• Túlavé topánky - chata Hrešná
          • Túlavé topánky - chata Hrešná

            Koncom januára nás predsa len zastihla poriadna zima, na menšej túre v okolí Košíc. V Kavečanoch pri MÚ sme sa napojili na značku, ktorá nás vyviedla na známu chatu Hrešná. Cestou sme si snehu užili všetci do sýta. Vymrznutí, no stále plní energie sme zahájili výstup guľovačkou. Zahriali sme sa na chate horúcim čajom, čokoládou a desiatou od rodičov. Minuli sme, čo sa dalo a vybrali sme sa opäť do zimy na zábavnú cestu, ktorú nám prichystal Klub turistov mesta Košice. Vyznačený chodník plný zaujímavých úloh a topografickych značiek nás zabavil natoľko, že sme aj zabudli na mráz. Sladká odmena stála za to a pochvala ešte viac, že máme deti s kladným vzťahom k prírode a turistike. Prešli sme aj chodníkom HRDINOV SNP a uzimení s červenými líčkami sme sa zahriali v miestnej cukrárni. Krásna sobota za nami a tiež vedomosť, že ani chladné počasie nás turistov neodradí... lebo ... zlé počasie neexistuje, len zle oblečený turista :) 

        • FRAKTÁL na hodine matematiky
          • FRAKTÁL na hodine matematiky

            Žiaci 5. ročníka zažili  netradičnú hodinu, na ktorej vyfarbovali sčítací trojuholník, ktorý bol vlastne Pascalovým trojuholníkom. Na to, aby vedeli, ktoré políčka majú vyfarbiť a ktoré nie, im stačili vedomosti o párnych a nepárnych číslach. Každý žiak si vymaľoval vlastný trojuholník, ktorý  potom podľa pokynov vyučujúcej nalepili žiaci na veľký baliaci papier. Vzniknutý útvar sa volá FRAKTÁL. Je to geometrický útvar, ktorého každá časť je zmenšená kópia celého objektu.

            Autor: Teo Ruščin (5.)

        • Nitrianske údelné vojvodstvo - zážitková hodina
          • Nitrianske údelné vojvodstvo - zážitková hodina

            Úspešne sme na našej škole využili zážitkové vyučovanie vo forme krátkeho divadelného predstavenia pre žiakov 7.A triedy.
            Žiaci na hodine dejepisu odohrali rolovú hru na tému Nitrianskeho údelného vojvodstva. Poctivo sa na to pripravili a napísali scenár. Rozsiahle divadelné predstavenie trvalo takmer celých 45 minút a s veľkým elánom sa  zapojila celá trieda. Z domu si priniesli rekvizity alebo ich spoločne vyrobili. Touto zábavnou formou si upevnili nadobudnuté poznatky o histórii našich predkov. Dúfame, že to všetkých bavilo a že si niečo podobné budú chcieť zopakovať zas! 

        • Olympiáda v anglickom jazyku - okresné kolo
          • Olympiáda v anglickom jazyku - okresné kolo

            Do okresného kola olympiády v anglickom jazyku sa dostali dvaja víťazi zo školského kola OANJ v kategórii 1A Hanka G.(7.roč) a v kategórii 1B David M.(9.roč).
            Táto olympiáda je známa svojou vysokou účasťou žiakov, ako aj jej náročnosťou. Z okresného kola si David v silnej konkurencii odnáša krásne 2. miesto, Hanka sa umiestnila na 6. priečke.
            Obaja žiaci sa stali úspešnými riešiteľmi a preukázali svoje nadanie a cit pre angličtinu.
            Gratulujeme a prajeme veľa ďalších úspechov aj o rok.

          • Koláže rozprávajú

            o výtvarnej súťaži 18.ročníka: "Koláže rozprávajú" na tému: Vo vnútri, ktorej organizátorom je CVČ  na Popradskej 86 v Košiciach, v 3.kategórii  žiakov ZŠ na II. stupni získal žiak uč. A. Andrejkovej  Samuel Čopan (7.B) so svojou kolážou: V zemi, vynikajúce 2. miesto. 
            Do súťaže sa zapojilo celkovo 311 prác, z  toho 148 prác žiakov 2.stupňa ZŠ. 


            Vernisáž výstavy s odovzdávaním cien sa bude konať 30.1.2023 o 14: 30 hod v CVČ na EP Popradskej 86 v Košiciach, kde sme pozvaní. 
            Srdečne blahoželáme a Samkovi želáme veľa ďalších úspechov

        • 1. miesto v okresnom kole
          • 1. miesto v okresnom kole

            Nina (8.r.), víťazka školského kola v predmetovej olympiáde z nemeckého jazyka už tretí rok za sebou v okresnom kole jej patri pomyselný stupienok. Tentokrát ten najvyšší a postup do krajského kola. 
            Ninke blahoželáme a budeme jej držať prsty v ďalších kolách.

          • Naša trieda číta

            Trieda 2.A sa zapojila do projektu Naša trieda číta a tak v triede vznikol čitateľský kútik, triedna knižnica, ktorú žiaci využívajú počas prestávok aj počas hodín slovenského jazyka a čítania. Triedne knižnice sú deťom najbližšie. Môžu si v nich listovať, čítať ich, zdieľať svoje pocity a názory so spolužiakmi. Veríme, že aj týmto spôsobom prispejeme, aby žiaci čítali knihy pre radosť. U žiakov podporíme rozvoj slovnej zásoby a zlepšíme čítanie s porozumením. Zaujímavé a pútavé knihy zaujali všetkých druhákov a preto ich využívajú aj v školskom klube detí.

        • Workshop Maratón písania listov
          • Workshop Maratón písania listov

                        Vo štvrtok 12.1. našu školu navštívila najväčšia ľudskoprávna organizácia na svete- Amesty International, a milá lektorka vzala našich žiakov ôsmeho ročníka na novú, zaujímavú túru do sveta ľudských práv.

                        Na úvod žiaci preukázali veľký prehľad v tejto téme, čo príjemne prekvapilo našu návštevu, keďže svojimi znalosťami a záujmom ukázali vyzretosť a chuť naučiť sa nové veci. Následne sa dozvedeli o vzniku spomínanej  organizácie a zoznámili sa aj s vonkajším svetom, ktorý nie je vždy férový a príjemný. Hlavným bodom programu bolo dobrovoľné zapojenie sa do najväčšej a najúspešnejšej akcie Amnesty International -  Maratón písania listov. Organizácia každý rok vyberie šesť väzňov svedomia, teda nespravodlivo väznených ľudí, ktorí sa odvážili hájiť ľudské práva. Týmto ľuďom alebo vládam, ktoré neprávom držia ľudí, sa potom hromadne píšu listy, čím sa vyvíja obrovský tlak a zároveň sa aj vyjadruje podpora jednotlivcom.

                        Žiaci mali možnosť vybrať si prípad, ktorý ich zaujal a napísať vlastný list, ak mali chuť a záujem. Mnohí sa toho chopili a napísali krásne povzbudivé slová.

                        Naši ôsmaci si týmto workshopom uvedomili dôležitosť ľudských práv a rovnako nutnosť stáť vždy na strane pravdy a spravodlivosti. Dúfame, že aj vďaka tomuto zážitku sme prispeli, aby sa z našich žiakov stali uvedomelí a dobrí občania, a predovšetkým ľudia. Na všetkých sme nesmierne pyšní za ich prístup a záujem.