• Druháci v ZOO
          • Druháci v ZOO

            V krásny jesenný deň druháci navštívili Zoologickú záhradu Košice, v miestnej časti Kavečany. Hneď za vstupnou bránou nás privítal krásny pestrofarebný páv. Na jednom mieste sme mohli stretnúť nádherné živé zvieratá aj vyhynuté druhohorné tvory. Žiaci videli zvieratká, ktoré poznajú zvyčajne len z knižiek a encyklopédií.A ktoré zvieratká ich najviac zaujali? Zebry, kŕdeľ plameniakov, lemury, surikaty, pštrosy, ťavy, levica, tiger, opice, medvedíky, kozičky i kravičky, bažanty aj dravé vtáky. Zvieratá obdivovali vo veľkých výbehoch, ktoré pripomínajú ich prirodzené prostredie. Počasie bolo nádherné, a tak si mohli pozrieť všetky zvieratá v košickej ZOO. Po nádhernej prehliadke exotickej fauny druháci využili oddych pri lužnom lese na detských ihriskách. Ich pozornosť zaujali aj rôzne darčekové predmety, ktoré si na pamiatku zakúpili.

        • Mini maratón
          • Mini maratón

            Október sa v Košiciach nesie v znamení maratónu mieru. Inak tomu nebolo ani na našej škole a hneď v prvú stredu mohli deti z nášho školského klubu zabehnúť svoj vlastný maratón a zmerať si sily so spolužiakmi. V duchu hesla: Nie je dôležité vyhrať, ale zúčastniť sa! nám nešlo o heroické športové výkony, ale skôr o zábavu v príjemných slnečných lúčoch skorej jesene. Víťazi si nakoniec odniesli medaile a všetci zúčastnení sladkú odmenu.
             

            Autor: Mgr Peter 

        • Prváci v ZOO
          • Prváci v ZOO

            Prvá ozajstná výprava mimo školy nás zaviedla do najväčšej ZOO na Slovensku. Áno, práve tá naša Košická ZOO v Kavečanoch je rozlohou najväčšia a dáva nám priestor celodenného vyžitia medzi zvieratami. Videli sme nové skvosty, dokonca aj malé prírastky ale i starší inventár. Tešili sme sa z perfektného počasia a načerpali sme množstvo vitamínu D zo slniečka. Nakoľko bola záhrada poloprázdna mohli sme si trénovať chodenie vo dvojiciach, držanie sa skupiny, ale i situáciu “stratil som sa, čo mám robiť ?”. V závere nás pán učiteľ prekvapil aj úlohou, ktorú vyriešili len tí, čo dávali pozor. Sme už veľkí školáci, a preto sme túto exkurziu zvládli bez problémov. Tešíme sa na ďalšiu :)

            Autori: Katarína & Alexandra 

        • Starší mladším
          • Starší mladším

            Dnešný deň bol u nás v ŠKD netradičný, výnimočný. Našich najmenších potešili nečakanou návštevou ich starší kamaráti – tretiaci, ktorí obohatili stretnutie zaujímavým čítaním knihy: ,,Čo si hračky rozprávali“. Všetci dychtivo počúvali  a preniesli sa do pútavého príbehu. Veľkou odmenou bol široký úsmev a potlesk našich najmenších z oddelenia Zajačikov. Darčeky ktoré pripravili odovzdávali s veľkou hrdosťou a nadšením. Zúčastnení si odniesli nielen skvelý zážitok, ale aj vedomie, že VŠETCI sme veľkí kamaráti.

            Autor:  Bc.Petra

        • Túlavé topánky
          • Túlavé topánky

            Tohtoročný maratón TÚLAVÝCH TOPÁNOK /žiakov s kladným postojom k pohybu a pobytu v prírode/ začal pomerne náročnou túrou na vrch Sivec. Túru sme začali z lokality Ružín - most, a to i napriek skorým ranným hodinám, vo veľmi dobrej nálade a plní elánu. Za krásneho a slnečného počasia sme s početnými prestávkami a pozorovaním krásneho lesného prostredia pomaličky zdolávali tento členitý terén. Vrch síce nepatrí medzi najvyššie vrchy, no i tak je považovaný za jeden z najlepších vyhliadkových vrchov. Jedná sa o vápencový hrebeň s výrazným ostrým skalnatým bralom a priľahlými strmými svahmi, ktorý sa vypína nad vodnou nádržou Ružín a je národnou prírodnou rezerváciou, ktorej predmetom ochrany sú jeho vápencové skaly s krasovými javmi, a tiež vzácne rastlinstvo a živočíšstvo. Túto túru hodnotíme veľmi prínosne a pozitívne. Veľká pochvala patrí všetkým turistom, no obzvlášť najmenším

