• Aktívna škola - Nordic Walking
          • Aktívna škola - Nordic Walking

            Cieľom projektu je priniesť na hodiny telesnej a športovej výchovy inovatívny obsah, inšpirovať učiteľov a predstaviť žiakom rozmanité možnosti trávenia voľného času.

            Nordic Walking, v preklade severská chôdza, je špeciálna technika chôdze s palicami. Vznikla v 80. rokoch vo Fínsku ako letná tréningová metóda pre bežcov na lyžiach. Rovnako ako bežkovanie využíva silu hornej časti tela, ktorá nás pri chôdzi poháňa vpred. Vďaka paliciam je zapojených až 90% svalov tela, čo je približne 600 svalov. Práca s palicami zabezpečuje prirodzené a šetrné striedanie napínania a uvoľňovania svalstva, ktoré sa tým zároveň posilňuje. Horná časť tela preberá až 30 % aktivity a záťaže nôh, pretože chodci majú trvalý kontakt so zemou a používaním palíc sa rozdelí ich telesná hmotnosť medzi ruky a nohy. Práve tým sa až o 30% odľahčí pohybový aparát, na rozdiel od bežcov, ktorí v pohybovej fáze zaťažia svoje kĺby až trojnásobkom svojej telesnej hmotnosti. Pri nordic walkingu pracujú svaly nôh, chrbta a hrude, ktoré do činnosti uvádza intenzívny pohyb rúk.

            Nordic Walking ako ozdravno – pohybová aktivita, rozvíja aj zručnosti komunikácie a vzájomnej spolupráce a spôsob zdravého životného štýlu.  Možnosť vyskúšať si nordic walking dostali žiaci 3 a 4 ročníka. 

            Autor: Mgr. Janette

          • Dopravná výchova s policajtmi

            Do našej školy zavítala milá návšteva. K prvákom a tretiakom prišli príslušníci Policajného zboru v Košiciach. Prváci spolu s postavičkou Pólou spoznávali niektoré dopravné značky a dôležité telefónne čísla záchranných zložiek. Tretiaci sa dozvedeli viac o bezpečnej jazde v cestnej premávke na kolobežke, bicykli a riešili rôzne dopravné situácie. Všetci žiaci získali za aktívnu spoluprácu Osvedčenie o absolvovaní preventívnej aktivity a milé drobnosti v podobe pexesa, záložky do knihy a pracovného zošita.

            Autor: Mgr. Miriam

          • Guten Tag, Herr Grimm!

            Všetky návštevy Knižnice pre mládež mesta Košice sú pre našich žiakov zaujímavé a prínosné, no tentokrát na tretiakov v knižnici čakalo bratislavské DIVADLO SPOZAVOZA s predstavením Guten Tag, Herr Grimm! Vo vyše hodinovom predstavení si žiaci pozreli 4 rozprávky známych bratov Grimmovcov a následne ich čakal tematicky prepojený WORKSHOP, v ktorom si naši tretiaci vytvárali rozprávkové pohľadnice. Tieto si ešte dotvoria v ŠKD. Veríme, že sa im dnešný deň páčil a aj takouto formou sa naučili niečo nové a zaujímavé. Prajeme pekné chvíle pri čítaní vypožičaných knižiek a chválime ich za vzorné správanie počas celej školskej akcie.

            Autor: Mgr. Miriam

          • Skladanie farieb

            Biele svetlo môžeme dosiahnuť zložením spektrálnych farieb, z ktorých sa slnečné svetlo skladá. Neviete ako? Žiaci 8. ročníka si to vyskúšali na hodine fyziky, na ktorej si zhotovili farebného vĺčika. Na jeho výrobu potrebovali:

            • Biely výkres
            • Kružidlo
            • Uhlomer
            • Farbičky
            • Nožnice

            Kruh rozdelili na 18 častí a každú vyfarbili farbami dúhy v poradí: červená, oranžová, žltá, zelená, modrá a fialová.

            Ak kruh rýchlo roztočíme, naše oko vníma takmer bielu farbu.          

        • EKOtopfilm
          • EKOtopfilm

            V stredu sme sa zúčastnili enviromentálneho podujatia EKOtopfilm zameraného na zvyšovanie povedomia o narastajúcej potrebe ochrany našej planéty. Žiaci sledovali niekoľko krátkych filmov zameraných na ochranu lesov, ekodopravu, triedenie odpadu a nadmerné plytvanie potravín. Svoju pozornosť si hneď overili v niekoľkých kvízoch. Cestou späť sme sa prešli jesenným parkom.

