• Cambridge week

            Prvý marcový týždeň prebiehal na našej škole „Cambridge week“. Podstatou tohto tematického týždňa bolo, že vyučujúci odučili celé vyučovacie hodiny v anglickom jazyku, niektoré aj v nemeckom. Žiaci tak dostali možnosť prevetrať si svoje jazykové zručnosti a naučiť sa novým veciam v rámci rôznych predmetov.

            Druháci si prehĺbili svoju slovnú zásobu o zvieratách, ľudských zmysloch či stave hmoty. Praktické aktivity v skupinách, ale aj interaktívne hry na dané témy, sa žiakom veľmi páčili.

            Takisto sa  naučili niečo nové o fotosyntéze, čo je to a ako prebieha u zelených rastlín. Žiaci v úvode sledovali náučné video a následne absolvovali interaktívne cvičenia na tabletoch, pomocou ktorých mali možnosť odpovedať na rôzne otázky, či už formou kvízu alebo otvorených otázok.

            Tretiaci sa počas jazykového týždňa venovali trojciferným číslam, stovkám, desiatkam a jednotkám. Taktiež rozvíjali svoju finančnú gramotnosť prostredníctvom projektu “Môj obchod”. V závere týždňa sa venovali geometrickým útvarom.

            Na iných hodinách zasa žiaci popracovali na gramatike a pravopise. Uskutočnili prieskumy v rámci triedy, aby zistili, ktorí žiaci mali jedinečné skúsenosti a strávili čas aj v knižnici čítaním a diskutovaním o príbehoch. Venovali sa tiež druhom skupenstva, materiálom a prírodným zdrojom. Na ďalších hodinách žiaci diskutovali o povolaniach svojich rodičov a premýšľali o tom, čím by chceli byť, keď budú starší. Uvažovali, kde a ako sa jednotlivé práce vykonávajú.

            Štvrtáci skúmali vzduch, kyslík a spaľovanie pomocou prírodovedných a matematických zručností. Zaoberali sa aj ochranou životného prostredia, a to čítaním s porozumením, po ktorom nasledovala  plodná diskusia.

            Na hodinách nemeckého jazyka si žiaci tretieho ročníka osvojili hravou a interaktívnou formou základné nemecké pozdravy, farby a čísla. Žiaci druhého ročníka spoznali základné pomenovania členov rodiny a tiež sa naučili niekoľko zvieratiek, pričom sa skvelo zabavili pri zvieracej pesničke.

            Bol to náročný, no zaujímavý a veľmi pekný týždeň.

            Autor: vyučujúci

        • Kurz korčuľovania
          • Kurz korčuľovania

            Korčuľovanie na ľade patrí bezpochyby medzi obľúbené zimné športy. Preto sme v mesiaci marec    pripravili pre deti kurz korčuľovania. Cieľom bolo získanie a zdokonaľovanie korčuliarskych zručností, prekonávanie obáv z ľadu a nácvik korčuliarskej techniky. Postupne sa deti učili rovnováhe, chôdzi na ľade a rôznym technikám odrážania či brzdenia. Výnimkou neboli ani zjazdy oblúkov a smerov. Na ľade sa im venovali kvalifikovaní tréneri. Každá zvládnutá hodina  zavŕšila kusom chutnej bábovky a pohárom teplého čaju. Na záver kurzu dostali deti diplomy a medaile, ktoré dokazujú ich výborné korčuliarske schopnosti.

        • Zapojili sme sa o Cenu Vojtecha Löfflera
          • Zapojili sme sa o Cenu Vojtecha Löfflera

            Už po štvrtýkrát sa naši žiaci zapojili do prestížnej košickej výtvarnej súťaže o Cenu Vojtecha Löfflera.

            Tento rok mali súťažiaci možnosť výberu zo štyroch tém, menovite:

            Môj pohľad z okna, 

            Karikatúra,

            Najkrajšie zákutia Starého Mesta, 

            Najrozprávkovejšia postava.

