• Maskot Oly

            Slovenské olympijské a športové múzeum otvorilo svoje brány v priestoroch zrekonštruovaného Domu športu na Junáckej ulici v Bratislave v priebehu roka 2021. Od tej doby sa stalo dejiskom množstva podujatí. Medzi návštevníkmi majú svoje zvláštne miesto aj žiaci a študenti slovenských škôl, ktorí sa v múzeu môžu dozvedieť informácie nielen o histórii slovenského športu a olympijských hier, ale tiež o hodnotách olympizmu, ktorých pestovanie a dodržiavanie by malo byť nedeliteľnou súčasťou života každého z nás. K športu a športovým podujatiam patria už celé desaťročia aj maskoti. Postavičky ľudí, zvierat a niekedy aj ťažko zaraditeľných bytostí sú obľúbené nielen medzi deťmi, ale aj dospelými.

            Žiaci II. stupňa sa rozhodli zapojiť do celoslovenskej výtvarnej súťaže: "Vytvor podobu maskota Slovenského lympijského a športového múzea Olyho". Takto sa môžu realizovať sa, ale aj vyhrať zaujímavé ceny či návštevu stálej expozícii pre celú triedu.
            Či sa nám to podarí, to nevieme, ale pre žiakov tvorba je veľkou radosťou a zároveň veľkou výzvou. Je síce pravda, že výhra je pre žiaka rovnako ako aj pre učiteľa veľmi motivujúca, ale pre nás to nie je priorita. Tak nechajme sa prekvapiť a držme si palce. 

            Na tvorbe maskota Olyho sa zúčastnili: Max S., Lilien P.,  Olívia M., Alexia P., Nina A., Samuel J., David C., Michaela M., David M. pod vedením uč. A. Andrejkovej

          • Dejiny výtvarného umenia

            Na hodinách VV sa formou projektov preberá teória dejín výtvarného umenia.

            Kto by nepoznal najvýznamnejšieho barokového holandského maliara akým bol Rembrandt van Rijn?

            Rembrandt Harmenszoon van Rijn (* 15. júl 1606Leiden - † 4. október 1669Amsterdam)

            bol maliar a grafik, významný predstaviteľ európskeho baroka, jeden z najväčších svetových maliarov vôbec.

            O ňom a jeho živote, či tvorbe žiačky 8. ročníka Sabrina Ś., Alexia P., a Nina A., vytvorili a prezenčne z analyzovali umelcove dielo. Pri hodnotení Rembrandtových prác možno povedať, že jeho dielo napriek vonkajším okolnostiam ostávalo svojské. Prekonávalo zásahy zvonku, pretváralo okolnosti a spoločenské predsudky mu pomáhali rásť a vyzrieť do nadčasových dimenzií.

            Rembrandt sa prejavil vo všetkých podobách maliarskeho umenia: bol portrétistom i krajinárom, maliarom, grafikom i kresliarom. Vo svojich prácach zachytil témy všeobecné, historické, alegorické ale i vrcholne intímne. Maľbou sa dotýkal života a život tvoril. Nachádzal pravdu či múdrosť bytia ako poéziu a krásu. Jeho najvýznamnejšie diela ako napr. Návrat márnotratného syna, Nočná hliadka, Hodina anatómie doktora Tulpa, či množstvo portrétov ako aj portrétov jeho ženy Saskie alebo nespočetné autoportréty sa stali dejiskom našej vyučovacej hodiny.

            Aby sa nám príbehy dejín umenia viac vryli do pamäti, budú žiaci na nasledujúcich hodinách tvoriť kópie voliteľných obrazov.                                                                                                                                        

            autor: PaedDr. Adriana Andrejková

        • Fašiangy v 1.A
          • Fašiangy v 1.A

            Fašiangy sú prechodom medzi zimným a jarným obdobím. Počas fašiangov prevláda zábava, organizujú sa svadby a zabíjačky. Jedným slovom – svet je počas fašiangov „hore nohami“. S týmto prekrásnym starovekým sviatkom sa zoznamovali i naši prváci .
            Najprv si v skupinkách so spolužiakmi povedali, čo o týchto sviatkoch doposiaľ počuli alebo videli. Neskôr sme sa rozprávali o tradíciách, zvykoch, ľudových hrách a tradičných pochúťkach, ktoré sú ich neodmysliteľnou súčasťou.
            Na hodinách výtvarnej výchovy si vyrábali vlastné masky. V deň karnevalu si zo svojich fotiek vyrobili zábavných klaunov a v posledný fašiangový deň sme si rozprávali o zvykoch po celom svete. Najlepšou časťou posledného fašiangového dňa boli palacinky.

