• Halloween
          • Halloween

            Aj tento rok sme posledný deň pred jesennými prázdninami venovali Halloween-u. Aj napriek tomu, že to nie je náš sviatok, radi sa obliekame do masiek a strašíme. Mladší žiaci sa učili v maskách, navštívilo ich aj putovné divadielko a ich hlavný a najviac strašidelný program bol v školskom klube. Starších žiakov čakalo strašenie až večer. Školský parlament zorganizoval zábavné aktivity v strašidelnom duchu, ktoré zavŕšili filmovým večerom spojeným s prespávačkou v škole. 

        • Deň jablka
          • Deň jablka

            Každý deň jablko, od lekára ďaleko.” Tak hovorí ľudová múdrosť.

            Aj naši druháci sa dozvedeli o dôležitosti jabĺk pre naše zdravie a o ich prospešnosti pre naše trávenie. Spoznali, že máme viacero odrôd jabĺk, ktoré sa navzájom líšia vôňou a chuťou.

            Celý deň mali žiaci rôzne aktivity : ochutnávali jablkové dobroty ako napr. chutné domáce jablkové koláčiky, počítali, kreslili,  spievali, rozmýšľali nad viacerými “jabĺčkovými” úlohami. Deti boli jablkovým dňom nadšené, veď predsa maškrtiť sa dá i zdravo a učiť zasa hravo.

            Autor: Mgr. Mária

        • Návšteva knižnice
          • Návšteva knižnice

            Štvrtáci 25.10.2023 navštívili mestskú knižnicu v Kulturparku. Na besede s pani knihovníčkou sa dozvedeli zaujímavé informácie o KOMIKSE.

            Slovo komiks vzniklo z anglického slova comicstrip, v preklade pás komických obrazov. Komiks spojuje postupy niekoľkých umeleckých druhou: maliarstva a literatúry. V komiksoch sú za sebou usporiadané obrázky s prípadným doprovodným textom. Dohromady spolu vytvárajú príbeh. Jednému obrázku sa hovorí panel. Komiks je sekvenčné umenie. Na záver besedy si žiaci vyskúšali na pracovnom liste vytvárať vlastné piktogramy a texty ku komiksom.

            Autor: Mgr. Janette

        • Dopravná výchova
          • Dopravná výchova

            V rámci vlastivedného učiva sa tretiaci zúčastnili v areáli Dopravného ihriska na prednáške o dopravných značkách, prostriedkoch a riešili aj dopravné situácie. Prakticky sme si vyskúšali cestu Mestskou hromadnou dopravou a pozorovali sme dopravné značky. Na dopravné ihrisko sa plánujeme vrátiť na jar.

        • Spoznali sme víťaza olympiády zo SJL
          • Spoznali sme víťaza olympiády zo SJL

            V utorok 17. októbra sa v rámci našej školy uskutočnilo školské kolo olympiády zo slovenského jazyka a literatúry, ktorej sa v kategórii C zúčastnilo sedem statočných žiakov a žiačok z 8. – 9. ročníka.  Treba uznať, že ich nečakala ľahká úloha, nakoľko súťaž pozostáva už tradične z troch častí: 
            1. písomný online test, ktorý obsahuje 25 otázok, na zodpovedanie ktorých majú súťažiaci maximálne 35 minút;
            2. transformácia textu z predlohy do podoby požadovaného útvaru, ktorý je uvedený v zadaní;
            3. rečnícky prejav, azda najkomplikovanejšia disciplína, pri ktorej sa berie do úvahy nielen obsah prejavu, ale
               i mimojazykové prvky, k akým patria gestá či mimika, teda aj reč tela a spôsob odprezentovania samotného
               prejavu.
            Po spočítaní všetkých troch častí súťaže mohli súťažiaci dosiahnuť maximálne 55 bodov, aby sa stali úspešnými riešiteľmi, potrebovali získať minimálne 45 bodov. Na našu radosť sa túto bodovú métu podarilo pokoriť hneď dvom žiačkam, konkrétne Sabrine Šoffovej (9. roč.) a Hane Gregovej (8. A), ktoré sa umiestnili na prvom, resp. druhom mieste. Na stupne víťazov sa prebojovala i Lucia Skičková (8. A). Všetci účastníci boli tiež odmenení hodnotnými cenami, koordinátor školského kola zároveň ocenil ich odvahu prihlásiť sa do súťaže, ktorá, ako sám priznal, nepatrí medzi najjednoduchšie, čoho dôkazom je, že si na nej zakladajú i rôzne prestížne gymnáziá v rámci celého Slovenska. 
               Všetkým zúčastneným sa chceme ešte raz poďakovať za ich aktívne zapojenie sa do súťaže, Sabrine želáme veľa šťastia na okresnom kole, ktoré sa uskutoční 15. novembra.

