• Halloweenske učenie 
          • Halloweenske učenie 

            Aj tento rok sa naša škola zmenila na Školu strašidiel. Pavúci, čarodejnice, kostlivci a iné tvory aj netvory obsadili naše triedy. 
            Okrem učenia žiaci stihli rôzne zábavné sútaže a aktivity, za ktoré ich čakali sladké odmeny. Už teraz sa tešia na Halloween opäť o rok.

            Rôzne tvory a netvory okupovali včera školské kluby detí. Čakali ich štyri strašidelné miestnosti, v ktorých zdolávali ľahké aj menej ľahké úlohy. Po ich splnení a vyčerpaní sa občerstvili aj zatancovali na známe halloweenske pesničky a po návrate sa k ľudskej podobe obohatení o nové zážitky odchádzali na jesenné prázdniny.

          • Video príbeh 3. poschodia

            Vážení rodičia a milí žiaci, tí ktorí, ste ešte nemali možnosť vstúpiť na 3. poschodie pozývame vás na malú exkurziu.
            Chodbu zdobia výtvarné práce žiakov II.stupňa, ktoré vznikajú priebežne počas hodín výtvarnej výchovy. Od kresby, maľby, reliéfov, batík, priestorových objektov...
            Chodba sa zmenila na nepoznanie aj vďaka vašich šikovných detí.
            Touto cestou sa Vám chcem poďakovať za ich vedenie k usilovnosti a tvorivosti. Už teraz sa teším na ďalšie výtbarné diela.

            A či sa nám darí posudte sami.

        • Šiestaci na koncerte
          • Šiestaci na koncerte

            Slovenské príslovie hovorí, že je lepšie raz vidieť ako stokrát počuť. No v našom prípade platí, že je lepšie raz zažiť, počuť ako stokrát si o tom iba rozprávať, písať. 
            Žiaci šiesteho ročníka navštívili Štátnu filharmóniu Košice, aby zažili koncert Mozarta, Beethovena a Webera. 
                Zážitkové učenie je jedna z najúčinnejších metód učenia sa. Jedná sa o iný prístup pri učení, kedy sa predkladajú zážitky. Ak na vlastnej koži zažijeme niečo zaujímavé, vytvorí nám to skutočné spomienky, ktoré pretrvajú omnoho dlhšie ako naučené vedomosti. Tešíme sa na ďalšie zážitky.

        • Zážitkové vyučovanie
          • Zážitkové vyučovanie

            Jesenné slniečko "babieho leta" sme my štvrtáci využili na vyučovanie v prírode. 
            Učili sme sa spoznávať stromy, hľadali sme listy po celom krásnom parku, odhadovali sme obvod kmeňa obrovského pagaštanu, rátali všetky stromy dokola a nakoniec sme sa okrem vybehania na ihrisku odreagovali aj pri vytváraní jesennej mandaly.  Nezabudli sme si nazbierať materiál aj na budúcu hodinu výtvarnej výchovy a oddychnutí a vybehaní sme sa odobrali na obed naspäť do školy.
            Po ceste domov sme dokonca našli aj najstarší topoľ v Košiciach, ktorý má podľa informačnej tabule vyše 150 rokov. Krásny deň za nami ...

            Autor: Mgr. Alexandra König, Mgr. Katarína Konečná 

        • Bezpečne na ceste ...
          • Bezpečne na ceste ...

            V pondelok 17.10.2022 si žiaci 1. a 2. ročníka mali možnosť overiť, ale aj prehĺbiť svoje poznatky o bezpečnosti na cestách aj na železniciach.
            Pani policajtka zaujala žiakov našej školy pútavým rozprávaním o bezpečnom prechádzaní cez cestu i koľajnice. Žiaci si zopakovali, ako bezpečne jazdiť na bicykli s použitím reflexných prvkov a prečo je dôležité nosiť prilbu, chrániče a hlavne, ako byť pozorný a ostražitý. Rozprávali tiež o tom, ako sa majú žiacii správať, keď sú chodci či spolujazdci v aute. Pani policajtka vysvetlila žiakom rozdiel medzi zvislými vodorovnými dopravnými značkami a ich význam. 
            Na záver besedy boli žiaci odmenení zaujímavým pexesom a záložkou. Táto beseda u žiakoch zanechala veľký dojem.

            Autor: Mgr. Mária Prakoso, učiteľ

        • Tvorivé písanie v 5. ročníku
          • Tvorivé písanie v 5. ročníku

            12. 10. 2022 žiaci 5. ročníka v školskej knižnici sa oboznámili ako tvorivo písať pod vedením spisovateľky Barbore Vanickej.