        • Hviezdoslavov Kubín
          • Hviezdoslavov Kubín

            „… lebo nie ten, kto v rozkoši planúc žil, ale ten, kto tvoril a vytvoril, môže hovoriť, že žil!“

                                                                                                    (P. O. Hviezdoslav)

             

            V stredu 22. februára sa v priestoroch spoločenskej miestnosti na II. stupni uskutočnilo školské kolo 69. ročníka súťaže v prednese poézie a prózy – Hviezdoslavov Kubín.

            Oproti minulým rokom sme sa rozhodli spojiť súťažiacich I. a II. stupňa a tým zrealizovať celoškolské kolo. Päťčlenná porota mala možnosť vypočuť si celkovo vyše 20 súťažiacich, ktorých prednes si pozrela i početná divácka kulisa. Po dorecitovaní posledného textu nasledovala pre porotu neľahká úloha, rozhodnúť o „medailovom“ umiestnení súťažiacich. Napokon sa porota uzniesla, ktorí súťažiaci sa stanú, v rámci celoškolského kola, najlepšími z najlepších.

            V kategórii: prednes poézie za I. stupeň boli ocenené:

            Karin S. (4. A) – 1. miesto

            Lea H. (2. B) a Sabína P. (4. B) – 2. miesto

            Amelie K. (4. B) – 3. miesto

            Čestné uznanie patrí našej prváčke Izabelke P. (1. A), ktorej fantastický prednes nadchol nielen porotu, ale i ostatných prítomných, no keďže reprezentačné kategórie vyšších kôl súťaže začínajú až 2. ročníkom, nemohla Izabelka postúpiť, čo jej však neuberá na absolutóriu, že sa odhodlala súťaže zúčastniť. Ako porota skonštatovala, jej prednes bol oživením a prekvapením celej súťaže.

            V kategórii: prednes poézie za II. stupeň boli ocenené:

            Viktória K. a Margaréta S. (obe 6. A) – 1. miesto

            Zara Š. (6. A) – 2. miesto

            Zoja P. (6. A) – 3. miesto

            V kategórii: prednes prózy I. a II. stupeň boli ocenené:

            Zara Č. (5. A) – 1. miesto

            Katarína B. (4. A) – 2. miesto

            Alexandra U. (4. A) – 3 miesto

            Súťažiaci na medailových priečkach boli ocenení hodnotnými cenami, ako i potleskom a uznaním svojich spolužiakov. Počet súťažiacich a divákov zároveň ukázal, že na našej škole máme viacerých žiakov, ktorí sa zaujímajú o slovesné umenie, v tomto prípade o jeho prednes.

            Víťazom gratulujem a veríme, že v podobnom duchu nás budú reprezentovať i na regionálnom kole súťaže.

            Mgr. Martin Ujhelyi

        • Túlavé topánky opäť v prírode
          • Túlavé topánky opäť v prírode

            Posledný februárový víkend sme vycestovali za dobrodružstvom a poznaním do Bachledovej doliny. Skoro ráno sme sa zišli pred školou a objednaným autobusom sme bezpečne dorazili na dané miesto. Počas výstupu sme sa guľovali, šantili na snehu, naháňali sa... V cieli sme sa občerstvili a oddýchli si. Cesta späť bola opäť plná zábavy a zimných radovánok. Celý výlet nás sprevádzalo krásne slnečné počasie, ktoré nám doprialo získať pre naše zdravie vitamín D a super náladu. Chválime turistov za disciplínu a tešíme sa na marcovú túru!

          • Príbeh učebne

            V učebni anglického jazyka pribudla freska. Žiaci II..stupňa rozvíjajú svoje zručnosti nielen v kresbe, maľbe, grafike či modelovaní ale aj v monumentálnych výtvarných  technikách, ku ktorým rozhodne patrí freska.     
                         Freska, nástenná maľba, ktorá dosiahla svoj vrchol počas neskorého stredoveku a počas renesancie, je aplikácia maľby na vlhkú, prípadne suchú omietku.  Názov freska pochádza z talianského  al fresco (na čerstvo )  v protiklade k al secco (nasucho). 
            Tradovalo sa, že olejomaľba, ktorá vytlačila fresku a tempery počas renesancie, bola vyvinutá v neskorom stredoveku. Používala sa v Grécku a predovšetkým  v Taliansku, ale taktiež v Číne a Indii. 
            My sme si vybrali al secco a ako sa nám to podarilo posúďte sami.
            Všetkým zúčastneným žiakom ďakujeme za skrášlenie interiéru  učebne.