            Autor: Mgr. Miriam

          • Z autorskej besedy s Andreou Rimovou

            2. októbra sme sa zúčastnili besedy s pani spisovateľkou Andreou Rimovou. Na besede sme sa dozvedeli veľa zaujímavostí o spisovateľkinom živote a následne aj o jej knihách. Rozprávali sme sa o návrhoch obálok kníh, okrem toho nám autorka prezradila veľa z jej osobného života. Beseda prebiehala vo voľnej atmosfére  a bola to pre nás zážitková a veľmi zábavná, náučná akcia.

        • Deň úsmevu
          • Deň úsmevu

            Svetový deň úsmevu má priniesť ľuďom dobrú náladu. Iniciátorom bol Harvey Richard Ball, ktorý v roku 1963 vytvoril smajlíka. Úsmevom prejavujeme radosť, nadšenie, spokojnosť a dobrú náladu. Je podstatným prvkom neverbálnej komunikácie a je zrozumiteľným pre každého človeka. :) 

            Žiaci druhého a tretieho ročníka si na hodinách anglického jazyka vyrábali záložky so „ smajlíkom“, rozprávali sa, prečo je dobré rozdávať úsmev okolo seba a čo alebo kto im vyčarí úsmev na tvári.

            Druháci si vyrobili vlastných „smajklíkov“ z balónov a takto rozdávali úsmev celý deň.

            Autor: Mgr. Mária

        • Imatrikulácia
          • Imatrikulácia

            Zvládli to! V piatok 6.10. sa uskutočnila imatrikulácia prváčikov, ktorú im zorganizovali naši deviataci. Potrebovali sa presvedčiť, či môžu byť pasovaní pani riaditeľkou za žiakov tejto školy. Prváci mali na úvod možno trochu rešpekt, predsa len pred nimi stáli veľkí žiaci a pripravené disciplíny, ktoré bolo nutné zdolať. Avšak veľmi rýchlo si uvedomili, že ide predovšetkým o zábavu a všetky obavy opadli. Deviataci ich čakali na pripravených stanovištiach, vysvetlili im úlohy a za sprievodu veselej hudby sa dali do boja! Všetko zvládli na jednotku a bez akéhokoľvek zaváhania, preto mohli deviataci spokojne oboznámiť pani riaditeľku, že títo žiaci sú skutočne hodní našej školy. Prváčikovia vyslovili sľub a mohla nasledovať slávnostná ceremónia, kde ich pani riaditeľka oficiálne pasovala za prvákov a odmenila za ich výkon viacerými darmi. Na záver oficiálneho programu sme si ešte vypočuli skvelú pieseň, ktorú si pre nás pripravili prváčikovia s ich pani učiteľkami.

            Oficiálnym programom imatrikulácia ani zďaleka neskončila. Bol čas oslavovať! A aká by to bola oslava bez hudby a tanca? Prváčikovia si pred návratom na prvý stupeň užili diskotéku spoločne s deviatakmi a všetci sme sa náramne zabavili.

            Veríme, že na tento deň budú všetci s láskou spomínať a ešte raz: Vitajte medzi nami, prváci!

        • Druháci v ZOO
          • Druháci v ZOO

            V krásny jesenný deň druháci navštívili Zoologickú záhradu Košice, v miestnej časti Kavečany. Hneď za vstupnou bránou nás privítal krásny pestrofarebný páv. Na jednom mieste sme mohli stretnúť nádherné živé zvieratá aj vyhynuté druhohorné tvory. Žiaci videli zvieratká, ktoré poznajú zvyčajne len z knižiek a encyklopédií.A ktoré zvieratká ich najviac zaujali? Zebry, kŕdeľ plameniakov, lemury, surikaty, pštrosy, ťavy, levica, tiger, opice, medvedíky, kozičky i kravičky, bažanty aj dravé vtáky. Zvieratá obdivovali vo veľkých výbehoch, ktoré pripomínajú ich prirodzené prostredie. Počasie bolo nádherné, a tak si mohli pozrieť všetky zvieratá v košickej ZOO. Po nádhernej prehliadke exotickej fauny druháci využili oddych pri lužnom lese na detských ihriskách. Ich pozornosť zaujali aj rôzne darčekové predmety, ktoré si na pamiatku zakúpili.