            Zo školského kola postúpili do celomestskej súťaže výtvarné práce v podobe kresieb (ceruzou, farbičiek), malieb (temperou, akrylom a kombinovanou technikou), ktorých autorstvo patrí nasledujúcim žiakom:
            Nina Uhrínová, Natália Čopanová, Ema Vyšňan, Rastislav Karajoš, Alexander Karim Haj Hussein, Tomáš Hruška, Alexandra Bujňáková, Ela Zálomová, Matej Molčan, Erika Szczepanowicz, Simona Švidroňová, Anita Antesová, Karin Pásztorová, Šimon Szabo, Alexia Porembský a Sabrina Šoffová. Veríme, že z dlhého menoslovu budú ocenení hneď viacerí.

            Našim žiakom držíme palce a ďakujeme im za peknú reprezentáciu školy. 

            Autor: PaedDr. A. Andrejková 

        • Siedmaci vo VAU učebni
          • Siedmaci vo VAU učebni

            Vo štvrtok 22. februára navštívili žiaci 7. ročníka Strednú zdravotnícku školu na Kukučínovej ulici, ktorá je len jednou z 3 škôl na Slovensku disponujúcou virtuálnou anatomickou učebňou (VAU). Žiaci teda majú možnosť učiť sa anatómiu ľudského tela priamo v 3D priestore.

            Tento virtuálny svet si vyskúšali aj naši siedmaci, ktorí sa aktuálne venujú ľudskému telu na hodinách biológie. Vďaka setu pre virtuálnu realitu mohli vidieť jednotlivé štruktúry ľudského tela z rôznych perspektív. Mohli ich interaktívne otáčať, nakláňať, zväčšovať či oddeľovať tak, akoby mali reálne sústavy ľudského tela priamo pred sebou. Na konci ich čakal krátky test, za ktorý obdržal sladkú odmenu Sebastien S., keďže ho vypracoval bezchybne.

            Na záver sme navštívili odbornú učebňu, kde si žiaci vyskúšali odber krvi, učebňu pre masérov a  rehabilitačné sestry.

             

            Autor: Mgr. Soňa

        • Exkurzia v Národnej banke Slovenska
          • Exkurzia v Národnej banke Slovenska

            Žiaci našej školy sa  zúčastnili vzdelávania na tému „Príjem a práca“,ktorého cieľom bolo priblížiť svet práce a peňazí zážitkovým a interaktívnym spôsobom.

            V rámci stretnutia si osvojili pojmy ako čistá a hrubá mzda, dozvedeli sa základy o daňovo–odvodom systéme a nakoniec sa pokúsili pripraviť rodinný rozpočet na mesiac pre 4-člennú rodinu.

            Táto netradičná aktivita prispela veľkou mierou k rozvoju finančnej gramotnosti našich žiakov.

            Autor: Mgr. Soňa

        • Krajské kolo olympiády v anglickom jazyku
          • Krajské kolo olympiády v anglickom jazyku

            14.2.2024 sa konalo krajské kolo olympiády v anglickom jazyku na pôde UPJŠ. Naša žiačka Erika S. (6.roč) súťažila v kategórii 1C. Táto kategória je pre žiakov, ktorí žili v anglicky hovoriacej krajine aspoň dva mesiace, avšak nie je ohraničená ročníkom. Erika teda mala nesmierne náročnú konkurenciu, kde súťažila aj s vyššími ročníkmi. Zvládla to statočne a nazbierala cenné skúsenosti do ďalších rokov. Umiestnila sa nakoniec na 8. mieste. Erika ovládla ústnu časť skúšky, kde bola takmer najlepšia, stačí už len vylepšiť gramatickú časť testu. Ďakujeme za peknú reprezentáciu školy.

            Autor: Mgr. Viktória

        • Beseda s Valentínom Šefčíkom
          • Beseda s Valentínom Šefčíkom

            Obľúbený autor poézie pre deti a mládež Valentín Šefčík prijal naše pozvanie na besedu a v utorok 20.februára 2024 navštívil našu školu. Žiaci 2. a 3. ročníka mali možnosť vypočuť si rozprávanie autora o tom, ako diela tvoril, v akom období vznikali, aká bola motivácia k ich napísaniu, priblížil nám aj priebeh ich písania.

