• Týždeň s batohom
          • Týždeň s batohom

            Posledný týždeň školského roka už tradične patrí školským výletom, exkurziám a aktivitám, ktoré trávime mimo školských lavíc so svojimi spolužiakmi a učiteľmi. V tomto školskom roku sa tento týždeň niesol v znamení pestrých dní, ktoré boli pripravené pre našich žiakov. Naši žiaci zažili 

            • piknik v parku 
            • triedny výlet na Sigord 
            • doobedie v kine 
            • tvorivé dielne 
            • opekačku v Lesoparku 
            • zábavný deň na Aničke
            • výlet na Ľubovniansky hrad
            • vystúpenie sokoliarov priamo na našej škole
            • deň na pláži v centre mesta

            Práve takéto chvíle utužujú kolektívy našich žiakov a vytvárajú nezabudnuteľné spomienky. Pozrite sa ako sme strávili tento týždeň pred prázdninami :) 

        • Medzinárodné skúšky Cambridge - opäť sme PREKONALI SVETOVÝ priemer!
          • Medzinárodné skúšky Cambridge - opäť sme PREKONALI SVETOVÝ priemer!

            Aj v tomto školskom roku sme pokračovali v príprave našich žiakov na medzinárodné skúšky Cambridge. 

            Skúšky sú pre žiakov motivujúce, pretože sa zakladajú na aktívnom a praktickom využívaní anglického jazyka. Certifikáty z týchto skúšok sú zároveň medzinárodne uznávaným ukazovateľom úrovne anglického jazyka a preto otvárajú dvere do sveta štúdia či práce v zahraničí. 

            Celý školský rok pracovali naši žiaci na tom, aby dosiahli čo najlepšie výsledky. Musíme s radosťou povedať, že ich úsilie sa vyplatilo a naši žiaci opäť prekonali nielen slovenské aj svetové priemery a to na všetkých úrovniach od druhého ročníka až po ten deviaty. 

            Všetci naši deviataci, ktorí tento rok skúšky absolvovali, urobili skúšky na viac ako 94%, čím získali certifikát na vyššej úrovni a tak odchádzajú na stredné školy s medzinárodným certifikátom na úrovni B2. 

            Sme hrdí na to, že učenie je nielen povinnosťou, ale aj zábavou a motiváciou posúvať sa ďalej a otvárať si tak dvere k novým príležitostiam :) 

            V prílohe si môžete pozrieť výsledky jednotlivých skupín našich žiakov. 

             

        • Z výtvarného ateliéru: Príbehy hmoty
          • Z výtvarného ateliéru: Príbehy hmoty

            Modelovanie je jednou zo základných (a možno najdôležitejších) schopností výtvarníka v oblasti priestorovej tvorby. 

            Modelovanie rozvíja predstavivosť a tvorivé zručnosti, zvyšuje intelekt a priestorovú predstavivosť dieťaťa. Práca s prstami rozvíja jemné motorické zručnosti a reč, sústreďuje pozornosť, vnáša vytrvalosť a podporuje logické myslenie, to dobre vieme. Treba dodať, že práca s modelovacou hmotou je pre žiaka atraktívna  a prekvapením je pre neho samotný výsledok. 

            Na hodinách VV modelovou štúdiou tvaru sme sa dostali u žiakov 9.ročníka do témy: portrét. Pri modelovaní z plastelíny žiaci stvárnili v podobe reliéfu tvár a potom model odliali do sadry. U žiakov nižších ročníkov sme použili modelovaciu hlinu. Ich úlohou bolo vymodelovať úžitkový predmet. Vymodelovaný predmet sme po zaschnutí dali do keramickej pece vypáliť. 

            Zvedavosť z novosti prispieva k získaniu nových zručností a preto žiaci postupne vstúpili do tohto úžasného tvorivého procesu.

            Ako to dopadlo si pozrite v krátkom filme: Príbehy hmoty...

        • Duel JUNIOR
          • Duel JUNIOR

            Po vzore Slovenskej televízie sme si aj my na našej škole možno zaviedli tradíciu vedomostných súťaží. Od februára sa proti sebe postavili žiaci, ktorí si chcú overiť svoje vedomosti tak, ako boli vylosovaní.
            Máme za sebou základné kolá, v ktorých si žiaci okrem knižných odmien nahrali aj istý počet bodov. Najlepšie sa darilo Hanke zo 6.A triedy, ktorá nahrala 1340 bodov a je na čele tabuľky.
            V nasledujúcom školskom roku budeme pokračovať tentokrát už podľa istého kľúča, aby sme sa dozvedeli kto z nich má najširšiu vedomostnú úroveň, ale aj to, kto ako vie taktizovať.

