• Anjel Vianoc

            Tatranská galéria v Poprade vyhlásila tradičnú predvianočnú výtvarnú súťaž pod názvom: Anjel Vianoc 2023.

            Žiaci na II. stupni našej školy nelenili a namaľovali obrázky s touto témou ľubovoľnou výtvarnou technikou. Desať najlepších výtvarných prác sme poslali na výtvarnú súťaž, ktoré teraz putujú do Tatranskej galérie v Poprade.

             Všetkým zúčastneným žiakom blahoželáme a ďakujeme za reprezentáciu školy. Držíme im palce a o výsledku vás budeme včas informovať.

            Autor:  PaedDr. Adriana Andrejková

        • Šarkaniáda
          • Šarkaniáda

            Šarkaniáda je v našom školskom klube obľúbenou jesennou aktivitou. Deti s nadšením vyrábali a ozdobovali šarkany v jednotlivých oddeleniach už niekoľko dní. Konečne prišiel deň, keď sme si mohli vyskúšať, či fungujú. Hneď po dobrom obede sme vybehli na dvor so šarkanmi a každý sa snažil, aby ten jeho letel čo najlepšie. Deti sa naučili manipulovať so šarkanmi, čím si trénovali svoju trpezlivosť a výdrž. A komu sa nedarilo, nevadí dôležité je aby sme sa spoločne zabavili a užili si spoločný čas.

            Už teraz sa tešíme na budúci rok.

        • Týždeň vedy a techniky
          • Týždeň vedy a techniky

            V dňoch 6. – 12. novembra sa na Slovensku koná Týždeň vedy a techniky, ktorý sa tento rok nesie v znamení motta: „Po kroku k pokroku“. Do podujatia sa tradične zapája aj Slovenská akadémia vied, ktorú sme pri tejto príležitosti navštívili so žiakmi 8. ročníka. Vedci a vedkyne z Ústavu materiálového výskumu a Ústavu experimentálnej fyziky SAV v Košiciach si pre nás pripravili množstvo zaujímavých aktivít a prednášok, pomocou ktorých nám zároveň predstavili svoju prácu, výsledky a vedecký svet.V „zábavnej učebni“ sme robili rôzne experimenty, boli nám prezentované aktivity s magnetmi a magnetickými materiálmi, ako aj demonštrácia nového popularizačného exponátu – „magnetickej kvapaliny“. Zároveň sme nazreli do rôznych laboratórií, výnimkou nebolo ani laboratórium vysokých magnetických polí či laboratórium materiálovej hypertermie.Zažili sme naozaj deň plný vedy a techniky, za čo sme nesmierne vďační, pretože sa nám zlepšilo celkové vnímanie vedeckých a technických disciplín a ich významu pre spoločnosť.Autor: Mgr. Ivana Holotová

        • iBobor
          • iBobor

            Záujem o informačné technológie z roka na rok rastie. Stále viac a viac žiakov využíva mnohé zaujímavé aplikácie a nie sú to len hry. O tom ako informačné technológie podporujú logické myslenie žiakov si mohli preveriť aj v tomto školskom roku. Uplynulý týždeň prebiehalo Celoslovenské kolo iBOBOR. Každý deň súťažila iná kategória. Do súťaže sa celkovo zapojilo 20 žiakov 3. - 8. ročníka.
            Úlohy, ktoré žiaci riešili neboli ľahké a boli časovo obmedzené. Avšak žiaci preukázali svoje vedomostí a v rámci Slovenska sme zaznamenali 17 úspešných riešiteľov.
            V kategórii: 
            Drobec  3. ročníik: 
                             Daniel Boroš       90,33 percentil
                             Elena Štofanová 85,82 percentil
                             Patricia Bikarová 81,8 percentil

            Bobrík 4. a 5. r očník: 
                            Timotej Štofan  96,27 percentil  umiestnenie 1. - 1239. miesto
                            Alexandra Urbanová 94,56 percentil
                            Richard Peter Jaráb   88,03 percentil
                            Mathias Wagner        81,66 percentil
                            Katarína Bujňáková   73,36 percentil
                            Barbora Suchánková 73,36 percentil
                            Karin Skičková           55,07 percentil
            Benjamín 6. a 7. ročník:
                            Olívia Magic     97,09 percentil
                            Zara Kuliková   97,09 percentil
                            Ema Zálomová 97,09 percentil                                

            Kadet 8. a 9. ročník:
                            Ela Zálomová             92,88 percentil
                            Alexandra Bujňáková 87,89 percentil
                            Hana Gregová            73,57 percentil
                            Natália Čopanová       69,14 percentil

            Úspešným riešiteľom gratulujeme a ďakujeme za reprezentáciu školy.