            Ešte raz, gratulujeme!

            Autor: Mgr. Martin

        • Storočie propagandy
          • Storočie propagandy

            Propaganda je označenie pochádzajúce z latinského slova propagare, ktoré prekladáme slovesami šíriť, hlásať, vytvárať či uvádzať na známosť. Propaganda je teda šírenie názorov a informácií, ktorého hlavným cieľom je ovplyvňovať individuálnu alebo kolektívnu verejnú mienku spolu s potvrdením postojov, konania a jednania v mene vyšších cieľov, ideálov a konkrétnych politických ideológií.“ Aj takto začína výstava, ktorej sme sa  v piatok (20.10.) s našimi žiakmi deviateho ročníka zúčastnili vo Východoslovenskom múzeu. Výstavu s názvom „Storočie propagandy“ sme absolvovali v rámci zážitkového učenia z dejepisu. Žiaci mali možnosť na vlastné oči vidieť šírenie propagandy naprieč celým 20. storočím, cez prvú svetovú vojnu, druhú svetovú vojnu až po komunistický režim v Československu. Mohli sme si prezrieť zaujímavé propagačné materiály: plagáty, maľby, knihy, ale zároveň aj uniformy či iné predmety. Videli sme ako propaganda fungovala v minulosti a dozvedeli sme sa, že ide o stále aktuálnu tému. Preto dúfame, že v nich táto návšteva niečo zanechala a možno im aj  pomohla pri kritickom posudzovaní informácií.

        • Portrét ako jeden zo žánrov maľby
          • Portrét ako jeden zo žánrov maľby

            Portrét je žáner maľby, ktorý je jedným z najrozšírenejších vo výtvarnom umení. Účelom portrétu v maľbe je zobraziť človeka, nielen jeho vonkajší vzhľad, ale aj sprostredkovať vnútorné pocity a náladu portrétovanej osoby.

            Prvé portréty sa objavili pred tisíckami rokov v starovekom Egypte - boli to obrázky faraónov. Už v staroveku, v stredoveku ich obľuba veľmi klesla a vznikali len veľmi výnimočne, aj to väčšinou až v období neskorej gotiky. Vyobrazenia významných osobností (napríklad panovníkov, svätcov) sú väčšinou idealizované  a nezakladajú sa na skutočnej podobe, ani pokiaľ ide o portrét žijúceho človeka. V tomto období sa teda väčšinou nehovorilo o portrétoch, ale o portrétnych rysoch zobrazenia. Mohutný rozvoj zaznamenal portrét v období renesancie, ešte výraznejší dôraz sa na neho kládol v období baroka, ktoré doviedlo umenie portrétovania na hranicu jeho možností.

            Obľúbenými formami portrétu boli v maliarstve kresba alebo maľba (na drevo, plátno či sklo).

            V  19.storočí sa s nástupom fotografie stal klasický maliarsky či sochársky portrét skôr výnimočnou záležitosťou. Najrozšírenejším typom portrétu je v súčasnosti fotografický portrét, ale dokumentárnu funkciu portrétu prevzal tiež film, televízia a ďalšie elektronické médiá.

            Záujem o portrét však existoval v každom období umenia a je tomu tak aj dnes.

            Na hodinách výtvarnej výchovy na druhom stupni našej školy sme si ho pripomenuli. Výtvarné práce vznikli v rôznych výtvarných technikách, prevažne je to kresba ceruzou. Ako sa nám to podarilo, posúďte sami. 

            Všetkým zúčastneným srdečne blahoželáme.

        • Tatras Tower
          • Tatras Tower

            Októbrové TÚLAVÉ TOPÁNKY nás zaviedli do Vysokých Tatier, kde sme po jesennej prechádzke popri Jazierkach lásky navštívili Tatras Tower, nazývanú aj Veža snov. Ja to sofistikovane vybudovaná stavba vysoká 53 m, pričom je jednou z najvyšších v Európe a jednoznačne najvyššie položenou s nástupom v nadmorskej výške 1 367 m.n.m. Veža má tvar nakloneného hyperboloidu a jej náklon je 15°. Pochôdzna časť je drevená, pričom lávka v hornej časti veže je ukončená vyhliadkovou plošinou so sieťou. Najvzdialenejší cíp plošiny je presklený. Predstavuje unikátny zábavno-edukačný projekt ojedinelý svojho druhu, a to nielen na Slovensku. Sprostredkovala nám autentický a zmysluplný zážitok z prírodných krás Vysokých Tatier a umožnila nám spoznávať ich nezabudnuteľne podmanivé čaro v úplne novej dimenzii s využitím tých najmodernejších technológií, ktoré súčasná doba ponúka.
            V poslednú novembrovú sobotu sa pôjdeme “túlať” opäť…

          • Jesenné tvorivé dielne

            Čarovné obdobie jesene si prváci a ich rodičia spríjemnili spoločným tvorením. Vyrobili krásne tekvičky, zapichovačky do kvetináčov a tiež vyrobili milý darček pre starých rodičov.
            Popoludnie ubehlo v príjemnej atmosfére a pri vzájomných rozhovoroch.
            Rodičia aj žiaci odchádzali domov s krásnymi handmade výrobkami.

