• Grafika na hodinách informatiky
          • Grafika na hodinách informatiky

            Na hodinách informatiky okrem iných tém venujeme sa aj grafickým aplikáciám. Pracujeme s voľne dostupnou aplikáciou Zoner Callisto.  Každým školským rokom spoznávame postupne čoraz viac  nástrojov. Náročnosť na výsledné práce z roka na rok stúpa. 

            Vieme už: kopírovať objekty, pracovať s logickými operáciami, s hladinami a vodiacimi linkami, vložiť priehľadnosť, vytvoriť perspektívu, obrázok previesť na krivky s výplňou, vkladať bitmapovú výplň, vieme čo je vektorizácia a ako s ňou pracovať,  vložiť prechod medzi objektmi aj generovať výplň.

            Z našich rúk vychádzajú veľmi pekné práce, ktorým veľakrát sa tešíme aj my sami, čo sme dokázali. Posúďte sami.

        • eTwinning a škola budúcnosti
          • eTwinning a škola budúcnosti

            Vybraní žiaci 4.ročníka boli v 2.polroku tohto školského roka súčasťou medzinárodného projektu eTwinning Schooled!. 

            Tento projekt sa začal myšlienkou, že kreatívni žiaci s nápadmi sú budúcimi lídrami, ktorí zmenia svet. Vďaka tomuto projektu sme s partnerskými školami z Portugalska, Chorvátska, Poľska a Španielska vytvorili priestor, kde je škola naozajstná zábava. 

            V rámci projektu bolo úlohou žiakov vytvoriť si školu, do akej by radi chodili. Žiaci vymýšľali predmety rôzneho druhu, kreslili ich návrhy a vytvárali úlohy, ktoré by sa na týchto predmetoch riešili. A viete čo? 70 žiakov a 7 učiteľov z celej Európy vytvorilo nádhernú, veľkú, farebnú a naozaj zábavnú školu, kde sa nenudíte a každý deň sa dozviete niečo nové. QR kódy miesto okienok, zábavné aplikácie namiesto zošitov. Aj takto si to predstavujú žiaci :)

            Lepšia škola je zároveň lepším miestom pre všetkých, inšpirovaná kreativitou, umením a kultúrou, kde rozmanitosť znamená príležitosť učiť sa jeden od druhého. 

            V priloženom videu vám naši štvrtáci ukážu priestory našej školy a povedia vám, prečo je práve ta naša škola pre nich špeciálna (urobili sme aj slovenské titulky). 

            Na tomto linku  si môžete pozrieť školu budúcnosti vytvorenú v rámci projektu. 

        • Špeciálny deň v Zoologickej záhrade
          • Špeciálny deň v Zoologickej záhrade

            Už ste počuli o predmete Zoologická výchova? Že nie??? Spýtajte sa druhákov, tí už vedia, čo sa na takom predmete učí...

            Druháci totiž nedávno navštívili Zoologickú záhradu v Kavečanoch. V krásnom prostredí obklopení prírodou prešli všetky chodníčky záhrady. A cestou mohli na vlastné oči pozorovať správanie sa zvierat, ktoré bežne vidia len v encyklopédiách alebo v telke.

            Pávy, opice, orliaky, ťavy, lamy, zebry, kone, korytnačky, ryby, hady, jašterice, kačky, papagáje,plameniaky,surikaty, gibony, tučniaky, medvede, vlka, lane,kozy a mnohé mnohé ďalšie... Ukázali sa všetky okrem hanblivého rysa.

            Pani ošetrovateľka ukázala mega veľké žlté vajce Nandu pampového a na pamiatku darovala pierka vzácnych vtákov. Neveríte??? Presvedčte sa. Fotky sú toho dôkazom.