            Všetkým duelantom ďakujeme, že nám tak spríjemnili naše školské odpoludnia a zároveň Vám želáme, v nasledujúcom období prázdnin krásny oddych, plný zážitkov a možno aj pri dobrých knihách.

        • Rozlúčka so škriatkom Hupsom v 1.A triede
          • Rozlúčka so škriatkom Hupsom v 1.A triede

            Prvákov počas celého roka sprevádzal na hodinách slovenského jazyka a literatúry škriatok Hups. Naučil ich čítať, pracovať s textom, či písať správne tvary písmen. S Hupsom však zažili prváci aj veľa zábavy.

            Na záver školského roka si pre žiakov pripravil úlohy, ktoré by mal prvák hravo zvládnuť. Žiaci čítali text, ukázali, že vedia spolupracovať v skupine a zvládli aj prepis textu. Po získaní Hupsovej odmeny za každú úlohu žiaci dokázali, že už z nich môžu byť druháci.

            S Hupsom sme sa rozlúčili a prenechali ho budúcim prvákom. Úspešné ukončenie školského roka sme potom spoločne oslávili. Teraz sa už tešíme na prázdniny plné zážitkov.

        • Vyhodnotenie výtvarnej súťaže Príroda očami detí – Staráme sa o Zem
          • Vyhodnotenie výtvarnej súťaže Príroda očami detí – Staráme sa o Zem

            Vo výtvarnej súťaži Príroda očami detí – Staráme sa o Zem žiaci z II. Stupňa našej školy získali :

            výborné 1. miesto Alex K. z 9.A triedy so svojou prácou: Keby som bol zvieraťom, bol by som Kraviskou, 

            2.miesto získal Simon F. z 9.A triedy so svojou prácou: Keby som bol zvieraťom, bol by som Vlkom čestné uznanie získala Slávka K.  taktiež z 9.A triedy so svojou grafikou : Keby som bola zvieraťom, bola by som Sovou.

            34. ročníka výtvarnej  a literárnej súťaže Príroda očami detí – Staráme sa o Zem, bude mať aj slávnostné odovzdávanie cien .

            Vernisáž výstavy sa uskutoční dňa 27.6. 2022 ( pondelok) o 14:30 hod v priestoroch CVČ, EP Popradská 86 v Košiciach.

            Všetkých Vás srdečne pozývame a výhercom, žiakom 9. A triedy srdečne blahoželáme.

        • Beseda so spisovateľom Medardom Slovíkom
          • Beseda so spisovateľom Medardom Slovíkom

            Spisovateľ Medard Slovík sa našej škole predstavil niekoľkokrát počas online výučby a tento rok nás konečne navštívil aj osobne. Priniesol so sebou dobrú náladu a tiež svoje knihy, básnickú zbierku Horské dúšky medu, rozprávkovú knihu pre deti Goral Karol a zázračná bylina a knihu krátkych próz Psie modré nebo. Zároveň nás previedol čarovnou oravskou krajinou, ale aj ďalšími zemepisnými šírkami, ktoré počas svojich cestovateľských výprav mal možnosť navštíviť. Ukážky z kníh a zážitky z ciest boli pre nás zaujímavé a inšpiratívne. 

            Ďakujeme za príjemnú návštevu a prajeme veľa úspechov v ďalšej literárnej tvorbe. 

        • Beseda s Jeffrey Eltonom z USA
          • Beseda s Jeffrey Eltonom z USA

            Dňa 9.6. sa v priestoroch našej školy uskutočnila beseda s Jeffreym Eltonom. Jeffrey je Američan a žije tu so svojou rodinou. Pochádza zo štátu Alabama. V Košiciach momentálne pracuje na UPJŠ, na katedre British and American studies cez Fulbright Štipendium.

            Hosť nám porozprával ako si Slovensko zamiloval, čo mu bude po návrate do USA chýbať a ako oceňuje slovenskú mentalitu a pohostinnosť.