             

            Autor: PaedDr. Adriana Andrejková

          • SOLUTIONS AND MIXTURES EXPERIMENT

            Science – 8th  grade

            Experiments in science are a great way for students to try with their own hands what we are learning about and not just imagine it but to also see it with their own eyes. 8th graders were learning about solutions, mixtures, elements and compounds. In our lesson we combined what pupils already knew from chemistry (CLIL method) and added some new vocabulary from English. In the experiment pupils were working in small groups and were observing and timing how different substances act in cold and hot water. They were recording their answers in a table and then they were discussing their results, what happened and why were some answers not the same in each group. With these kinds of experiments pupils can remember the curriculum much better, because they were not just reading about it, but they have tried it and have seen the whole process.

        • Opäť 1. miesto okresné kolo
          • Opäť 1. miesto okresné kolo

            Máme za sebou okresné kolo dejepisnej olympiády a nesieme z neho prvotriedne výsledky pre našu školu, pretože náš žiak, Filip M. (7.B) obsadil už druhý rok po sebe vynikajúce prvé miesto a postupuje do krajského kola. Je nutné podotknúť, že tento ročník olympiády bol obzvlášť náročný z dôvodu obrovského množstva účastníkov, preto je víťazstvo o to viac sladšie.

            Touto cestou by sme mu chceli srdečne pogratulovať k prvenstvu. Všetci sme nesmierne pyšní a držíme palce do ďalšieho kola olympiády!

            Zároveň musíme pochváliť snahu aj ostatných našich účastníkov olympiády. Ďakujeme im za reprezentáciu našej školy. Síce tento rok nepostúpili cez významnú konkurenciu, ale ukázali snahu a veľké odhodlanie.

            Všetkým ešte raz gratulujeme  a prajeme im veľa síl do ďalších kôl a ročníkov olympiády!

        • Karneval v ŠKD
          • Karneval v ŠKD

            K fašiangom neodmysliteľne patrí karneval. Deti z nášho ŠKD nemuseli cestovať ani do Benátok, ani do Ria, ale mohli si ho užiť priamo v škole. Ich krásne masky by však určite obstáli aj na svetoznámych karnevaloch. Princezné, kozmonauti,  jednorožce a rôzne iné bytosti strávili príjemné piatkové popoludnie s tancom, hrami a súťažami.

        • Kurz korčuľovania
          • Kurz korčuľovania

            Korčuľovanie na ľade patrí bezpochyby medzi obľúbené zimné športy. Preto sme v mesiaci február pre deti prvého stupňa pripravili kurz korčuľovania. Na ľade sa im venovali kvalifikovaní tréneri.
            Prvé pokusy boli síce neisté a rozpačité, ale posledný deň bol pre všetkých výnimočný. Deti si osvojili nové prvky – drepy, brzdenia... Všetko výborne zvládli. Každá zvládnutá hodina zavŕšila sústom chutnej bábovky a pohárom teplého čaju.

            Na záver kurzu dostali deti diplomy a medaile, ktoré dokazujú ich výborné korčuliarske schopnosti.

        • "Zlatý hetrik" z olympiády v nemeckom jazyku
          • "Zlatý hetrik" z olympiády v nemeckom jazyku

            Dnes sa v budove Gymnázia Šrobárova uskutočnilo krajské kolo olympiády v nemeckom jazyku, kde naša žiačka Nina (8. A) získala prvenstvo v kategórii 1B.

            Toto víťazstvo je o to cennejšie, že Ninka získala už tretie prvenstvo po sebe, čím sa jej podarilo dosiahnuť „zlatý hetrik“.

            Ninke držíme palce i na celoslovenskom kole, kde bude obhajovať minuloročné prvenstvo. Dosiahne aj tu hetrik?

            Autor: Mgr. Martin Ujhelyi

          • Valentín

            Dnešný sv. Valentin sa vniesol aj do vyučovacích hodín. 

            V tento významný deň nam oslavuje narodeniny piatačka Ema a touto cestou jej opäť gratulujeme.