            V októbri máme namierené do Vysokých Tatier…

            Autor: TTT

        • Európsky deň jazykov
          • Európsky deň jazykov

            Na hodinách anglického jazyka

            Prváci spoznali bližšie krajinu, ktorej jazyk sa učia. Tretiaci využili vedomosti zo slovenského jazyka a pomocou abecedy sa veľmi dobre orientovali v nemeckom a španielskom slovníku. Spoznali niekoľko slov v týchto jazykoch, ktoré sa budú učiť v 4. ročníku. 
            So žiakmi sme si na hodinách anglického jazyka vyskúšali rôzne aktivity týkajúce sa Európskeho dňa jazykov. Na 1. stupni sme si hovorili o rôznych jazykoch a precvičili sme si znalosť vlajok Európy, niektoré sme si aj vyfarbili. Vo vyšších ročníkoch sme podľa obrázkov hádali, o ktoré európske krajiny konkrétne ide. Stihli sme si vypočuť rôzne jazyky, ktoré sme sa potom pokúšali správne identifikovať. Ako záverečný bonus vvtvorili žiaci 5. – 9. ročníka plagát s najdlhšími slovami v rôznych jazykoch. 
            Prváci si vyskúšali povedať slovo „AHOJ“ vo viacerých európskych jazykoch. Niektorí nám ho vedeli povedať hneď v ukrajinskom, maďarskom a nemeckom jazyku. Spoločne si ich preopakovali počas spoločnej pesničky, pri ktorej si aj zatancovali. 
            Druháci si podobne precvičili slovo „AHOJ“ v európskych jazykoch, no zároveň aj čísla 1, 2, 3. Urobili pekný plagát , kde si tieto informácie poskladali do schémy: názov a vlajka krajiny, pozdrav „Ahoj“ a čísla. Veľmi sa im to páčilo.

            Na hodinách nemeckého jazyka

            V rámci nemeckého jazyka si žiaci 4. a 5. ročníka zahrali interaktívne cvičenia, ktoré boli zamerané na spoznávanie nemeckého jazyka a základných informácií o nemecky hovoriacich krajinách.  Šiestaci a siedmaci sa zasa dozvedeli nové informácie o svetových jazykoch, tiež sa zabavili prepojením anglického a nemeckého jazyka, takzvaným „Denglishom“. Siedmaci dostali bonusovú úlohu, vymyslieť svoj vlastný variant jazyka. Ich vyučujúci musel uznať, že sa s úlohou popasovali znamenite, čoho výsledkom boli zaujímavé a často i štruktúrou prepracované formy jazyka.

            Na hodinách španielskeho jazyka

            S našimi menšími sme si ukázali, že v Španielsku sa nerozpráva iba po španielsky, ale ďalšími 4 jazykmi, pozerali sme i počúvali ukážky týchto jazykov. Ukázali sme si na mape, kde sa rozpráva inými jazykmi a ako vznikli. S väčšími deťmi sme sa presunuli na ostrovy. Na prekvapenie detí aj každý jeden ostrov má svoj jazyk a kultúru, ktorú sme sa s deťmi snažili spoznať.

            Autori: učitelia jazykov

          • Deň mlieka vo 4. ročníku

            Žiaci v 4. ročníku si pripomenuli deň mlieka. Porozprávali sme výhody ktoré nám pre naše zdravie prináša mlieko a mliečne výrobky, aké je veľmi dôležité pre náš rast a vývoj.
            Rozprávali sme sa aj o rôznych intoleranciách a náhradách mlieka. 
            Žiaci si z domu doniesli rôzne mliečne výrobky na ktorých  si pochutili. 

            Autor: Mgr. Janette