        • Mini maratón
          • Mini maratón

            Október sa v Košiciach nesie v znamení maratónu mieru. Inak tomu nebolo ani na našej škole a hneď v prvú stredu mohli deti z nášho školského klubu zabehnúť svoj vlastný maratón a zmerať si sily so spolužiakmi. V duchu hesla: Nie je dôležité vyhrať, ale zúčastniť sa! nám nešlo o heroické športové výkony, ale skôr o zábavu v príjemných slnečných lúčoch skorej jesene. Víťazi si nakoniec odniesli medaile a všetci zúčastnení sladkú odmenu.
             

            Autor: Mgr Peter 

        • Prváci v ZOO
          • Prváci v ZOO

            Prvá ozajstná výprava mimo školy nás zaviedla do najväčšej ZOO na Slovensku. Áno, práve tá naša Košická ZOO v Kavečanoch je rozlohou najväčšia a dáva nám priestor celodenného vyžitia medzi zvieratami. Videli sme nové skvosty, dokonca aj malé prírastky ale i starší inventár. Tešili sme sa z perfektného počasia a načerpali sme množstvo vitamínu D zo slniečka. Nakoľko bola záhrada poloprázdna mohli sme si trénovať chodenie vo dvojiciach, držanie sa skupiny, ale i situáciu “stratil som sa, čo mám robiť ?”. V závere nás pán učiteľ prekvapil aj úlohou, ktorú vyriešili len tí, čo dávali pozor. Sme už veľkí školáci, a preto sme túto exkurziu zvládli bez problémov. Tešíme sa na ďalšiu :)

            Autori: Katarína & Alexandra 

        • Starší mladším
          • Starší mladším

            Dnešný deň bol u nás v ŠKD netradičný, výnimočný. Našich najmenších potešili nečakanou návštevou ich starší kamaráti – tretiaci, ktorí obohatili stretnutie zaujímavým čítaním knihy: ,,Čo si hračky rozprávali“. Všetci dychtivo počúvali  a preniesli sa do pútavého príbehu. Veľkou odmenou bol široký úsmev a potlesk našich najmenších z oddelenia Zajačikov. Darčeky ktoré pripravili odovzdávali s veľkou hrdosťou a nadšením. Zúčastnení si odniesli nielen skvelý zážitok, ale aj vedomie, že VŠETCI sme veľkí kamaráti.

            Autor:  Bc.Petra

        • Túlavé topánky
          • Túlavé topánky

            Tohtoročný maratón TÚLAVÝCH TOPÁNOK /žiakov s kladným postojom k pohybu a pobytu v prírode/ začal pomerne náročnou túrou na vrch Sivec. Túru sme začali z lokality Ružín - most, a to i napriek skorým ranným hodinám, vo veľmi dobrej nálade a plní elánu. Za krásneho a slnečného počasia sme s početnými prestávkami a pozorovaním krásneho lesného prostredia pomaličky zdolávali tento členitý terén. Vrch síce nepatrí medzi najvyššie vrchy, no i tak je považovaný za jeden z najlepších vyhliadkových vrchov. Jedná sa o vápencový hrebeň s výrazným ostrým skalnatým bralom a priľahlými strmými svahmi, ktorý sa vypína nad vodnou nádržou Ružín a je národnou prírodnou rezerváciou, ktorej predmetom ochrany sú jeho vápencové skaly s krasovými javmi, a tiež vzácne rastlinstvo a živočíšstvo. Túto túru hodnotíme veľmi prínosne a pozitívne. Veľká pochvala patrí všetkým turistom, no obzvlášť najmenším

            V októbri máme namierené do Vysokých Tatier…

            Autor: TTT

        • Európsky deň jazykov
          • Európsky deň jazykov

            Na hodinách anglického jazyka

            Prváci spoznali bližšie krajinu, ktorej jazyk sa učia. Tretiaci využili vedomosti zo slovenského jazyka a pomocou abecedy sa veľmi dobre orientovali v nemeckom a španielskom slovníku. Spoznali niekoľko slov v týchto jazykoch, ktoré sa budú učiť v 4. ročníku. 
            So žiakmi sme si na hodinách anglického jazyka vyskúšali rôzne aktivity týkajúce sa Európskeho dňa jazykov. Na 1. stupni sme si hovorili o rôznych jazykoch a precvičili sme si znalosť vlajok Európy, niektoré sme si aj vyfarbili. Vo vyšších ročníkoch sme podľa obrázkov hádali, o ktoré európske krajiny konkrétne ide. Stihli sme si vypočuť rôzne jazyky, ktoré sme sa potom pokúšali správne identifikovať. Ako záverečný bonus vvtvorili žiaci 5. – 9. ročníka plagát s najdlhšími slovami v rôznych jazykoch. 
            Prváci si vyskúšali povedať slovo „AHOJ“ vo viacerých európskych jazykoch. Niektorí nám ho vedeli povedať hneď v ukrajinskom, maďarskom a nemeckom jazyku. Spoločne si ich preopakovali počas spoločnej pesničky, pri ktorej si aj zatancovali. 
            Druháci si podobne precvičili slovo „AHOJ“ v európskych jazykoch, no zároveň aj čísla 1, 2, 3. Urobili pekný plagát , kde si tieto informácie poskladali do schémy: názov a vlajka krajiny, pozdrav „Ahoj“ a čísla. Veľmi sa im to páčilo.