            Porozprával nám o špecifikách štátov, v ktorých počas svojho života žil, o juhu USA, kde prežil väčšinu svojho života a zodpovedal na otázky našich žiakov. Témou bolo jedlo, cestovanie, vzdelanie, a život ich rovesníkov v USA v súčasnosti.

            Ďakujeme za návštevu a želáme veľa pracovných úspechov, Mr. Elton!

        • Vyhrali sme 2x 2.miesto v celoslovenskom finále jazykovej súťaže!
          • Vyhrali sme 2x 2.miesto v celoslovenskom finále jazykovej súťaže!

            Jazykový kvet je jazykovo-umelecká súťaž pre deti a mládež v prednese, dramatizácii, poviedkovej tvorbe, hrách a veršoch v rôznych jazykoch.

            V tomto školskom roku sa naši žiaci prebojovali cez okresné a krajské kolá až do celoslovenského finále a to rovno v dvoch kategóriách! 

            V kategórii dráma nás repezentovali žiaci 4.ročníka s divadielkom v anglickom The Wizad of OZ. Divadielko nacvičovali od začiatku školského roka s pani učiteľkou Paťkou a Ivonkou. V náročnej konkurencii obsadili na finále v Nitre krásne 2.miesto!

            Naša žiačka Ninka zo 7.A triedy nás zas reprezentovala v kategórii prednesu v nemeckom jazyku. Aj tento rok na sebe tvrdo pracovala a preto jej právom patrí 2.miesto vo finále!

            Ďakujeme našim žiakom za ich tvrdú prácu a reprezentáciu našej školy. Sme na nich veľmi hrdí.

        • eTwinning projekty s environmentálnou témou
          • eTwinning projekty s environmentálnou témou

            Naši žiaci 7.ročníka bola v 2.polroku zapojení do dvoch medzinárodných projektov eTwinning, ktorých cieľom bolo vytvoriť povedomie o nevyhnutnosti starať sa o životné prostredie tam, kde sa nachádzame- t.j. v našich školách a domácnostiach.

            V projekte My world, my future boli našimi partnerskými školami školy v Chorvátsku, Poľsku a Turecku. V druhom projekte Green heroes participovalo viacero štátov: Gruzínsko, Nemecko, Litva, Poľsko, Rumunsko, Španielsko, Turecko a Grécko.

            Charakter oboch projektov bol interaktívny a vyžadoval systematické participovanie na aktivitách. Žiaci fotili svoje vlastné originálne návrhy ako zlepšiť životné prostredie vo svojom mikrosvete. Taktiež vytvárali slovnú zásobu v anglickom jazyku na environmentálne tému. Robili tak použitím WORDART aplikácie, kde graficky vytvárali slová kreatívnym spôsobom. Tieto grafické postery sme následne zdieľali s partnerskými školami. Zelení hrdinovia boli teda oni sami. Pociťovali cez tieto aktivity spoluzodpovednosť za budúcnosť planéty a zdieľali si svoje konkrétne kroky, ktorými planétu šetria oni. 

            Vytváranie projektov žiakov veľmi bavilo. Venovali sme tomu dosť času a finálne plagáty preto aj majú veľkú výpovednú hodnotu. Téma zlepšovania životného prostredia žiakov zaujala. Naučili sa tímovej práci, kreatívnemu mysleniu a zažili projektové vyučovanie v medzinárodnom prostredí.

             

        • Včera myšlienka, dnes múzeum
          • Včera myšlienka, dnes múzeum

            Deň detí s Múzejkou alebo spoznajte múzeum tak, ako ho spoznávajú deti s našou múzejnou pedagogičkou Katkou.

            Prijali sme pozvanie a navštívili sme Východoslovenské múzeum, ktoré v rámci 150 výročia svojho vzniku otvorilo brány pre žiakov košických škôl.

            Program bol orientovaný podľa vekových skupín. Žiaci 7.–9. ročníka sa dozvedeli o daroch a darcoch. Mohli sme nazrieť do archívnej knihy, ktorá zachytáva všetkých darcov a dary, ktoré sú z časti aj súčasťou prehliadky.

            Žiaci 6. ročníka sa oboznámili s témou „Nezávislosť vybojovaná šabľou.“ V tvorivých dielňach žiaci hľadali odpovede na otázky múzejnej pedagogičky Katky, ktoré boli obsiahnuté vo výklade.

