• Deň Zeme
          • Deň Zeme

            Deň Zeme je každoročná celosvetová udalosť, ktorá sa koná 22. apríla a zameriava sa na propagáciu a podporu ochrany životného prostredia. Tento výnimočný deň sme oslávili aj u nás na škole.

            Naši starší žiaci sa zúčastnili rôznych workshopov tvorivých dielní, ktorých hlavným posolstvom bolo poukázať na to, že potrebné veci netreba vždy kupovať, ale niekedy si ich môžeme vlastnoručne vytvoriť či zrecyklovať a pomôcť tak našej krásnej planéte, vrátiť lásku Zemi. Učili sa, ako sa pletú košíky, šili podsedáky, tvorili z hliny, recyklovali staršie oblečenie a osvojili si techniku enkaustiky, teda maľby horúcim voskom, žehličkou a perom.

            Piataci sa pri príležitosti Dňa Zeme zúčastnili exkurzie vo Východoslovenskom múzeu. Videli expozíciu zvierat a získali nové poznatky. Hlavnou témou boli tentokrát sovy. Sprievodca ich previedol suterénom múzea, kde žiakov najviac zaujala sovia búdka a vypreparované sovy. Avšak žiaci mali taktiež možnosť vidieť aj interaktívnu časť na prízemí múzea, kde mohli zblízka vidieť napríklad kosti mamuta a odfotiť sa s nimi. Taktiež rohy a iné časti zvierat boli v zahalenej nádobe, kde žiaci hmatom hádali, ku ktorému zvieraťu patria.

            A čo naši najmladší? Ani tí nezaháľali! Prechádzka v prírode s objavovaním jej tajomstiev na jar bola lákadlom, ktorému sa ťažko odolávalo. Pozorovali kvitnúce rastliny, bociany, či dokonca aj vodné víry. V tento deň na našich najmladších žiakov dozerali aj tí naši najstarší. A okrem krásnych fotiek ich naučili aj pliesť veniec z púpav, ktorých bolo na lúke neúrekom!

            Deň Zeme sme oslávili ako sa patrí a všade panovala dobrá nálada :)

        • Kolorit slovenského ornamentu - máme víťazku!
          • Kolorit slovenského ornamentu - máme víťazku!

            Srdečne blahoželáme Ninke A. žiačke 7.A, ktorej výtvarná práca v súťaži Ľudový ornament: Tanec v srdci bola úspešne vybraná  a postúpila na výstavu do galérie Humno.

            Vyhlásenie výsledkov súťaže, odovzdávanie diplomov, cien a vernisáž sa koná: 4.mája  (v stredu) 2022 o 15:00 hod.

            Miesto: Súkromné etnografické múzeum Humno, Cottbuská 36, Košice (sídlisko KVP)

            Slávnostné vyhodnotenie súťaže je sprievodným  podujatím osláv: Deň Mesta Košice 2022.

            Ninke A.srdečne blahoželáme a ďakujeme  za skvelú reprezentáciu školy.

        • 95 rokov rozhlasového vysielania z Košíc
          • 95 rokov rozhlasového vysielania z Košíc

            Žiaci 8.A  navštívili „Deň otvorených dverí Rádio Regina Východ,“ ktoré v týchto dňoch oslavuje 95 rokov rozhlasového vysielania z Košíc. 

            Ako diváci v hľadisku sme boli prítomní pri Verejnej nahrávke vo Veľkom štúdiu - Beseda s NEV (národnostné vysielanie) za účasti herečky Valérie Fürješovej a amatérskej divadelníčke Márii Roháčovej. Reláciu moderoval David Palaščák. Poniektorí sme aj okúsili mediálnu činnosť a boli sme pozvaní k rozhovoru pre Rádio Východ.

            Naživo vysielaná relácia „Koláč Rádia Regina Východ,“ tradičná súťaž o najlepší koláč, ktorému nikto neodolá... hodnotila odborná porota v ktorej bola finalistka šou Pečie celé Slovensko Alena Sabolová. Reláciu moderovala Veronika Slaninková. 

            Koláče, ktoré šikovné žienky napiekli a do štúdia priniesli boli porotou ohodnotené a ocenené. My sme neodolali sladkej  ochutnávke. 

            Pre nás táto exkurzia mala aj ďalší význam na živo sme videli ako to v profesionálnom štúdiu funguje, v čom spočíva činnosť zvukára, osvetľovača či moderátora.

        • Z výtvarného ateliéru: Kolorit slovenského ornamentu
          • Z výtvarného ateliéru: Kolorit slovenského ornamentu

            Tentokrát sme sa vydali po stopách spoznávania a spracovania témy ornamentu, ľudového ornamentu a jeho charakteristiky jednotlivých regiónov Slovenska.