            Na hodinách nemeckého jazyka

            V rámci nemeckého jazyka si žiaci 4. a 5. ročníka zahrali interaktívne cvičenia, ktoré boli zamerané na spoznávanie nemeckého jazyka a základných informácií o nemecky hovoriacich krajinách.  Šiestaci a siedmaci sa zasa dozvedeli nové informácie o svetových jazykoch, tiež sa zabavili prepojením anglického a nemeckého jazyka, takzvaným „Denglishom“. Siedmaci dostali bonusovú úlohu, vymyslieť svoj vlastný variant jazyka. Ich vyučujúci musel uznať, že sa s úlohou popasovali znamenite, čoho výsledkom boli zaujímavé a často i štruktúrou prepracované formy jazyka.

            Na hodinách španielskeho jazyka

            S našimi menšími sme si ukázali, že v Španielsku sa nerozpráva iba po španielsky, ale ďalšími 4 jazykmi, pozerali sme i počúvali ukážky týchto jazykov. Ukázali sme si na mape, kde sa rozpráva inými jazykmi a ako vznikli. S väčšími deťmi sme sa presunuli na ostrovy. Na prekvapenie detí aj každý jeden ostrov má svoj jazyk a kultúru, ktorú sme sa s deťmi snažili spoznať.

            Autori: učitelia jazykov

          • Deň mlieka vo 4. ročníku

            Žiaci v 4. ročníku si pripomenuli deň mlieka. Porozprávali sme výhody ktoré nám pre naše zdravie prináša mlieko a mliečne výrobky, aké je veľmi dôležité pre náš rast a vývoj.
            Rozprávali sme sa aj o rôznych intoleranciách a náhradách mlieka. 
            Žiaci si z domu doniesli rôzne mliečne výrobky na ktorých  si pochutili. 

            Autor: Mgr. Janette

        • Boli sme na Ústavnom súde
          • Boli sme na Ústavnom súde

            V rovine medzipredmetových vzťahov dnes navštívili ôsmaci Ústavný súd Slovenskej republiky. V rámci prehliadky žiaci vstúpili do rokovacej miestnosti, ktorá slúži, ako sme sa dozvedeli, okrem rokovania ústavných sudcov aj na účely konania významných konferencií, ktoré sú organizované v spolupráci s právnickou fakultou.

            Poniektorí žiaci si dokonca vyskúšali sudcovský talár.

            Navštívili sme malú rokovaciu miestnosť, videli sme kanceláriu predsedu Ústavného súdu ako aj reprezentačný salónik. Na nádvorí Ústavného súdu žiaci preukázali svoje výborné vedomosti o členských štátoch Európskej únie. Ich vedomosti boli ocenené drobnými prezentmi.

            Autori: Mgr. Gabriela

          • Kreslenie na asfalt

            Jeden z prvých jesenných dní, ktorý bol krásne slnečný sme si v ŠKD spríjemnili kreslením kriedou na asfalt. Deti sa spoločnej aktivite tešili, pretože sa mohli navzájom viac spoznať a prejaviť svoju fantáziu kreslením na tému dopravné prostriedky. Za okamih boli farebné kresby na svete a deti si to užívali plnými dúškami. Svoje tvorivé schopnosti prejavili naplno veľkí aj malí.

            Autor: Petra

        • Exkurzia UĽUV
          • Exkurzia UĽUV

            Žiaci 4.ročníka  v stredu 27.9. si počas návstevy remeselných dielni vypočuli príbehy o remeslách, dozvedeli sa, čo sa skrýva v košikárskej, rezbárskej, hrnčiarskej, drotárskej či tkáčskej dielni.Ukázali nám ako sa tká na krosnách. Dozvedeli sme sa, čo všetko potrebuje drotár k svojejpráci, z akých materiálov sa dajú pliesť košíky, ako vzniká maľovaný džbán a ďalšie zaujímavosti o remeslách, materiáloch, náradí a výrobkoch. 

            Autor: Mgr. Janette