                   Predstavila im svoju novú knihu v ktorej píše o tom, ako písať príbeh. Žiaci si najprv v knižnici našli knihu a spolu čítali prvé vety, pretože podľa prvých viet sa dá posúdiť, či vás kniha zaujme alebo ju necháte tak.
            V ďalšej časti žiaci pracovali s pracovným listom. Spisovateľka im ukázala, že je jedno o čom píšete aj napriek tomu sa dá napísať zaujímavý príbeh. Môže to byť akékoľvek slovo napríklad aj taký paroh. Zo svojho batoha vytiahla aj ozajstný paroh na ktorom ukázala, čo všetko môže predstavovať. Či uč je to Giemsa Potera ako sa premení na jeleňa alebo rôzne zvieratá v lese... lovecká sezóna mala jeleňa, ktorý mal paroh, ktorý sa mu stále lámal. Aj to môže byť inšpiráciou pre celý príbeh.

                   Žiaci sa pokúšali vymyslieť vlastnú vec, ktorá by mohla ich  inšpirovať pre vytvorenie celého príbehu ako napríklad ponožky, vreckový nožík,  futbalová lopta a pod.
            Pohodlne sa usadili, zatvorili si oči a spisovateľka ich previedla po krásnej cestičke, až sa dostali do jaskyne s veľkou knihou a perom. Tu všetci začali písať svoj vlastný príbeh.
            Príjemnú atmosféru vytvorila hudba, ktorá im pomohla sa inšpirovať a naladiť na správnu náladu. Napokon si žiaci svoje príbehy prečítali. Veľa sa dozvedeli o tom, ako príbehy písať a tiež sa aj veľmi dobre zabavili.

            Autor: Ela Zálomová, 7.B

        • Imatrikulácia prvákov
          • Imatrikulácia prvákov

            Prijímanie do cechu žiackeho je udalosť, na ktorú by nemali žiadni žiaci zabudnúť. Slávnostné podujatie obohatili o súťažné disciplíny, ktoré prebiehali na viacerých stanovištiach. Prvé dostalo symbolický názov „Skúška poznania“. Žiaci so zaviazanými očami ochutnávali rôzne druhy ovocia a snažili sa uhádnuť ich názvy. Chuťové poháriky ich nesklamali a spoznali každé ovocie, ktoré ochutnali.

             V „Skúške obratnosti“ žiaci preukázali, že ľavá či pravá ruka alebo ľavá či pravá noha im problém nerobí. Väčší problém poniektorí mali so stabilitou svojho tela. Toto stanovište malo veľký úspech, poniektorí vyznačenú trasu prešli viackrát.

            Na stanovišti „Skúška presnosti“ predviedli ako dobre vedia po nakreslených čiarach narábať s nožnicami. Slniečku tak, vytvorili viac lúčov.  Kto z nás v detskom veku neskákal škôlku? Posledné stanovište „Skúška šikovnosti“ žiaci preskákali škôlku.  

            Po zvládnutí úloh na každom stanovišti, preukázali svojim starším spolužiakom deviatakom, ktorí celú imatrikuláciu pripravili a sprevádzali ich na jednotlivých stanovištiach, že sú plnohodnotnými žiakmi školy.

            Pani riaditeľke zložili sľúb, ktorá ich pasovaním prijala do našej Didacticus rodiny. Deviataci ich dekorovali čiapkou, odznakom aj malou pozornosťou školy.

            Imatrikuláciu hudobne doplňal: Maroš Dobranski , 9r.
            Foto dokumentáciu zabezpečil: Robin Grešák, 9.

            Autor: Mgr. Gabriela Tabačková, učiteľ

        • Druháci vo svete čítania
          • Druháci vo svete čítania

            Druhú októbrovú stredu vošli žiaci druhých ročníkov do sveta čítania... Hneď zrána si v mestskom parku prečítali text o gaštanoch a následne nazbierali gaštany a iné prírodniny. Potom sa presunuli do Kulturparku, kde robili rôzne aktivity zamerané na podporu a rozvoj čitateľskej gramotnosti s prepojením medzipredmetových vzťahov. Po ukončení aktivít nastala tvorivá chvíľa, počas ktorej vytvárali rôzne obrazce z prírodnín. Následne sa presunuli do Knižnice mesta Košice, kde ich čakalo milé a náučné podujatie. Na záver si vypožičali knihy, ktoré im budú v najbližšom období príjemným spoločníkom...

            Autor: Mgr. Miriam Štulerová, učiteľ

        • Technická olympiáda - školské kolo
          • Technická olympiáda - školské kolo

               Mesiac ubehol od chvíle, keď sme po prázdninách prvýkrát prekročili prah školskej brány a už sme sa poniektorí zapojili riešiť predmetové olympiády.
               Aj keď škola nedisponuje s odbornou učebňou pre výučbu predmetu techniky, našli sa žiaci, ktorí prejavili záujem overiť si svoje vedomosti a zručnosti i v tejto oblasti.
            Žiaci 9. ročníka Maroš D. a Miška M-B., zasadli k online testom a popasovali sa so svojou vedomostnou úrovňou. Nesklamali. Obaja sú úspešní riešitelia a postupujú do okresného kola.