        • Deviataci v medzinárodnom projekte eTwinning: EUtopian Smart City
          • Deviataci v medzinárodnom projekte eTwinning: EUtopian Smart City

            Vedeli by ste si predstaviť žiť v meste, kde semafory reagujú na aktuálnu situáciu na cestách a nevytvárajú sa tak zápchy? A čo tak predstava, že už nemusíte hľadať parkovacie miesto, pretože vám ho ukáže aplikácia? Ako by sa vám páčil život v meste, kde sú inteligentné odpadkové koše, ktoré hlásia spoločnostiam zaoberajúcim sa odpadom potrebu ich vyprázdnenia? Či len taký bonus, že nemusíte hľadať najbližší park, pretože sa nachádza na streche budovy? 

            VITAJTE V NAŠOM UDRŽATEĽNOM MESTE BUDŮCNOSTI! 

            Myslíte si, že tieto nápady sú len utopistickým snom? Žiaci 9.A triedy boli počas 2.polroka zapojení do medzinárodného projektu eTwinning EUtopian Smart City, kde spolu s partnerskými školami v Bulharsku, Taliansku, Moldavskej republike a Turecku vytvorili myšlienku udržateľných miest budúcnosti, ktoré nemusia byť utopistickým snom. 

            Žiaci zdolávali v rámci hodín Science niekoľko druhov rôznych úloh. V prvej časti projektu sa zúčastnili medzinárodných online workshopov, kde so žiakmi partnerských škôl riešili problémy ako nedostatok zelených plôch v meste, plytvanie jedlom či triedenie odpadu. Okrem konštatovania nachádzali ale aj reálne riešenia :) 

            Projekt pokračoval vytváraním zdieľaných online prezentácií, či myšlienkových máp a jeho úplným vrcholom bol dizajn vlastného udržateľného mesta budúcnosti. Každý žiak pomocou online aplikácie nadizajnoval svoje mesto s udržateľnými prvkami tak, aby sa v ňom lepšie žilo :) 

            Ďakujeme žiakom 9.ročníka za ich usilovnú prácu a tvorivé nápady. Pozrite sa na našu prácu v skratke :) 

        • Literárne Košice - máme víťazov!
          • Literárne Košice - máme víťazov!

            Knižnica pre mládež mesta Košice vyhlásila tento rok už XXVII. ročník literárnej súťaže v poézii aj próze pre začínajúcich autorov Literárne Košice.

            Ako je to už u nás zvykom, so žiakmi druhého stupňa sme sa do tejto súťaže zapojili. A neobišli sme len tak!

            David B.P. (6.A) získal čestné uznanie v téme Psí život a Michaela B. (9.A) získala čestné uznanie v téme Záhadná tvár na fotke.

            Obe práce budú zverejnené v printovej aj elektronickej podobe pod názvom Zborník ocenených prác 2022.

            Obom nádejným autorom gratulujeme :)

        • Z výtvarného ateliéru: Interpretácia umeleckého diela
          • Z výtvarného ateliéru: Interpretácia umeleckého diela

            Prostredníctvom poznávania umeleckých diel významných i menej významných výtvarných umelcov majú žiaci možnosť využiť interpretáciu výtvarného diela ako zdroj poznania alebo prostriedok vlastného výtvarného vyjadrenia.

            V našom prípade žiaci maľovali na plátna, pričom nešlo len o kópiu diel, ale aj o ich parafrázu. Takýmto spôsobom obraz získava napr. zmenenú farebnosť alebo drobnú zmenu detailu.

            K interpretácii umeleckých diel srdečne blahoželáme a umelecké diela môžete zhliadnuť v interiéroch našej školy a v riaditeľni. 

            Ďakujeme všetkým študentom za ich kvalitnú interpretáciu a skrášlenie interiéru školy.

        • Beseda so spisovateľkou Gabrielou Futovou
          • Beseda so spisovateľkou Gabrielou Futovou

            Dňa 10.5. 2022 navštívila našu školu pani spisovateľka Gabriela Futová.

            Počas besedy sme sa dozvedeli, kto a čo ju inšpiruje pri písaní. Prezradila nám, na čom práve pracuje a kedy si budeme môcť kúpiť jej novú knihu. Pani spisovateľka nám trpezlivo odpovedala na naše všetečné otázky a na záver sa konala neodmysliteľná autogramiáda.

