisia. Fotky budeme postupne pridávať …

            Autorky: Katarína & Alexandra

        • Hodina nemčiny v Rakúskej knižnici
          • Hodina nemčiny v Rakúskej knižnici

            Štvrtok 14. septembra zažili žiaci 7. ročníka, ktorí sa učia nemecký jazyk, netradičnú hodinu. Netradičnú z dôvodu, že sa preniesli zo školských lavíc do priestorov, ktoré priam nabádajú k aktivite a učeniu, navštívili totiž Rakúsku knižnicu UPJŠ v Košiciach.

            V úvode našej návštevy nás pani knihovníčka previedla priestormi knižnice, kde nám ukázala jednotlivé oddelenia, v ktorých sú k dispozícii knihy v nemeckom jazyku, v dvojjazyčných vydaniach či dokonca časopisy z prostredia nemecky hovoriacich krajín. Potom sme sa premiestnili do priestorov, ktoré azda najviac upútali našu pozornosť, do knižničnej študovne, ktorá bola, a to musíme objektívne priznať, nadštandardne vybavená pre výučbu cudzích jazykov. V študovni sme sa venovali vyučovaniu nemeckého jazyka, našou témou bolo opakovanie učiva zo 6. ročníka, konkrétne sme sa venovali školským predmetom a rozvrhu hodín (Die Schulfächer und der Stundenplan). Duch miesta (lat. genius loci) na žiakov pozitívne zapôsobil a naše opakovanie konverzačných fráz, riešenie pracovného listu či tvorba otázok a odpovedí bolo plynulejšie a časovo efektívnejšie než v klasických školských podmienkach, čoho si povšimli i samotní žiaci.

            V závere našej hodiny sme sa rozlúčili s pani knihovníčkou, ktorá nás pre budúcnosť pozvala na ďalšie potenciálne stretnutia v priestoroch Rakúskej knižnice. Aj táto skúsenosť potvrdila najnovšie trendy vo vyučovacom procese, z ktorých jasne vyplýva, že zmena stereotypného prostredia má efektívny vplyv na prácu žiakov v rámci učenia. Priložené reakcie žiakov túto skutočnosť len potvrdzujú:

             

            „Bolo to super. Bola tam dobrá atmosféra a lepšie sa tam učilo.“

            (Liana)

            „Bolo super a veselo, lepšie sa tam učilo, bola to super akcia!“

            (Oli)

            Autor: Mgr. Martin

          • Prvé zasadnutie školského parlamentu

            Dňa 5.9. sa prvýkrát stretol školský parlament v priestoroch našej knižnice. Na zasadnutí sa všetci prítomní oboznámili so štatútom školského parlamentu a horlivo začali diskutovať o akciách, ktoré by rozžiarili a potešili všetkých našich žiakov. Parlament sa zameral na vytvorenie a udržiavanie nových tradícií. Fantázii sa medze nekladú a nápadov je určite viac než milión. Budeme veriť, že vymyslia skvelé akcie a budú sa podieľať na bezproblémovom chode školy. Určite nás čaká zaujímavý a zábavný školský rok.

            Štatút školského parlamentu, ako aj zápisnice zo stretnutí si môžete pozrieť na webových stránkach školy.

            Autor: Mgr. Juraj

        • Prvý deň školského roka
          • Prvý deň školského roka

                    Čas letných prázdnin sa dnešným dňom definitívne skončil. Sme oddýchnutí, plní krásnych zážitkov, nových skúseností a priateľstiev. No i ten najpútavejší príbeh má svoj začiatok, ale aj koniec. A tak aj my, učitelia, aj vy, milí naši žiaci, sa po tomto krásnom čase znova stretávame. Začína nový školský rok a všetci veríme, že bude časom naplneným úspechmi, predsavzatiami, ale najmä nefalšovanou detskou radosťou či úsmevom. 
                   Pre väčšinu z nás je tu všetko okolo v priestoroch našej školy dobre známe a už sa tešíme na krásne príbehy a zážitky z prázdnin, ktoré si dychtivo vyrozprávame. Samozrejme, nemôžeme zabudnúť na vás, milí naši prváčikovia, ktorí vstupujete do týchto krásne vyzdobených priestorov školy po prvýkrát. 
                     Veríme, že tu nájdete nových kamarátov a naučíte sa veľa, preveľa nových vecí a raz sa z vás stanú veľkí policajti, hasiči, lekári, športovci alebo astronauti a ktovie, možno aj učitelia a učiteľky.

            Autor: Mgr. Martin