• VESMÍR OČAMI DETÍ

             Vo výtvarnej súťaži XXXVIII. ročníka okresného kola celoslovenskej súťaže: "VESMÍR OČAMI DETÍ"

            v III. kategórii ZŠ 5. 9. ročník ZŠ vynikajúce 2. miesto získal Ján Dzak pod vedením Mgr. A. Andrejkovej so svojou prácou: "Hlboko na planéte Aqua". 
            Vernisáž výstavy spojenej s odovzdávaním cien sa uskutoční dňa 3.4.2023 (v pondelok) o 15: 00 hod. v CVČ na Popradskej 86 v Košiciach. 
            A aké boli ostatné výtvarné práce, ktoré sme v školskom kole vybrali a poslali na výtvarnú súťaž? Môžete si ich pozrieť a posúďte sami či sa  porota rozhodla správne.

            Touto cestou pozývame všetkých  milovníkov vesmíru na výstavu a Jankovi  srdečne blahoželáme, želáme veľa ďalších úspechov v tvorbe a ďakujeme za reprezentáciu školy. 

        • KIDCham
          • KIDCham

            Žiaci našej školy sa aj tento rok zapojili do projektu KIDCham. Prostredníctvom teoretickej i praktickej prípravy si žiaci rozvíjali schopnosť spolupracovať a tvoriť. Na záverečnom detskom obchodnom veľtrhu predávali svoje krásne výrobky a aj touto formou rozvíjali svoju finančnú gramotnosť.

          • Picture dictionary 3. ročník

            Po úspešnom prečítaní príbehov z knihy Storyfun 3, sme si upevnili  nadobudnutú slovnú zásobu vytvorením spoločného projektu - picture dictionary. 
            pomocou obrázkov sme si zopakovali slovíčka, ich správne formy (písané aj čítané). Diskutovali sme na tému  najobľúbenejšie príbehy. V skupinovej práci sme prejavili kreativitu a spolupracu spolužiakov. Výsledok nášho snaženia - projekt okrem toho, že zdobí našu triedu, slúži aj ako názorná učebná pomôcka.

            Autor: Mgr. Viktória Paliková

        • Žiaci učia žiakov
          • Žiaci učia žiakov

            Najlepšia škola je tá, v ktorej sa žiaci učia s radosťou. A kedy pociťujú radosť? Je to vtedy, keď majú chuť niečo nové spoznávať, objavovať a tvoriť. Ak majú žiaci na toto všetko vytvorené dobré podmienky, tak do školy chodia radi a vnímajú aj zmysel svojho učenia. 
            Opäť po roku si žiaci 7. - 9. ročníka vymenili miesto s učiteľmi na 1. stupni. V priebehu štyroch vyučovacích hodín v 6. triedach 1. stupňa sa vystriedali žiaci aj predmety. Vyučovacie hodiny boli rôzne slovenský jazyk, matematika, anglický jazyk, prírodoveda, hudobná výchova i telesná a športová výchova.
            Žiaci - učitelia si pripravili rôzne aktivity, interaktívne cvičenia ktorými precvičovali učivo v tom ktorom ročníku a vyskúšali si pozíciu byť učiteľom, viesť vyučovaciu hodinu a udržať 45 minút pozornosť žiakov.
            Žiakom prvého stupňa sa táto zámena veľmi páčila. Boli plní očakávania, čo pre nich starší kamaráti na tú ktorú hodinu pripravili. 
            Prítomné pani učiteľky na vyučovacích hodinách boli v roli pozorovateľa.
            Čo poviete bol to vhodný darček k Dňu učiteľov?
             

        • Okresné kolo "Hviezdoslavov Kubín"
          • Okresné kolo "Hviezdoslavov Kubín"

            V piatok 24. marca sa v priestoroch CVČ Domino na Popradskej ulici 86 uskutočnilo okresné kolo 69. ročníka súťaže v prednese poézie a prózy – Hviezdoslavov Kubín. Celkovo sa súťažilo v 3. kategóriách, ktoré boli ešte rozdelené podľa typu ukážky na prednes poézie a prózy.

