• My day
          • My day

            Pokračovanie v úžasnej tradícii. Plných päť vyučovacích hodín slovenčiny, prírodovedy, telesnej, matematiky a angličtiny strávili žiaci 3. ročníka so svojimi rodičmi. Rodičia nezaháľali. Spoločne so svojím dieťaťom riešili cvičenia na hodine prírodovedy, tvorili projekty, ktoré spoločne odprezentovali. Hodinu telesnej výchovy a športu si zrejme užili najviac, keďže pani učiteľka pripravila rôzne kolektívne súťaže a tak súťažili dva tímy, žiaci verzus rodičia. Na hodine matematiky riešili hlavolamy, ale aj počítali príklady. Na záver vyučovacieho dňa nechýbala angličtina.
            Ako sa vyjadrili rodičia a žiaci: "Bol to krásny, plnohodnotný deň".

        • Medzinárodné testovanie informatických zručností
          • Medzinárodné testovanie informatických zručností

            20.4. si naši ôsmaci potrápili hlavičky a napísali si test z informatiky. Aj keď boli pred testom všetci trochu nervózni, zachovali si chladnú hlavu a zvládli to. Celý test sa skladal zo štyroch častí, medzi ktorými boli prestávky. Na všetky otázky sa pripravovali na hodinách informatiky. A aj keď sa tam vyskytla nejaká otázka na ktorú sa nepripravovali, snažili sa najviac ako mohli, aby ju zvládli. Aj keď odovzdávanie odpovedí bolo trošku zložitejšie, pani učiteľka im všetko vysvetlila a všetkým sa potom pracovalo ľahšie. Spolužiaci sa navzájom podporovali a verili, že aj ostatným sa darilo veľmi dobre ba až lepšie.
            Ale my sme hrdí na všetkých našich ôsmakov. Ôsmaci veria, že aj budúci ôsmaci si s testom hravo poradia. Ďakujeme pani učiteľke Tabačkovej, že nás na hodinách informatiky stále posúva vpred.

            Autor: Ela Zálomová (7.A)

          • O lese v lese

            V apríli sme sa s prvákmi veľa rozprávali o lesoch , prírode, zvieratkách aj o Dni Zeme. Tieto vedomosti sme si išli prakticky overiť do terénu lesnej školy v Čermeľskom údolí. Lesní pedagógovia Mestských lesov Košice žiakom veľmi peknou formou priblížili lesnú faunu a flóru. Pútavo aj zábavne ich učili ako sa v lese správať, starať sa oň a chrániť ho. Okrem toho nás naučili mnohé zaujímavosti, priamo sa dotýkajúcich Košíc či širokého okolia. Napríklad vedeli ste, že naše lesy sú druhé najväčšie lesy v strednej Európe? Alebo že sa tu nachádza prameň vody, ktorý zásobuje Košice už 112 rokov? Jedným z krásnych zážitkov bolo aj to, keď nám pani lesníčka vytiahla z potôčika nádhernú salamandru škvrnitú. Deti si ju mali možnosť pohladiť či vziať priamo na ruku. Prváci už vedia, že pre dokonalé vnímanie prírody je dôležité mať otvorené nielen všetky zmysly, ale i srdce.

        • Deň Zeme v parku
          • Deň Zeme v parku

            Pri príležitosti Medzinárodného dňa Zeme sme sa rozhodli tento významný deň osláviť v prírode. V blízkom mestskom parku sme šantili na slniečku, na zelenej trávičke a pripomenuli sme si, prečo je také dôležité tú našu planétu Zem chrániť. Po rozdelení do tímov sme trápili hlávky otázkami, ktoré ale neboli vždy jednoduché. Čítanie s porozumením, encyklopedické vedomosti, rýchlosť a hlavne spolupráca bola kľúčová k dosiahnutiu víťazstva. Najúspešnejší tím zo štvrtákov si tak odniesol cenné karty, ktoré ich v budúcnosti môžu zachrániť v prípade, že sa nestihnú pripraviť do školy. JOKER je akousi fiktívnou platobnou kartou :) Raz sa predsa každému môže stať, že sa zabudne pripraviť na nejaký predmet... Veríme, že sa nám podarí tak, ako každý rok, tento deň osláviť v prírode a každoročne si pripomínať, že naša Zem je jedinečná, avšak nie nezničiteľná planéta.