            Písanie básní nazval svojím koníčkom, ktorému sa venuje popri práci učiteľa neďaleko Prešova. Básne, ktoré recitoval, zachytávali všetko, čo nás obklopuje, životné okamihy, ľudí, veci a prírodu. Žiaci sa presvedčili, že jeho poézia je zmysluplná, poučná a vtipná, preto ho obdarili smiechom a potleskom. Ďakujem pánovi spisovateľovi za krásne popoludnie plné zázrakov a už sa tešíme na ďalšie stretnutie.

            Autor: Mgr. Mária

        • 5 peňazí
          • 5 peňazí

            V rámci vzdelávania o finančnej gramotnosti navštívili žiaci štvrtého ročníka pobočku Národnej banky Slovenska, kde im tunajší zamestnanci pripravili zážitkové vzdelávanie na tému „Príjem a práca“, ktorého cieľom bolo priblížiť žiakom svet práce a peňazí hravým a interaktívnym spôsobom.
            Prvý vzdelávací modul ponúkol žiakom lepšie pochopiť hodnotu peňazí v kontexte práce. Príbeh histórie peňazí im objasnil, prečo peniaze vznikli a aké platidlá sa používali v minulosti. Zistili, akú funkciu plnili cechy a princíp fungovania výmenného obchodu rôznych remeselníkov. Formou súťaže sa žiaci naučili rozdiel medzi príjmami a výdajmi.

        • Valentín
          • Valentín

            Valentínska nálada nás neopustila ani v piatok poobede, kedy školský parlament zorganizoval tematickú diskotéku. Členovia parlamentu vymysleli pre svojich spolužiakov zaujímavý program plný aktivít, ktoré dopĺňali zábavu na tanečnom parkete. Na úvod si pre nás žiačky piateho ročníka pripravili valentínsky tanec, ktorým otvorili veselicu. V priebehu večera nás čakali aj klasické hry, kedy sme si okrem stoličkového tanca vyskúšali aj tanec párový, ktorý pre mnohých predstavoval skutočnú výzvu.

            Radi sme žiakom pripravili oddychový mimoškolský zážitok a veríme, že sa všetci poriadne vybláznili a odchádzali s príjemným pocitom.

        • Hviezdoslavov Kubín 2024 – školské kolo
          • Hviezdoslavov Kubín 2024 – školské kolo

            V priebehu mesiaca február sa už tradične uskutočnilo školského kolo súťaže v prednese poézie a prózy – Hviezdoslavov Kubín. Jubilejný 70. ročník sa niesol v znamení pekných výkonov súťažiacich. Tí svojimi peknými výkonmi potvrdili, že čaro prednesu nespočíva len v dokonalom poznaní textu či využití prozodických vlastností reči, ale najmä v schopnosti svoj text takpovediac „prežiť“.

            Mladší žiaci sa súťaže zúčastnili počas valentínskej stredy. Sladko odrecitovali svoje texty a celé to dopadlo nasledovne:

            Poézia:

            1.miesto - Izabela P.  (2. roč.),

            2.miesto - Carla V.  (3. A) ,

            3.miesto - Max M. ( 2. roč.).

            Čestné uznanie sme venovali našim najmladším účastníkom: Alexandre K. a Ninke A.

             

            Próza:

            1.miesto - Klára K. (2. roč.) ,

            2.miesto - Andrej Č. ( 1. B).

             

            Starší žiaci súťažili v dvoch kategóriách: 5. – 6. ročník a 7. – 9. ročník ZŠ.  Z pohľadu porotcov treba uznať, že rozhodovanie nebolo jednoduché, napokon sa porota uzniesla na nasledujúcich výsledkoch:

            Poézia 5. – 6. roč.:

            2.miesto – Yasmin K. (5. roč.),

            3.miesto – Sabína P. (5. roč.).

             

            Poézia 7. – 9. roč.:

            2.miesto – Hana G. (8. A),

            3.miesto – Sophie B. (8. A).

             

            Próza 7. – 9. roč.:

            1.miesto – Ela Z. (8. A).

            Všetkým súťažiacim sa chceme srdečne poďakovať za ich výkony, víťazom gratulujeme a držíme palce na okresnom kole, ktoré sa uskutoční 21. marca 2024.