            V 1. kategórii našu školu reprezentovali žiačky Karin Skičková (4. A) – prednes poézie a Katarína Bujňáková (4. A) – prednes prózy.

            V 2. kategórii s prednesom poézie súťažila Margaréta Satová (6. A), v próze nás reprezentovala Zara Čižmárová (5. A).

            V mimoriadne silnej konkurencii si v rámci okresu Košice I vybojovala čestné uznanie žiačka 6. A triedy Margaréta Satová.

            Margarétke gratulujeme k peknému umiestneniu a všetkým dievčatám prajeme úspešnú reprezentáciu školy i na budúcoročnom, už 70. jubilejnom ročníku súťaže.

            Autor: Mgr. Martin Ujhelyi

        • Túlavé topánky
          • Túlavé topánky

            Marcové Túlavé topánky nás opätovne zaviedli do Tatier. Tentokrát mali prevažne náučný charakter. V Tatranskej Lomnici sme navštívili MÚZEUM TANAP-u, kde sme si okrem expozície pozreli aj 40 minútový film o histórii Tatier. Následne sme trasu nasmerovali na náučný chodník Pramenisko, kde sme sa dozvedeli množstvo informácií o tunajšej faune a flóre. Slniečko nám počas celého výletu prialo a dobrá nálada je už samozrejmosťou. Už teraz sa tešíme na aprílové "túlanie"...

        • Cassovia cup 2023
          • Cassovia cup 2023

            Medzinárodná barmanská súťaž v kategórii Klasik - Junior a Profesional. My sme boli pri tom. Po ťažkom dni preukázaní vedomosti v testovaní T9 žiaci 9. ročníka sa zúčastnili v pozícii pozorovateľ - prestížnej súťaži žiakov Hotelových akadémii na Slovensku z Maďarka a Lotyšska. Súťaž otvorila tanečná skupina majster Európy a sveta Unostar dance studio Košice.

        • Svetový deň vody
          • Svetový deň vody

            22. marca si každoročne pripomíname, aká je voda vzácna a nevyhnutná pre všetky živé organizmy na Zemi. Pri tejto príležitosti sme sa na prvom stupni cez rôzne aktivity dozvedeli o tom, kde všade vodu nájdeme, koľko jej spotrebujeme, ako ju neznečisťovať a ako môžeme vodou šetriť. Tešíme sa, že si aj prostredníctvom takýchto tematických dní a zážitkového učenia rozširujeme naše vedomosti.

        • Účelové cvičenie
          • Účelové cvičenie

            Zatiaľ čo si naši deviataci trápili svoje mozgové závity, my ostatní sme využili priaznivé meteorologické podmienky a v rámci účelového cvičenia sme navštívili Mestský park, ktorý sa pre nás stal miestom pre trávenie príjemného času v kruhu našich spolužiakov, kamarátov či kolegov.

            Rôzne športové hry, kamarátske posedenia či obyčajné potulky okolím parku a pozorovanie tunajšej vegetácie nám pomohli uvedomiť si, ako je pobyt v prírode prospešný nielen pre správne fungovanie nášho tela, ale i mysle. Touto návštevou sme v krátkom čase skĺbili hneď viaceré predmety vo forme praktického vyučovania, počnúc telesnou výchovou, končiac biológiou. Hry a posedenia zároveň pomohli stmeliť kolektívy jednotlivých tried, posilnili kamarátske väzby či kolegialitu, a to nielen v rámci žiackych kruhov.

            Priložená fotogaléria dokazuje, že sa pre nás Mestský park stal skrytou oázou, a to priamo v srdci metropoly východu.