        • Matematická olympiáda - okresné kolo
          • Matematická olympiáda - okresné kolo

            - pre žiakov základných a stredných škôl. Žiaci v určitom časovom limite riešia úlohy zamerané na schopnosti logického úsudku  pričom výsledkom často nie je číslo, ale dôkaz alebo zdôvodnenie ich myšlienkového postupu. Prvýkrát matematická olympiáda sa uskutočnila v roku 1951. Od tejto doby sa koná každý rok.

            Žiaci opäť vynikajúco zúročili svoje matematické vedomosti a v kategórii Z6 a Z7 obsadili popredné miesta.

            Z6 - 2. miesto  Samuel Kmec
                   3. miesto  Sebastien Salák
                   8. miesto  Zoja Poláková

            Z7 - 1.- 4. miesto Ján Šály
                    úspešný riešiteľ Ela Zálomová
                    úspešný riešiteľ Adam Kurjan

            Srdečne blahoželáme a ďakujeme za krásny úspech.

             

        • Vážme si dary Zeme
          • Vážme si dary Zeme

            Uplynulý rok sme založili tradíciu ku Dňu Zeme. Pod názvom "Vážme si dary Zeme" rôznymi aktivitami sme si uvedomovali ako a čím môžeme pomôcť našej Zemi. Recyklovali sme staré odevy, zostatkové kúsky vlny, kartóny, tetrapaky. Pozrite si, čo všetko sme dokázali vyrobiť. 

        • Zabodovali sme v literárnej súťaži
          • Zabodovali sme v literárnej súťaži

            V tomto školskom roku sa žiaci 9. ročníka aktívne zapojili do literárnej súťaže s názvom „Prekroč svoj tieň“. Tohtoročným cieľom súťaže bolo napísať poviedku na tému: „Čo je môj domov?“. Žiacke práce boli podrobené kritickým pohľadom z radov dospelých autorov, či pedagógov bližšie sa venujúcich literárnej vede. V súťaži zabodoval i náš žiak David M. (9. A), ktorý získal Cenu riaditeľky súťaže za svoju poviedku „Našiel som svoj domov“, ktorá bola publikovaná v zborníku úspešných súťažných prác. Úspech je to o to cennejší, že do súťaže sa zapojilo viac ako 150 mladých autorov z celého Slovenska. 

            Diplom a vecné ceny odovzdali Davidovi samotní organizátori súťaže z OZ Prekroč svoj tieň, následne mu pogratulovali i jeho spolužiaci, ktorí sa zúčastnili celkového vyhodnotenia súťaže. Davidovi gratulujeme a prajeme ďalšie úspechy v jeho literárnej tvorbe.

            Autor: Mgr. Martin Ujhelyi

             

        • Dejepisná olympiáda - krajské kolo
          • Dejepisná olympiáda - krajské kolo

            Dňa 3.4. sa uskutočnilo krajské kolo Dejepisnej olympiády, na ktorej sme mali aj nášho žiaka Filipa. Ten z okresného kola postúpil z krásneho prvého miesta.

            Už samotná lokalita konania mohla vzbudzovať rešpekt, keďže žiakov z celého kraja privítala Univerzita Pavla Jozefa Šafárika, konkrétne katedra histórie na Filozofickej fakulte. Mnohí žiaci mali prvýkrát možnosť kráčať po akademickej pôde a vidieť moderné priestory univerzity, na ktorú sa možno v budúcnosti viacerí vyberú študovať.

            Na podujatí pred žiakmi prehovoril aj docent histórie a prodekan pre kvalitu vysokoškolského vzdelávania na Filozofickej fakulte UPJŠ v Košiciach, doc. ThDr. Peter Borza, PhD. Žiakov privítal a poprial im úspešnú olympiádu.

            Filip sa nezľakol silnej konkurencie z celého kraja, zabojoval a ako úspešný riešiteľ obdržal vynikajúce 4. miesto. Týmto by sme mu všetci ešte raz chceli pogratulovať a poďakovať za reprezentáciu našej školy.  Sme na nášho Filipa právom hrdí a prajeme mu veľa síl a chute do budúcich ročníkov. Len tak ďalej!