            V slovenskej ľudovej výtvarnej kultúre mal ornament významné miesto. Ornamentálne prvky, ktoré boli zoskupené do početných kompozičných schém ako napr. pásová kompozícia, osová alebo centrálna sa zakladala aj na jej funkcii. Či už sa jednalo o ozdobnú, účelovú alebo symbolickú. Vyskytovalo sa aj nekonečné vzorovanie, pri ktorom sa ten istý ornamentálny  motív pravidelne opakoval s dôrazom na estetiku a symboliku farieb. Tieto znalosti sme využili v ornamentoch,  ktoré sme spracovali prostredníctvom kresby a maľby. Príbehy ornamentov môžete zhliadnuť vo výslednom výtvarnom spracovaní krátkeho videa. Výtvarné práce sme poslali na výtvarnú súťaž : Kolorit slovenského ornamentu, do galérie Humno v Košiciach.

             

            Žiaci z II. stupňa z 5., 6. a 7 ročníka Vám prajú príjemný umelecký zážitok .

            V neposlednom rade ďakujeme za nádherné práce a súťažiacim držíme palce.

        • Beseda o Európskom patentovom úrade
          • Beseda o Európskom patentovom úrade

            V stredu 20. apríla sa na našej škole konala beseda s anglicky hovoriacimi hosťami. Daniela Kolesar nám porozprávala o Európskom patentovom úrade v Mníchove, kde pracuje.

            Žiakom 7.ročníka detailne opísala, ako sa schvaľujú nové vynálezy a ako funguje táto inštitúcia. Žiaci kládli hosťom otázky týkajúce sa jazykovej adaptácie v cudzom prostredí a multukulturality personálu Európskeho patentového úradu.

            Daniela prišla so svojím synom Jackom Leatherom, ktorý nám po anglicky vysvetlil fungovanie jeho európskej školy v Mníchove. Vysvetlil rozdelenie na jazykové sekcie a opísal štýl vyučovania u nich. Siedmaci sa do besedy aktívne zapájali a v rámci konverzácie kládli hosťom otázky na témy, ktoré ich zaujali.

            Ďakujeme za návštevu a prajeme veľa úspechov vo Vašej práci, Daniela!

        • Prváci v Lesnej škole
          • Prváci v Lesnej škole

            Apríl je mesiac lesov a to bol jeden z dôvodov, prečo sa prváci vybrali do Lesnej školy v Čermeľskom údolí, aby sa o lesoch naučili niečo nové.

            Lesní pedagógovia prvákov naučili nové a zaujímavé informácie o drevinách, živočíchoch, pestovaní lesa, zalesňovaní. Zážitkovým učením sa prváci naučili veľa o prírode, o zvieratách ale aj o tom, ako dlho trvá rozklad odpadkov v prírode. Naučili sme sa dôležité heslo "Čo do prírody prinesiem, to z nej aj odnesiem!"

            Na záver sme si zahrali hry, ktoré nám ukázali, ako zvieratá držia spolu a prváci si  tiež skúsili, akí sú skokani v porovnaní so zvieratami.

            Tento deň sme si veľmi užili!

        • Pozývame vás na vernisáž!
          • Pozývame vás na vernisáž!

            Český spolok v Košiciach, žiaci našej školy a uč. z II. stupňa A. Andrejková  Vás srdečne pozývajú na slávnostné otvorenie výstavy malieb, na tému: Chráňme našu prírodu.

            Vernisáž výstavy sa koná: 28.4.2022 o 15. 00 hod. v priestoroch Českého spolku na Hlavnej ulici č.70 v Košiciach. 

            Žiačky Viktória Z.Š z 5.A a Scarlet Ch. V. zo 7.A triedy svojimi maľbami na plátno reprezentujú našu školu v oblasti výtvarného umenia. 

            Zúčastneným srdečne blahoželáme a prajeme veľa ďalších úspechov v tvorbe. 

        • Hviezdoslavov Kubín - máme 3.miesto!
          • Hviezdoslavov Kubín - máme 3.miesto!

            Po dlhšej pandemickej prestávke sa tento rok opäť konala recitačná súťaž Hviezdoslavov Kubín.

            Naše žiačky prednášali v okresnom kole poéziu aj prózu a preukázali obrovskú odvahu a najmä svoju šikovnosť. Konkurencia bola naozaj veľká a z množstva prednášajúcich sa podarilo Zarke Č. (4.A) obsadiť krásne 3.miesto v kategórii poézia.

            Gratulujeme! :) 

        • Easter Egg Hunt v 5.A
          • Easter Egg Hunt v 5.A

            Dnes sa v priestoroch našej školy konal hon na Veľkonočné vajcia- EASTER EGG HUNT.

            Tento americký zvyk pramení z tradície, ktorá sa zaužívala v anglicky hovoriacich krajinách. Veľkonočný zajac skryje čokoládové vajcia a deti  ich následne hľadajú. Víťaz je ten, kto ich nájde najviac.

            Víťazi v 5.A boli dnes viaceri. Žiaci boli veľmi šikovní a naháňačku za veľkonočnými vajíčkami si užili.

            Happy easter z 5.A!

        • Naši žiaci spievajú! Slávik 2022
          • Naši žiaci spievajú! Slávik 2022

            V pondelok 11.4.2022 sa niesol v znamení spevu. Uskutočnilo sa školské kolo speváckej súťaže Slávik, kde sa prihlásili žiaci z takmer všetkych ročníkov.