            Autor: Mgr. Martin Ujhelyi

        • T9
          • T9

            Viac ako 46 000 žiakov z 1642 škôl dnes absolovali celoslovenské externé testovanie 9. 
            Žiaci mali na riešenie testu zo slovenského jazyka k dispozícii 70 minút a na riešenie testu z matematiky 90 minút. Testy zo všetkých vyučovacích predmetov pozostávali z 30 úloh. Test zo slovenského jazyka a literatúry obsahoval popri 20 úlohách s výberom odpovede aj desať úloh s tvorbou krátkej odpovede. Test z matematiky bol zostavený z 15 úloh s výberom odpovede a z 15 úloh s krátkou číselnou odpoveďou.
            Všetky testy budú vyhodnocované centrálne elektronicky. Výsledkové listy žiakov budú školám doručené elektronickou poštou do 12. mája 2023.

            Autor: Mgr. Gabriela Tabačková, učiteľ

        • Svetovým dňom Downovho syndrómu
          • Svetovým dňom Downovho syndrómu

            Dnešný deň sa nesie v špeciálnom nádychu, pretože 21.3. je Svetovým dňom Downovho syndrómu. Každoročne sa s týmto dňom spája Ponožková výzva. Ponožky boli symbolicky vybrané preto, lebo pri troche fantázie pripomína ich tvar chromozómy.

            Ľudia s Downovým syndrómom teda majú na tom najmenšom chromozóme – chromozóme 21 až 3 jeho kópie namiesto dvoch, preto na rozdiel od bežných ľudí každá ich bunka obsahuje namiesto 46 chromozómov 47. Všimli ste si tie čísla? 21 a 3 – preto 21.3.

            V tento deň si preto na každú nohu obúvame ponožky, ktoré na prvý pohľad spolu nesúvisia - líšia sa farbou, vzorom či veľkosťou. Tým dávame najavo, že si uvedomujeme odlišnosť týchto ľudí, ale aj to, že ich podporujeme a ich inakosť chápeme.

            Na našej škole sme sa rozhodli do spomenutej ponožkovej výzvy zapojiť. Naši žiaci a aj učiteľský zbor preukázal empatickosť, porozumenie a podporu inakosti. Radi by sme poďakovali tým, ktorí sa k nám pripojili. Veľký obdiv patrí predovšetkým tým, ktorí si s týmto syndrómom dokážu užívať krásy života. Buďme k sebe tolerantní, chápaví a vzájomne si pomáhajme.

        • Deň ľudovej rozprávky
          • Deň ľudovej rozprávky

            16. marec je každoročne Dňom ľudovej rozprávky. V tento deň sa totiž narodil slovenský zberateľ rozprávok Pavol Dobšinský.
            Dnešok sme si spestrili rozprávkovými aktivitami - čítali sme rozprávky, hrali sme divadielko, tvorili sme ilustrácie a projekty.
            Stále sa radi vraciame do čarovného sveta rozprávok, kde dobro vždy zvíťazí nad zlom.

        • Futbalový zápas v ŠKD
          • Futbalový zápas v ŠKD

            Futbal patrí k najobľúbenejším športom medzi deťmi, ktorému sa venujú aj vo voľnom čase. Na školskom dvore sme usporiadali futbalový zápas medzi deťmi 4. oddelenia ŠKD. V jednotlivých družstvách  hrali spolu chlapci aj dievčatá. Prísny rozhodca rozdal aj žlté karty. Vzájomný zápas sa skončil nerozhodne – remízou 2:2. Nerozhodli ani pokutové kopy.
            Diváci – deti nehrajúce a z ostatných oddelení ŠKD povzbudzovali svojich kamarátov. Po vyhodnotení zápasu  školskom klube detí sme vyhlásili aj  najlepších hráčov a ocenili ich soškami "zlatý futbalista": Timotej Štofan a Filip Lukáč, ktorí boli zároveň kapitánmi družstiev. 
            Všetci hráči dostali futbalové prívesky a diváci sladkú odmenu. Už teraz sa tešíme na odvetu po jarných prázdninách.

            Autor: Mgr. Eva Mryglotová