        • 1. miesto v okrese
          • 1. miesto v okrese

            5.2. sa uskutočnilo okresné kolo Dejepisnej olympiády, na ktorom nesmeli chýbať ani naši žiaci. Náročnej konkurencii sa nezľakol Filip M. a aj tento rok zopakoval vynikajúci výsledok, v ktorom s vysokým náskokom obsadil fantastické prvé miesto a postúpil do krajského kola. Srdečne mu touto cestou chceme pogratulovať a budeme držať palce, nech sa úspešne prebojuje čo najvyššie. Ďakujeme za dobrú prácu! Len tak ďalej!

            Autor: Mgr. Juraj S.

          • Pancake day


            Na hodinách anglického jazyka sa snažíme žiakom priblížiť aj históriu, zvyky a tradície krajín, ktorých jazyk sa učíme. Tentokrát sme sa venovali Palacinkovému dňu. Žiaci sa dozvedeli, prečo sa slávi tento deň. Kedy, kde a ako sa slávi a prebieha.

            Pancake day je posledný deň, keď sa môže jesť a piť do vôle. Po tomto dni nasleduje dlhý 40-dňový pôst zakončený veľkonočnými sviatkami. V tento deň sa má domácnosť zbaviť všetkých sladkých vecí pred veľkonočným pôstom a práve na palacinky ich možno všetky použiť. Naši žiaci teda využili rôzne zaujímavé a nápadité ozdoby na palacinky. Použili svoju kreativitu a fantáziu a naozaj každá palacinka bola krásne ozdobená. Každý žiak bol preto obdarovaný malým, milým darčekom. Najkrajší darček bol však ten, že si každý mohol svoju palacinku zjesť. My sme si tento deň pripomenuli v predstihu a tak máme ešte niekoľko dní možnosť pochutnávať si na sladkostiach.

            Tešíme sa na ďalšie aktivity.

        • Naša trieda číta
          • Naša trieda číta

            Tretiaci pokračujú vo svojom čitateľskom projekte aj tento školský rok. Práve dnes si rozbalili zásielku dvadsiatich nových kníh, ktoré im budú spríjemňovať čas strávený v škole.Tituly sú dostatočne rozmanité pre celé spektrum tretiakov a zároveň ich čítanie bude skutočne baviť. Žiaci tak majú prístup ku knihám, ktoré sú lákavé, vyhovujú ich čitateľskému veku a budú s nimi môcť tráviť čas preto, lebo samy budú chcieť. Vytváranie prostredia, ktoré podporuje čítanie pre radosť, naštartuje deti voči dobrým príbehom.

            Autor: Mgr. Miriam

        • Pozývame Vás na výstavu
          • Pozývame Vás na výstavu

            „Čím chcem byť“ je téma výstavy, na ktorú Vás srdečne pozývame. Vernisáž výstavy sa uskutoční dňa 15. 2. 2024 o 15.00 hod. v priestoroch Českého spolku na Hlavnej ulici č. 70 v Košiciach, ktorého priestory každoročne zdobia výtvarné práce našich žiakov. 
            V rámci tohtoročnej výstavy sa môžete stretnúť s prácami žiakov II.stupňa, menovite:
            Rebecy Triščovej, Lilien Sofie Peťkovej, Olívie Magic, Natálie Čopanovej, Nelly Krehlíkovej, Lilly Kisiday a Alexandry  Bujňákovej.

            Za ich pekné maľby na plátno im ďakujeme a želáme veľa ďalších výtvarných úspechov.

            Autor: PaedDr. A. Andrejková 

          • Deň bez batohu

            26. 1. 2024 sa na našej škole premiérovo konal Deň bez batohu. Každý si doniesol rôzne alternatívy batohov. Musíme uznať, že všetci mali zaujímavé nápady, k tým najzaujímavejším patrili kufríky na náradie, panvice, hrnce či mnohé iné nástroje dennej potreby. Mali sme vytipovaných viacerých, no celkové 1. miesto získala K. Skičková (5. roč.), ktorá si školské pomôcky „doviezla“ v hračkárskom autíčku – Tatrovke.

            Túto netradičnú formu prenosu školských pomôcok si žiaci veľmi užívali. Už teraz sa tešíme na ďalšie tematické dni.