            Bolo to veľmi príjemné dopoludnie a dúfame, že sa s pani spisovateľkou ešte niekedy stretneme.

        • Beseda s pánom spisovateľom Dávidom Dziakom
          • Beseda s pánom spisovateľom Dávidom Dziakom

            Aj Vy ste sa niekedy chceli stať superhrdinami alebo zachrániť svet?

            Našim prvákom sa to splnilo ! 

            V piatok sme mali na škole veľmi príjemnú návštevu - prišiel nás pozrieť pán spisovateľ a vysokoškolský pedagóg z Univerzity v Prešove, Dávid Dziak. Previedol nás svojou detskou knihou Poď do rozprávky, kde sme sa zábavnou formou stali súčasťou zaujímavých príbehov. Tiež nám ukázal časopis Slniečko a svoju rubriku Zápisník jedného chlapca. Veľmi nás potešila beseda a napokon si viacerí z nás jeho knižku aj zadovážili.

            Ďakujeme za krásne predpoludnie, tešíme sa  a veríme, že našu školu ešte v budúcnosti navštívi :)

        • Jazykový kvet - postupujeme do celoslovenského finále!
          • Jazykový kvet - postupujeme do celoslovenského finále!

            V súťaži Jazykový kvet pokračujeme na vlne úspechu.

            V krajskom finále sme získali prvé miesto v kategórii dráma, a tak naše divadielko v anglickom jazyku The Wizard of Oz (4.A) postupuje do celoslovenského finále!

            V kategórii prednes sa v krajskom kole podarilo Margarétke S. (5.A) vybojovať krásne tretie miesto. Okrem angličtiny sme súťažili aj v nemeckom jazyku.

            V kategórii prednes naša žiačka Ninka A. (7.A) získala prvé miesto a tiež postupuje do celoslovenského finále!

            Všetkým šikovníkom gratulujeme :)

        • Uspeli sme v 1. výzve Ideathonu Máme radi východ s projektom Vertikálna zelená stena
          • Uspeli sme v 1. výzve Ideathonu Máme radi východ s projektom Vertikálna zelená stena

            Súkromná základná škola Didacticus sa zapojila do výzvy Karpatskej nadácie Máme radi východ. Pani učiteľka Gabriela po dohode s pani riaditeľkou projekt navrhla, vypracovala a pod názvom „Vertikálna zelená stena“ s podrobným popisom realizácie a vyčíslením nákladov  projekt poslala do Karpatskej nadácie.

            S veľkou radosťou sme 20.8.2021 prečítali správu prostredníctvom mailu, že náš projekt je úspešný a s podporou Karpatskej nadácie a spoločnosti Deutsche Telekom IT Solutions Slovakia.

            K realizácii bol už len krôčik. Najskôr sme popracovali na písomnej dokumentácii projektu. Po jej podpísaní oboch strán sme pristúpili k samotnej realizácii projektu.

            Na realizovanú stenu bolo potrebné urobiť izoláciu steny podkladovou fóliou. Objednali sme  zelené textilné vrecká a rastliny. Textilné vrecká sme umiestnili na stenu, pod ktoré sme umiestnili truhličky pre nadbytočnú vodu. Do zelených vreciek sme umiestňovali rastliny podľa estetického cítenia a vytvorenia akého si zeleného obrazu. Celú realizáciu ovplyvnila aj Covid pandémia, ktorá realizáciu oddialila.   

            Dnes a na najbližšie školské roky sa budeme o našu vertikálnu zelenú stenu starať. Budeme spoznávať interiérové rastliny, udržiavať ich vzhľad či rozmnožovať podľa potreby.

        • Škola v prírode 2.stupeň
          • Škola v prírode 2.stupeň

            Prvý májový týždeň strávilo príjemný pobyt v lone tatranskej prírody v Novej Lesnej 40 žiakov z  5. - 8. ročníka.