            Autor: Mgr. Juraj Smutný

                          

        • Moje mesto
          • Moje mesto

            Výtvarnú súťaž "Moje mesto" už tradične organizuje CVČ Orgovánová 5 v Košiciach. Tento rok to bol už XVIII. ročník. Žiaci sa výtvarne vyjadrili na jednu z tém:

            • mesto Košice,
            • jeho obyvatelia,
            • tradície,
            • história a súčasnosť.

            Zo školského kola postúpilo 12 najlepších prác (kresba, maľba, grafika) v kategórii 11 - 15 rokov.

            Liana Podhorská - Staré Košice,  
            Luka Budai - Ranné Košice,   
            Sebastien Salák - Urbanova veža,    
            Miroslava Čurmová - Raňajky na Hlavnej,   
            Dominik Homola - Dóm sv. Alžbety,   
            Zoja Poláková - Fontána A. Račka,   

            Dominik Suchánek - Jakabov Palác,
            Victoria Zara Šeparovič - Košice ako na dlani,
            Robin Grešák - Nočné Košice,                       
            Margaréta Satová - Košice v Balónoch,              

            Dávid Šoffa – Modré Balóny,
            Simona Švidroňová - Pred Dómom Sv. Alžbety.

             

            Vyhodnotenie:
            1. miesto -  
             Luka Budai - Ranné Košice, grafika 

            3. miesto - Miroslava Čurmová - Raňajky na Hlavnej, kresba tušom.
             

            Žiakom  ďakujeme za výbornú reprezentáciu školy v súťaží, ktorá je sprievodným podujatím "Dní mesta Košice". Vernisáž výstavy s oceňovaním bude dňa  3.5.2023 o 16:30 hod v priestoroch EP Popradská 86 v Košiciach.
            Srdečne pozývame priaznivcov výtvarného umenia

            Autor: PaedDr.  Adriana Andrejková

        • Kolorit slovenského ornamentu
          • Kolorit slovenského ornamentu

            Aj v tomto školskom roku sme sa zapojili do výtvarnej súťaže Kolorit slovenského ornamentu 2023, ktorej  
            poslaním  je rozvíjať a zachovať ľudovú ornamentiku, podporiť záujem kultúrnej verejnosti o túto formu umenia, vytvárať nové podnety na výtvarný prejav a podporovať výtvarné talenty

            Zo všetkých prác, ktoré žiaci na túto tému zhotovili v súťaží v kategórii B2 nás budú reprezentovať dve práce:

            Vtáčiky: Miroslava Čurmová (6.):

            Šálka s kávou: Alexia Porembská (8.)

            Vyhodnotenie súťaže sa uskutoční 10.5.2023 o 15.00 hod.. Vernisáž ocenených prác spojená s odovzdávaním diplomov a vecných odmien bude v priestoroch pobočky Verejnej knižnice Jána Bocatia na Terase v budove Magistrátu mesta Košice, Trieda SNP 48/A.

            Našim žiačkam držíme palce.

            .

        • Túlavé topánky
          • Túlavé topánky

            Aprílové Túlavé topánky sa vybrali v Deň Zeme navštíviť Jasovskú jaskyňu a kaštieľ v Betliari.
            Ráno sme sa vydali smerom na Jasovskú jaskyňu, ktorá sa nachádza asi 10 km južne od Košíc. Táto jaskyňa patrí medzi najdlhšie jaskyne na Slovensku a jej krása nás ohromila. Počas prehliadky jaskyne sme mali možnosť vidieť nádherné stalaktity, stalagmity a stalagnáty, ktoré vytvárajú fascinujúce tvary a podoby. Spoznali sme aj niektoré zaujímavé legendy, ktoré sú s touto jaskyňou spojené.