            Žiačky 8. B

        • Bardejov
          • Bardejov

            Na januárové túlanie sme si zvolili mesto Bardejov, v ktorom sme navštívili štyri expozície. Ako prvé sme si zvolili Šarišské múzeum, ktoré predstavuje centrálnu historickú mestskú zónu a je jedným z najkrajších na Slovensku. Jeho neopísateľnú atmosféru umocňuje aj reprezentačná budova radnice a v nej stála expozícia pod názvom „Bardejov – slobodné kráľovské mesto”. Vystavené exponáty dokumentujú bohatú a rozvinutú históriu mesta, jeho remeselnú výrobu, cechový život, obchod, textilnú výrobu, školstvo a výtvarné umenie, ako aj stredovekú knižnú kultúru. Následne sme navštívili prírodovednú expozíciu, ktorá približuje návštevníkom rastlinstvo a živočíšstvo severovýchodného Slovenska. Expozícia je členená podľa jednotlivých biotopov. Faunu a flóru je možné v múzeu vidieť znázornené presne tak, ako sa nachádza voľne v prírode. Expozíciu tvorí viac ako 1700 exponátov. Okrem rastlinstva a živočíšstva slovenskej prírody sme si pozreli aj výstavu exotickej fauny, ktorá je delená podľa jednotlivých zoogeografických oblastí. Svoje zastúpenie tu majú živočíchy pochádzajúce z celej Európy, severnej časti Ázie, severnej Afriky, Ameriky, Číny a Kuby. Treťou a jedinou samostatnou špecializovanou expozíciou je expozícia ikonopisných pamiatok východného obradu na Slovensku. Sú tu vystavené ikony - maľby na dreve od 16. do polovice 19. storočia, na ktorých sme sledovali vývin ikonopisnej tvorby karpatských ikon. Na záver sme navštívili gotickú sakrálnu stavbu - Baziliku svätého Egídia, ktorá zaujme už na prvý pohľad svojou vonkajšou architektúrou. Nemenej zaujímavý je aj interiér, ktorý ukrýva množstvo hodnotných detailov a umeleckých diel.

            Naše túlanie bude pokračovať koncom februára :)


            Autor: TÍM TÚLAVÉ TOPÁNKY (TTT)

        • V Centre  voľného  času.
          • V Centre voľného času.

            Žiaci 5. ročníka opäť navštívili keramický ateliér v Centre voľného času na Popradskej ulici v Košiciach spoločne s pani učiteľkou A. Andrejkovou. Postupne sme pokračovali v dotváraní našich prvotných výtvorov. Po modelovaní hliny, jej vypálení v keramickej peci nasleduje glazúrovanie. 
            Keramika sa môže glazovať namáčaním, natieraním štetcom, striekaním alebo polievaním. Po nanesení vrstvy glazúry sa očistia miesta na črepe, ktoré sa dotýkajú pecných plátov, a keramika sa vypáli. Rovnako sme pri práci postupovali aj my. Výrobky sú naglazované a už nám len stačí počkať na posledný výpal v peci. Po našej práci v ateliéri sme si pozreli výstavu „Koláže rozprávajú“, kde sme našli vystavené aj práce našich žiakov. 
            Zážitkové vyučovanie naplnilo naše očakávania a už teraz sa tešíme na ďalšie.

            Autor: PaedDr. A. Andrejková

        • Boli sme na vernisáži medzinárodnej výstavy.
          • Boli sme na vernisáži medzinárodnej výstavy.

            Vernisáž výstavy ocenených prác sa uskutočnila v piatok 19. januára 2024 vo Výmenníku Važecká v Košiciach. Práce našich žiakov boli súčasťou 1. ročníka medzinárodnej výtvarnej súťaže Bienále portrétu. 
            V rámci súťaže bolo prijatých viac ako 800 výtvarných prác z rôznych krajín sveta. Nechýbali ani práce zo zahraničia, až z ďalekej Číny, Hongkongu či susedných Čiech. 
            Naša škola spolu získala 3 zlaté, 1 striebornú, 3 bronzové a 4 špeciálne ceny, čo nás veľmi teší, zároveň to svedčí o šikovnosti a umeleckom talente žiakov.
            Atmosféra bola skvelá, napokon posúďte sami! Výstava potrvá do 19. februára 2024.

            Autor: PaedDr. A. Andrejková