            Katarína & Alexandra

        • Besiedka a tvorivá dielnička so starými rodičmi.
          • Besiedka a tvorivá dielnička so starými rodičmi.

            Mnohí starkí sa dennodenne podieľajú na výchove svojich vnúčat a mnohokrát im nahrádzajú rodičov, či kamarátov. Deti najlepšie vedia oceniť ich lásku, pohladenie, starostlivosť, či účasť pri spoločných hrách. 
            Starí rodičia  prijali pozvanie žiakov 4. ročníka s vedomím tešiť sa, dopriať si pár nezabudnuteľných okamihov v prítomnosti svojich vnúčeniec.  Besiedka bola poďakovaním za všetko  krásne a dobré, čo pre svoje vnúčence babky a dedkovia urobili a ešte v budúcnosti urobia. Príjemné popoludnie doplnilo aj pohostenie-koláčiky, chlebíčky a iné dobrôtky. Čajík na zahriatie, či kávička podčiarkli celkovú príjemnú atmosféru. 

            Poslaním školy nie je len výchova a vzdelávanie, ale tiež vštepovanie základných morálnych vlastností ako je aj úcta k starým rodičom.          

            Mgr. Janette 

        • Aktívna škola - Nordic Walking
          • Aktívna škola - Nordic Walking

            Cieľom projektu je priniesť na hodiny telesnej a športovej výchovy inovatívny obsah, inšpirovať učiteľov a predstaviť žiakom rozmanité možnosti trávenia voľného času.

            Nordic Walking, v preklade severská chôdza, je špeciálna technika chôdze s palicami. Vznikla v 80. rokoch vo Fínsku ako letná tréningová metóda pre bežcov na lyžiach. Rovnako ako bežkovanie využíva silu hornej časti tela, ktorá nás pri chôdzi poháňa vpred. Vďaka paliciam je zapojených až 90% svalov tela, čo je približne 600 svalov. Práca s palicami zabezpečuje prirodzené a šetrné striedanie napínania a uvoľňovania svalstva, ktoré sa tým zároveň posilňuje. Horná časť tela preberá až 30 % aktivity a záťaže nôh, pretože chodci majú trvalý kontakt so zemou a používaním palíc sa rozdelí ich telesná hmotnosť medzi ruky a nohy. Práve tým sa až o 30% odľahčí pohybový aparát, na rozdiel od bežcov, ktorí v pohybovej fáze zaťažia svoje kĺby až trojnásobkom svojej telesnej hmotnosti. Pri nordic walkingu pracujú svaly nôh, chrbta a hrude, ktoré do činnosti uvádza intenzívny pohyb rúk.

            Nordic Walking ako ozdravno – pohybová aktivita, rozvíja aj zručnosti komunikácie a vzájomnej spolupráce a spôsob zdravého životného štýlu.  Možnosť vyskúšať si nordic walking dostali žiaci 3 a 4 ročníka. 

            Autor: Mgr. Janette

          • Dopravná výchova s policajtmi

            Do našej školy zavítala milá návšteva. K prvákom a tretiakom prišli príslušníci Policajného zboru v Košiciach. Prváci spolu s postavičkou Pólou spoznávali niektoré dopravné značky a dôležité telefónne čísla záchranných zložiek. Tretiaci sa dozvedeli viac o bezpečnej jazde v cestnej premávke na kolobežke, bicykli a riešili rôzne dopravné situácie. Všetci žiaci získali za aktívnu spoluprácu Osvedčenie o absolvovaní preventívnej aktivity a milé drobnosti v podobe pexesa, záložky do knihy a pracovného zošita.

            Autor: Mgr. Miriam

          • Guten Tag, Herr Grimm!

            Všetky návštevy Knižnice pre mládež mesta Košice sú pre našich žiakov zaujímavé a prínosné, no tentokrát na tretiakov v knižnici čakalo bratislavské DIVADLO SPOZAVOZA s predstavením Guten Tag, Herr Grimm! Vo vyše hodinovom predstavení si žiaci pozreli 4 rozprávky známych bratov Grimmovcov a následne ich čakal tematicky prepojený WORKSHOP, v ktorom si naši tretiaci vytvárali rozprávkové pohľadnice. Tieto si ešte dotvoria v ŠKD. Veríme, že sa im dnešný deň páčil a aj takouto formou sa naučili niečo nové a zaujímavé. Prajeme pekné chvíle pri čítaní vypožičaných knižiek a chválime ich za vzorné správanie počas celej školskej akcie.