             

            Autor: Mgr. Gabriela Tabačková, učiteľ

        • Maratón v ŠKD
          • Maratón v ŠKD

            K jeseni v Košiciach neodmysliteľne patrí aj maratón. Túto tradíciu sa snažíme udržať aj v Školskom klube detí, kde si v behu zasúťažili deti zo všetkých oddelení. Pekné počasie, povzbudzujúci diváci a bežci, ktorí prekonávali svoje limity - atmosféra bola ako na naozajstnom maratóne. Samozrejme nechýbali medaile pre víťazov.

            Autor: Mgr. Peter Krivda, vedúci vychovávateľ

        • Túlavé topánky: 2. Sliezsky dom
          • Túlavé topánky: 2. Sliezsky dom

               Jesenné slniečko a krásne farebné Vysoké Tatry sme si stihli užiť ešte aj prvú októbrovú sobotu v plnom nasadení.
            Tentoraz sme sa vybrali na prechádzku k Velickému plesu. Okrem Sliezskeho domu a plesa sme mali možnosť vidieť aj slnkom zaliatu Velickú dolinu. Počasie opäť ako na objednávku.
            Teplá polievka nám zahriala brušká a aj keď s drobnými dopravnými zdržaniami, ale v zdraví sme sa unavení vrátili v domov. Ďalšia krásna sobota za nami a v dohľadnej dobe sa opäť máme na čo tešiť.... Vaši turisti :) 

            Autor: Mgr. Alexandra Konig, Mgr. Ivana Holotová, Mgr. Miriam Štulerová, učiteľky 
                       vedúce záujmového útvaru

        • V bábkovom divadle 
          • V bábkovom divadle 

            Kde bolo, tam bolo v jednom meste  žiaci prvého stupňa putovali do rozprávky. V bábkovom divadle na nás čakal chrabrý Valibuk a zákerná Laktibrada. Všetci sme napäto čakali, či sa silnému Valibukovi podarí premôcť trojhlavého draka a vyslobodiť krásnu princeznú. Našťastie, ako to už v rozprávkach býva, dobro zvíťazilo nad zlom. 
            Po predstavení sme využili nádherné jesenné počasie a vybehali sme sa v mestskom parku. 
            Bol to skvelý zážitok!

            Autor: Mgr. Katarína Konečná, učiteľ

        • Podpora zdravia ústnej dutiny
          • Podpora zdravia ústnej dutiny

            Prváci si vypočuli dôležité informácie o správnej starostlivosti svojej ústnej dutiny od pracovníčky RUVZ. Rozprávali sa o dôležitosti zúbkov pri jedle, rozprávaní, úsmeve i o pravidelných prehliadkach u zubného lekára. Mali možnosť na rôznych modeloch prezrieť si ústny chrup, stavbu zubov, porovnať zdravé a pokazené zuby. Vyskúšali si spôsoby čistenia zubov zubnou aj medzizubnou kefkou.
            V závere prednášky si žiaci veľmi pozorne vychutnali krátky príbeh o "pažravom“ zajačikovi, ktorý sa o svoje zúbky vôbec nestaral, až kým ho nerozboleli.

            Autor: Mgr. Mária Prakoso, učiteľ

        • Noc výskumníkov
          • Noc výskumníkov

            Po dvoch online ročníkoch sme sa dňa 30.9. zúčastnili na Noci výskumníkov.

            Festival vedy Európska noc výskumníkov vznikla z inic

            iatívy Európskej komisie a je paralelne organizovaná v 30 štátoch Európy. Hlavnou snahou tejto akcie je podnietiť mladých ľudí k aktivite a zážitkovému vzdelávaniu. Prostredníctvom pokusov a interaktívnych ukážok sme tak mali možnosť zistiť, že za všetkými javmi okolo nás a dejmi v prírode sú vedecké vysvetlenia a princípy.
            Akcia sa konala v Košiciach v priestoroch nákupného centra Optima, kde sme mohli vidieť mnoho vedeckých stánkov z rôznych regionálnych univerzít ako je Technická univerzita v Košiciach, Univerzita Pavla Jozefa Šafárika, Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach, Prešovská univerzita v Prešove a výskumných ústavov ako je Slovenská akadémia vied.
            Natrafili sme na mnoho zaujímavých tém. Od vakcinácie zvierat cez tajuplný svet plazov, neurónov, virtuálnu realitu, genetiku, mikroorganizmy či supravodivosť sme lepšie spoznali vedu a ľudí, ktorí za ňou stoja.
            Už teraz sa tešíme na ďalší ročník Noci výskumníkov!

            Autor: Mgr. Ivana Holotová, učiteľ