            Po návšteve jaskyne sme sa presunuli do blízkeho mesta Betliar, kde sa nachádza kaštieľ, ktorý patrí k najkrajším a najvýznamnejším kaštieľom na Slovensku. Tento kaštieľ bol postavený v 18. storočí a svojou architektúrou a interiérom nás okúzlil. Prehliadka kaštieľa nám umožnila vidieť honosné sály, ktoré sú vyzdobené nádhernými freskami, nábytkom a umením. Prechádzkou a hrami po krásnych záhradách kaštieľa sme si užívali jarnú prírodu. Turistom patrí pochvala za disciplínu a vzorné správanie. Tešíme sa na májovú túru!

        • Tretiaci skrášľovali exteriér školy
          • Tretiaci skrášľovali exteriér školy

            Tretiaci poňali Deň Zeme skrášľovaním exteriéru školy. Vyhrli si rukávy a vrecia na odpad postupne naplňovali odpadkami, ktoré na školské ihrisko nepatria. Nezabudli ani na ochranu rúk. Priniesli si rukavice.
            Za príjemného hrejivého slniečka, priložili ruku k dielu a vyčistili priestor, ktorý za pekného počasia so svojimi vychovávateľmi využívajú.

        • Exkurzia druhákov
          • Exkurzia druhákov

            Pri príležitosti Dňa Zeme sa žiaci druhých ročníkov zúčastnili na exkurzii v Hospodárskom dvore v obci Gyňov. Po milom privítaní a malom občerstvení sa začalo spoznávanie množstva nových skutočností... 
            V sprievode pána majiteľa a jeho dcéry Mirky si žiaci prehliadli a dozvedeli sa množstvo informácií o rôznych poľnohospodárskych strojoch a postupoch pri obhospodarovaní pôdy. Prezreli si sklad a silo na obilie a iné časti tohto dvora. Každý žiak si vyskúšal sedenie v kombajne! Pri prezeraní zvierat sa potešili z nového prírastku narodeného len pred niekoľkými hodinami, a to v podobe krásneho teliatka. V závere exkurzie nahliadli aj do veľmi pekných kancelárskych priestorov, kde na nich čakalo nečakané, ale milé občerstvenie:) Veľká vďaka patrí majiteľovi Františkovi Oravcovi za sprístupnenie dvora a veľmi ochotný sprievod a výklad, ktorý bol žiakom podaný primerane ich veku. Aj takouto formou sa dá osláviť Deň Zeme.

        • Hodina s básnikom
          • Hodina s básnikom

            Krátko po veľkonočných sviatkoch navštívil žiakov 5. A v rámci vyučovacej hodiny slovenského jazyka a literatúry pán básnik Valentín Šefčík. V školskej knižnici predstavil žiakom začiatky svojej básnickej tvorby, ktoré boli spojené s jeho vlastným detstvom. Pán autor prezentoval hravou, no didakticky vhodnou formou stručný návod, ako začať písať, na čo sa pri tvorivom písaní sústrediť a v neposlednom rade ukázal žiakom, že studnica tvorivej inšpirácie je, pokiaľ ide o svet slovesného umenia, nevyčerpateľná. V závere spoločného stretnutia nám venoval pán autor svoju najnovšiu básnickú zbierku určenú detským čitateľom „Bola raz jedna láska“. Pánovi básnikovi ďakujeme za príjemne strávený čas v školskej knižnici a tešíme sa na ďalšie spoločné stretnutie.

            Autor: Mgr. Martin Ujhelyi

          • Príbehy umenia II.