            Autor: Mgr. Miriam

          • Skladanie farieb

            Biele svetlo môžeme dosiahnuť zložením spektrálnych farieb, z ktorých sa slnečné svetlo skladá. Neviete ako? Žiaci 8. ročníka si to vyskúšali na hodine fyziky, na ktorej si zhotovili farebného vĺčika. Na jeho výrobu potrebovali:

            • Biely výkres
            • Kružidlo
            • Uhlomer
            • Farbičky
            • Nožnice

            Kruh rozdelili na 18 častí a každú vyfarbili farbami dúhy v poradí: červená, oranžová, žltá, zelená, modrá a fialová.

            Ak kruh rýchlo roztočíme, naše oko vníma takmer bielu farbu.          

        • EKOtopfilm
          • EKOtopfilm

            V stredu sme sa zúčastnili enviromentálneho podujatia EKOtopfilm zameraného na zvyšovanie povedomia o narastajúcej potrebe ochrany našej planéty. Žiaci sledovali niekoľko krátkych filmov zameraných na ochranu lesov, ekodopravu, triedenie odpadu a nadmerné plytvanie potravín. Svoju pozornosť si hneď overili v niekoľkých kvízoch. Cestou späť sme sa prešli jesenným parkom.

            Autor: Mgr. Miriam

          • Z autorskej besedy s Andreou Rimovou

            2. októbra sme sa zúčastnili besedy s pani spisovateľkou Andreou Rimovou. Na besede sme sa dozvedeli veľa zaujímavostí o spisovateľkinom živote a následne aj o jej knihách. Rozprávali sme sa o návrhoch obálok kníh, okrem toho nám autorka prezradila veľa z jej osobného života. Beseda prebiehala vo voľnej atmosfére  a bola to pre nás zážitková a veľmi zábavná, náučná akcia.

        • Deň úsmevu
          • Deň úsmevu

            Svetový deň úsmevu má priniesť ľuďom dobrú náladu. Iniciátorom bol Harvey Richard Ball, ktorý v roku 1963 vytvoril smajlíka. Úsmevom prejavujeme radosť, nadšenie, spokojnosť a dobrú náladu. Je podstatným prvkom neverbálnej komunikácie a je zrozumiteľným pre každého človeka. :) 

            Žiaci druhého a tretieho ročníka si na hodinách anglického jazyka vyrábali záložky so „ smajlíkom“, rozprávali sa, prečo je dobré rozdávať úsmev okolo seba a čo alebo kto im vyčarí úsmev na tvári.

            Druháci si vyrobili vlastných „smajklíkov“ z balónov a takto rozdávali úsmev celý deň.

            Autor: Mgr. Mária

        • Imatrikulácia
          • Imatrikulácia

            Zvládli to! V piatok 6.10. sa uskutočnila imatrikulácia prváčikov, ktorú im zorganizovali naši deviataci. Potrebovali sa presvedčiť, či môžu byť pasovaní pani riaditeľkou za žiakov tejto školy. Prváci mali na úvod možno trochu rešpekt, predsa len pred nimi stáli veľkí žiaci a pripravené disciplíny, ktoré bolo nutné zdolať. Avšak veľmi rýchlo si uvedomili, že ide predovšetkým o zábavu a všetky obavy opadli. Deviataci ich čakali na pripravených stanovištiach, vysvetlili im úlohy a za sprievodu veselej hudby sa dali do boja! Všetko zvládli na jednotku a bez akéhokoľvek zaváhania, preto mohli deviataci spokojne oboznámiť pani riaditeľku, že títo žiaci sú skutočne hodní našej školy. Prváčikovia vyslovili sľub a mohla nasledovať slávnostná ceremónia, kde ich pani riaditeľka oficiálne pasovala za prvákov a odmenila za ich výkon viacerými darmi. Na záver oficiálneho programu sme si ešte vypočuli skvelú pieseň, ktorú si pre nás pripravili prváčikovia s ich pani učiteľkami.

            Oficiálnym programom imatrikulácia ani zďaleka neskončila. Bol čas oslavovať! A aká by to bola oslava bez hudby a tanca? Prváčikovia si pred návratom na prvý stupeň užili diskotéku spoločne s deviatakmi a všetci sme sa náramne zabavili.

            Veríme, že na tento deň budú všetci s láskou spomínať a ešte raz: Vitajte medzi nami, prváci!