            Žiaci 5. ročníka si pozreli stavbu dreveného kostolíka.

        • eTwinning projekt: Analysing World Heritage
          • eTwinning projekt: Analysing World Heritage

            Žiaci 6.ročníka sa v rámci eTwinning projektu Analysing World Heritage pridali k partnerským školám v Turecku, Poľsku a Taliansku. Medzinárodný projekt bol zameraný na komunikáciu v anglickom jazyku, historické fakty a 7 divov sveta. 

            Projekt prebiehal formou interaktívnych zoom vyučovacích hodín pomocou žiackych powerpointových prezentácií, Padlet aplikácie a Kahoot kvízov. Edukatívne počítačové aplikácie tvorili nosnú časť projektu. Zapojili sa aj do súťaže o najkrajší poster a logo k tomuto projektu.

            Za našu školu online prezentovala Ela a Filip zo 6.B triedy na tému KOLOSEUM a PYRAMÍDY V GIZE. Následne kládli otázky žiakom z Talianska, Poľska a Turecka pripojených na zoom.

            Cieľom projektu bolo zvýšiť povedomie žiakov o kultúrnom dedičstve, historických pamiatkach a vedieť o nich konverzovať v anglickom jazyku. Po tomto projekte žiaci odchádzajú so získanými poznatkami nad rámec osnov a novou slovnou zásobou.

            Čo dodať na záver? Naši šiestaci sa ukážkovo prezentovali a priebežne zapájali do aktivít iniciovaných partnerskými školami. Načas si pripravovali čiastkové úlohy. Disciplinovane participovali na mnohých aktivitách počas niekoľkotýždňového trvania projektu a išlo im to na výbornú. Well, done!

        • Medzinárodné skúšky Cambridge na našej škole
          • Medzinárodné skúšky Cambridge na našej škole

            Skúšky Cambridge English sú známe a uznávané školami, univerzitami a zamestnávateľmi v súkromnom i verejnom sektore na celom svete. 

            Tešíme sa, že aj počas tohto školského roka sme mali možnosť pripravovať našich žiakov na tieto skúšky v rámci hodín anglického jazyka a konverzácie a posunúť ich tak na pomyselnom rebríčku vedomostí zase o niečo vyššie. 

            27.mája 2022 sme zorganizovali medzinárodné skúšky Cambridge pre záujemcov z 2.-4.ročníka. Skúšky sa konali v priestoroch našej školy pod záštitou Jazykovej školy, ktorá má ako jediná na východnom Slovensku oprávnenie tieto skúšky organizovať. V tomto školskom roku sa k našim žiakom pridali aj žiaci z iných škôl v Košiciach, čomu sa veľmi tešíme. 

            Ako certifikované prípravné centrum na skúšky Cambridge sme nevynechali ani našich starších žiakov. Dňa 3.júna 2022 sa v našich priestoroch konali medzinárodné skúšky Cambridge na úrovniach KEY a PET pre žiakov 6.-9. ročníka

            Účasťou na týchto skúškach žiaci získavajú nielen medzinárodne uznávaný certifikát, ale aj neoceniteľné skúsenosti. Výsledky budú približne koncom školského roka a my vás o nich budeme určite informovať. 

            Ďakujeme našim žiakom na vzornú prípravu počas školského roka a aj za vytrvalosť počas posledných týždňov, kedy sa príprava na skúšky stala intenzívnejšou. 

        • Deň detí v Areáli Anička
          • Deň detí v Areáli Anička

            Tento rok naši žiaci oslávili Deň detí vo veľkom štýle! V stredu 1.6.2022 sa Detský areál Anička premenil na centrum zábavy a smiechu pre všetkých žiakov našej školy. 

            Žiaci skákali na trampolíne, naháňali sa na kolobežkách a bicykloch, hrali pingpong, či mini golf. Úplnou čerešničkou na torte boli dva skákacie hrady, kde si dokonca aj tí najstarší preverili svoje balančné zručnosti.

            Po výdatnom pohybe nabrali ďalšiu energiu oddychom v hojdacej sieti, či dobrým obedom.

            Naši žiaci prežili  aktívne deň plný kvalitnej zábavy, zážitkov a atrakcií a svoj sviatok tak strávili v skvelej spoločnosti svojich spolužiakov.