            Dnešné ráno ešte pred začatím vyučovania žiaci si rozdali Valentínky a medovníčkové srdiečka, ktoré si sami vyzdobili.

          • Košice ako na dlani

            Vážení rodičia, milí žiaci, 

            srdečne Vás pozývame na slávnostnú vernisáž Košice ako na dlani.
            Kedy: 16.2.2023 (štvrtok)
            Kde: Český spolok, Hlavná č.70 v Košiciach
            Začiatok: 15: 00 hod

            Už viac rokov učiteľka výtvarnej výchovy PaedDr. Adriana Andrejková spolupracuje s Českým spolkom v Košiciach. Aj to bol dôvod, že pani učiteľka niektorým žiakom 2.stupňa poskytla maliarske plátna na ktoré žiaci odtlačili grafiku. Zvolili tak netradičný spôsob tvorby.
            Najlepšie práce žiakov budú reprezentovať školu na výstave: Miroslava Čurmová. Zoja Poláková, Dominik Homola, Dominik Suchánek a David Costin.

            Vystavujúcim srdečne blahoželáme a prajeme pekný umelecký zážitok.

          • Projekt: „Výnimočné školy“, Bratislava

            Aj v tomto školskom roku sme sa zapojili do projektu: „DETI A ARCHITEKTÚRA“, ktorého cieľom bolo prostredníctvom kreatívneho a interaktívneho e-learningového kurzu naučiť žiakov vnímať architektúru, spoznávať zaujímavé diela slovenskej aj svetovej architektúry a podnecovať u žiakov záujem o architektúru a prostredie, v ktorom žijeme. Projekt bol určený najmä 10 až 15-ročným žiakom druhého stupňa ZŠ.
            V tomto školskom roku sme sa zamerali na tému „VÝNIMOČNÉ ŠKOLY“. Žiaci nachádzali  zaujímavé riešenia školských budov, a to nielen základných a stredných škôl ale aj materských škôl, gymnázií a  vysokých škôl.

            Bohužiaľ neúspešne, no napriek tomu sa chceme s Vami podeliť o naše najlepšie výtvory. Konkurencia bola veľmi silná. Do súťaže bolo zaslaných vyše 500 prác a ocenených bolo 21 z celého Slovenska. Možno nabudúce.

            Napriek tomu ďakujeme všetkým žiakom za snahu a reprezentáciu školy. 

            Autor: PaedDr. A. Andrejková

          • Frivaldského prírodovedná ilustrácia 2023

            Na hodinách výtvarnej výchovy pracujeme usilovne ako včeličky o čom svedčia nielen naše výtvarné práce ale aj úspechy žiakov. 
            Frivaldského  prírodovedná ilustracia 2023, bol názov celoslovenskej výtvarnej súťaže, ktorej sa zúčastnili žiaci 2. stupňa pod vedením učiteľky A. Andrejkovej, PaedDr. 


            V 2.kategórii ( žiaci 8 -11rokov): 
            1.miesto so svojou študijnou kresbou húb získala Victoria Zara Šeparovič

            V 3.kategórii (žiaci 12 -15 rokov): 
            2. miesto s akvarelovou maľbou Klinčeka kartuziánskeho získala Zoja Poláková 
            3. miesto s výtvarnou prácou Bellis pezennis získala Ema Vyšnan
            Čestné uznanie získali Michaela Medvecká - Beňová a Michaela Matušková štúdiou  Húb a Orchideí.

            Všetkým výherkyniam srdečne blahoželáme a ďakujeme za vybornú reprezentáciu školy.

            Výstava ocenených a najlepších  výtvarných prác je sprístupnená širokej verejnosti do 1.3.2023 v Radnici Rajec.

        • Kocúr v čižmách
          • Kocúr v čižmách

            Literárno-dramatické umenie je dôležitou súčasťou primárneho vzdelávania.
            S ohľadom na správny rečový a komunikačný vývoj detí, dopĺňame naše vzdelávacie aktivity návštevou divadelných predstavení pre deti.
                  Bábkové divadlo ponúklo žiakom 1. 2. a 3. ročníka v utorok 31. 1. 2023 rozprávku Kocúr v čižmách. Herci deťom priblížili hodnotu priateľstva, zodpovednosti, čestnosti a vzájomnej pomoci v tomto svete, prehnane zameranom na materiálnosť. Deťom sa rozprávka veľmi páčila aj preto, že mohli aktívne „pomáhať“ hercom v deji.