            Učitelia pre žiakov pripravili pestrý program: hry v bazéne, zábavné večerné programy, športové aktivity v prírode, poznávacie aktivity v rámci lesnej pedagogiky, stolné hry (ako napríklad biliard, futbal, hokej), ale aj  návštevu zaujímavostí v danej oblasti akou je aj Tricklandia.

            Žiaci sa po celý priebeh ŠvP zapájali do rôznych aktivít, za ktoré získavali patričný počet bodov. Súčet nazbieraných bodov poukázal na najvšestrannejšie žiačky tohto pobytu, keďže to boli práve ony, ktoré nazbierali najvyšší počet bodov:

            1. miesto: Ela (VI.A)

            2. miesto: Sofia (VIII.A)

            3. miesto: Nella (VI.B)


            So smútkom v očiach žiaci opúšťali hotel, ktorý sa na týždeň stal ich náhradným domovom. Cestu domov v autobuse si žiaci spríjemnili spevom. Veríme, že si so sebou priniesli krásne spomienky na príjemné chvíle.

        • Škola v prírode 1.stupeň
          • Škola v prírode 1.stupeň

            Po dvoch rokoch mohli naši žiaci opäť zažiť školu v prírode. Tento rok sme ju strávili v Tatranskej Lomnici. Počas tohto týždňa sme zažili naozaj mnoho: poznávali sme rastliny a živočíchy tatranskej prírody, boli sme na prechádzke v Starom Smokovci aj na Štrbskom plese, zažili sme aj cestu vlakom, mali sme športové aktivity a navštívili sme Tatranské múzeum.

            Naši talentovaní žiaci nás prekvapili nádhernými divadielkami a tančekmi. Svoje vedomosti sme overili aj pri vedomostnom kvíze a v posledný večer sme sa so školou v prírode rozlúčili parádnou diskotékou.

            A ako sa vyjadrila väčšina: najväčším zážitkom bolo, že sme tu mohli byť spolu so svojimi kamarátmi.

            Bol to skvelý týždeň!

        • Tretiaci v knižnici v Kulturparku
          • Tretiaci v knižnici v Kulturparku

            Knižnica pre mládež mesta Košice (Kulturpark) sa stáva už naším tradičným obľúbeným miestom, kde vždy zažijeme zaujímavý program, a navyše si môžeme skvelo oddýchnuť v príjemnom prostredí.

            Iné to nebolo ani dňa 27. apríla 2022, keď sme sa do knižnice vybrali my, tretiaci. O rozprávkach Pavla Dobšinského sme sa už niečo naučili a mnohí z nás sme ich aj čítali, ale nastal čas, aby sme sa s nimi oboznámili aj bližšie.

            Milá pani knihovníčka nás previedla zaujímavosťami z Dobšinského života. Zároveň sme sa viac dozvedeli aj o čarovnej, rozprávkovej obci Drienčany, kde Dobšinský dlhoročne pôsobil. Nachádzajú sa tu aj umelecké skvosty - slnečné hodiny s rozprávkovými postavičkami v nadživotnej veľkosti. Nechýbali ani zábavné a poučné aktivity, ktoré nás veľmi bavili a na záver sme opäť mali možnosť požičať si knižky podľa vlastného výberu.

            Opäť sa nám potvrdilo, že život s knihami môže byť obohacujúci a skvelý a na ďalšiu návštevu sa už teraz tešíme :)

        • Veselý chodník
          • Veselý chodník

            Pri príležitosti Dní mesta Košice sa žiaci 1.stupňa zúčastnili akcie Veselý chodník, ktorú organizovalo mesto Košice. Hlavná ulica ožila farbami, k čomu prispeli aj naši šikovní žiaci. Hneď po príchode sa pustili do práce a kreslili vlajku nášho mesta spolu s inými jarnými obrázkami. 

            Nakoniec bol veselý a farebný nielen chodník, ale aj všatci zúčastnení. 

            Deň sme si spestrili ešte zmrzlinkou a šťastní a veselí sme sa vybrali naspäť do školy. 

            Pozrite sa ako sme vymaľovali Hlavnú ulicu v Košiciach my :)