            Na hodinách výtvarnej výchovy sa oboznámujeme aj s teóriou umenia. Tentokrát to boli Príbehy umenia. O Otvorili sme dvere a vstúpili k najvýznamnejšiemu barokabarokovému umelcovi holandského maliarstva akým je Vermer Van Jan Vermeer alebo Johannes VermeerVermeer van Delft či Johannes van der Meer, ktorý žil a pracoval v Delfte. 
            Po smrti upadlo jeho dielo rýchlo do zabudnutia a stalo sa doceneným až v 19. storočí. O jeho živote sa toho vie veľmi málo. Prisúdiť mu možno len asi 35 zachovaných diel. 
            Tento najvýznamnejší predstaviteľ zlatého veku delftského maliarstva  sa stal zároveň jedným z najzáhadnejších a najmenej pochopiteľných umelcov. 
            Postupne sme odkrývali tajomstvá jeho života a tvorby. Dozvedeli sme sa, že Jan Vermeer bol najväčším majstrom interiérových žánrových výjavov a vďaka precíznemu spracovaniu dokázal naplniť svoje diela prepracovanou a neopakovateľnou atmosférou. Najznámejšie obrazy zobrazujú interiéry a pohľady na ľudí, v ktorých sú jeden až dve postavy pohrúžené do nejakej činnosti (píšu, čítajú alebo hrajú na hudobnom nástroji). Nachádzajú sa v krásnych interiéroch s orientálnymi kobercami, s perlami väčšinou na krku a turbanmi na hlave. K významným dielam patria: Ateliér, Dievča hrajúce na gitare, Perlový náhrdelník, Žena s krčahom,  Mliekarka, Geograf, Žena čítajúca list, Žena sediaca pri spinete, Ulička v Delfte atď... 
            Jeho najznámejšie dielo Dáma s perlou nazývaná aj  Mona Lisa severu (alebo Dáma v turbane) bola veľkou inšpiráciou pre našu žiačku Ninu A, ktorú namaľovala na plátno.

            Dokonca v r. 2003 britský režisér Peter Vebber natočil film o tejto dáme: Dievča s perlou, kde hlavnú úlohu si zahrala Scarlett Johansson.

          • Matematika v kuchyni

            Na vyučovacej hodine v predmete matematika žiaci v 7. ročníku tému - Pomer zvládli zážitkovou formou. 
            Ako?
            Aj keď žiaci domáce úlohy nedostávajú, tentokrát ju dostali. Za úlohu mali upiecť hrnčekový koláč. Každý žiak sa mal prezentovať svojou prácou a hlavne receptom. Z receptov veľmi rýchlo pochopili čo je pomer. Koláče  pomerne naporciovali a nechýbala ani rôznorodá sladká ochutnávka. 

            Autor: Mgr. Soňa Ivánová

        • 2.A
          • 2.A

            Žiaci 2.A triedy sa stali súčasťou Európskej komunity škôl eTwinning zapojením sa do medzinárodného projektu. Našou partnerskou školou sa stala škola vo Švédsku. Žiaci partnerských škôl vyrobili pohľadnice s veľkonočnou tématikou a napísali pozdrav v rodnom aj v anglickom jazyku. eTwinning umožňuje žiakom spájať sa na diaľku, vytvárať partnerstvá, pracovať na projektoch a učiť sa zábavnou a inovatívnou formou cudzí jazyk. Naše pohľadnice sú už na ceste do Švédska a tie zo Švédska nás už tento týždeň potešili v škole.
            Ďakujeme za krásne pozdravy a tešíme sa na ďalšiu spoluprácu. Happy Easter!

        • 1. miesto v pytagoriáde
          • 1. miesto v pytagoriáde

            Nášmu žiakovi Samkovi Kmecovi (6. roč.) sa podaril krásny úspech. V okresnom kole sa prepočítal na 1. miesto a postupil do celoslovenského kola.
            Pytagoriáda je matematická súťaž určená predovšetkých pre žiakov od 3. - 9. ročníka, v ktorej okrem správnosti vypočítaných príkladov rozhoduje aj čas za ktorý žiaci vypočítajú dané príklady. Každé zadanie pozostáva z 15 úloh na priestorovú predstavivosť a logické uvažovanie bez použitia tabuliek a kalkulačiek.
            Samko,  všetci Ti srdečne blahoželáme a budeme Ti držať palce.

             

             

          • Matematika a dopravná výchova

            Doprava je súčasťou nášho každodenného  života. Chodci - žiaci, sú tiež účastníkmi cestnej premávky, je dôležité, aby poznali význam dopravných značiek.
            Tematický celok „Rovinné geometrické útvary“, v rámci ktorého sa žiaci 5. ročníka naučili rysovať štvorec, obdĺžnik, trojuholník, kružnicu a kruh, v rámci projektovej metódy si zvolili jednu dopravnú značku, ktorú narysovali a vysvetlili jej význam. Takto si upevnili vedomosti o rovinných geometrických útvaroch, zopakovali dopravné značky, ktoré už poznali, ale určite svoje vedomosti obohatili o nové poznania.

            Autor: Mgr. Soňa Ivánová