            Zúčastneným žiakom ďakujeme a výhercom blahoželáme!

            V I. kategórii získala 1. miesto a postup do okresného kola Sabínka P. z 3.B triedy.

            V II. kategórii získala 1. miesto a postup do okresného kola Hanka G. zo 6.A triedy.

            V III. kategórii získala 1. miesto a postup do okresného kola Scarlet V. zo 7.A triedy.

        • Deň učiteľov
          • Deň učiteľov

            Deň učiteľov sme v tomto školskom roku oslávili netradične. V tento deň žiaci 8. a 9. ročníka pripravili prekvapenie pre učiteľov z ročníkov 1. – 4. Vymenili si rolu s učiteľmi.

            Kým žiaci sa zhostili role učiteľa, učitelia sa stali pedagogickými asistentmi – pozorovateľmi. 


            Žiaci zodpovedne sa pripravili na tento vyučovací deň - na štyri vyučovacie hodiny. Predmety si volili podľa obľúbenosti. Rôznymi interaktívnymi cvičeniami upevňovali prebrané učivo so žiakmi na prvom stupni v jednotlivých triedach. Hodiny telesnej a športovej výchovy poňali športovo súťažne. Žiaci zdolávali rôzne prekážkové dráhy s ohľadom k veku žiakov. Veľmi dobre sa zhostili aj hodín anglického jazyka či konverzácie. Na hodinách slovenského jazyka a literatúry si žiaci v role učiteľa zopakovali ako sa správne píšu písmena, aj vybrané slová.

            Žiakom s ročníkov 1.-4. táto chvíľková zámena učiteľov sa veľmi páčila. Bolo to niečo iné, než načo sú zvyknutí.
            A aký pohľad mali žiaci 8. a 9. ročníka? Citujem: „učiteľstvo je ťažká práca a to sme sa iba hrali.“
            Pospomínali sme si, čo všetko sme sa učili a koľko toho s odstupom rokov sme už pozabudli. 
            Uvedomili a pocítili sme aké ťažké to majú učitelia na 2. stupni s nami žiakmi. 

        • Všetci sme si rovní
          • Všetci sme si rovní

            21. marec patrí v medzinárodných dňoch práve dňu boja za odstránenie rasovej diskriminácie.

            Práve tejto vždy aktuálnej tematike sa venovali žiaci 1. B triedy. V priebehu dvoch týždňov sa veku primeranými formami a metódami prostredníctvom implementácie vyššie uvedenej tematiky do viacerých vyučovacích predmetov dozvedeli veľa nových informácií, získali nové poznatky, vedomosti, a tak si rozšírili  obzor všeobecného rozhľadu.

        • Vesmír očami detí - vyhodnotenie výtvarnej súťaže
          • Vesmír očami detí - vyhodnotenie výtvarnej súťaže

            XXXVII. ročník nám v tejto výtvarnej súťaži v okresnom kole priniesol výborné 3. miesto a postupové miesto v III. kategórii – II. stupeň ZŠ. Celkový počet prác v tejto kategórii bol 198 a náš úspech nás o to viac teší. 

            3.miesto obsadil Ján D. s prácou: Známka na list / 7.A / a postupové - 4. miesto: Andrej P. so svojou Vesmírnou Apokalypsou / 5.A /.

            Srdečne Vás pozývame na vernisáž výstavy spojenú s odovzdávaním cien dňa 11.4.2022 o 15:00 hod. v priestoroch CVČ, EP Popradská 86, Košice.

            Našim žiakom srdečne blahoželáme a ďakujeme za výbornú reprezentáciu školy.

            Zároveň držíme palce na celoslovenskom kole v Hurbanove, do ktorého tieto dve výtvarné práce postúpili.

        • Ako "vidia" svet nevidiaci
          • Ako "vidia" svet nevidiaci

            Dnes sme mali v škole veľmi zaujímavých hostí. Prišiel k nám Janči so svojím kamarátom Gusom.

            Gus je vodiaci psík, ktorý svojmu kamarátovi pomáha orientovať sa v teréne. Zistili sme, že nevidiaci Janči je vášnivý športovec, kuchár a tiež masér.

            Trpezlivo nám odpovedal na všetky zvedavé otázky, ukázal nám, ako ho Gus naviguje a na konci sme mohli psíka aj pohladkať.

        • Beseda so spisovateľom Branislavom Jobusom
          • Beseda so spisovateľom Branislavom Jobusom

            Približne pred rokom, kedy sme sa vedeli stretávať iba online, prijal naše pozvanie na Zoom besedu autor kníh pre deti a mládež - Branislav Jobus.

            Keďže pán spisovateľ tvorí ku svojim knihám i piesne, prisľúbil nám v budúcnosti i osobné stretnutie v škole, ktoré sa nám v utorok podarilo uskutočniť! Prísľub sa teda stal skutočnosťou a my sme si okrem rozprávania o knihách, živote či hudbe vypočuli i originálne piesne. Autor nás svojím veselým a svojským charakterom zabavil a spríjemnil celý deň.

            Opäť veľmi pekne ďakujeme a tešíme sa na ďalšie "jobusovky"! :)