        • Smieško u prvákov
          • Smieško u prvákov

            Prváci sa už počas prvých školských dní zoznámili so škriatkom Smieškom. Je to škriatok, ktorý pomáha prvákom zvládnuť prvé dni školy a rozveseľuje ich. Počúvaním príbehov o Smieškovi prváci viac spoznali, ako to v škole funguje. Po prečítaní knihy si škriatka aj nakreslili.

          • Cestička umením

            Základná umelecká škola Kráľovský Chlmec vyhlásila  II. ročník celoslovenskej výtvarnej súťaže „Cestička umením“. Tohtoročnou témou sa stalo umenie starovekého Grécka.
            Neoddeliteľnou súčasťou umenia starovekého Grécka sú ich mýty a legendy. Príbehy o trójskej vojne, o udatných bojovníkoch, hrdinoch či bohoch. Ako Perzeus zabil strašnú Medúzu, ako boh Zeus zoslal na ľudí potopu či ako krásna Ariadna pomohla Thézeovi, ktorému dala klbko, aby sa ostal z labyrintu od hrôzostrašného Minotaura, sú nám všetkým známe. Veď kto by nepoznal príbehy z antickej mytológie?

            A tieto všetky vedomosti o gréckej civilizácii sme pretavili do výtvarných prác vytvorených rôznymi výtvarnými technikami (do  kresieb a malieb kombinovaných techník). V grafike nám boli inšpiráciou grécke vázy, ktoré boli výsledkom maliarstva a rôznych štýlov v zdobení keramiky v Grécku. 

            Výtvarné práce tvorili žiaci na II. stupni našej školy. O tom, či a ako sa nám práce vydarili, rozhodne odborná porota v Kráľovskom Chlmci. Pozývame vás na našu „Cestičku umením“. Prajeme Vám všetkým pekný umelecký zážitok a našim žiakom želáme veľa úspechov v reprezentácii školy. 

            Autor: PaedDr. Adriana Andrejková

        • Sen
          • Sen

            Je zážitok obrazových, zvukových a iných zmyslových vnemov vytváraných mozgom počas spánku. Udalosti v snoch bývajú často neuskutočniteľné alebo málo pravdepodobné, a snívajúci nad nimi obvykle nemá kontrolu. Výnimkou je bdelé snenie, v ktorom si snívajúci uvedomuje, že sníva a niekedy je schopný ovplyvňovať snovú realitu, v ktorej sa nachádza. Snívajúci môžu mať zážitok silných emócií. Niekedy mávame aj  desivé alebo znepokojujúce sny, to dobre vieme. Sen môžeme vnímať aj ako nenaplnenú túžbu či želanie. Aj vy mávate sny? My ich mávame tiež.

            Otvárame vám dvere do ríše našich snov. Tie v podobe kresieb, malieb stvárnili žiaci na II .stupni ZŠ. Najlepšie výtvarné práce zasielame na výtvarnú súťaž: Môj najkrajší sen.

            Zúčastneným srdečne blahoželáme a o výsledku výtvarnej súťaže Vás budeme informovať.

            Autor: A. Andrejková, PaedDr.

        • Najkrajší sen
          • Najkrajší sen

            V 28. ročníku výtvarnej súťaže Najkrajší sen žiaci z II. stupňa Richard Halás s výtvarnou prácou: Machov nový dom a Šimon Szabó s kresbou tušom - O 20 rokov,  získali v III. kategórii čestné uznanie .

            Z 2. Stupňa ZŠ sa zúčastnilo 25 škôl – 182 prác čo je výborný výsledok a našim žiakom srdečne blahoželáme a ďakujeme za dobrú reprezentáciu školy.

            Vernisáž výstavy spojená s odovzdávaním cien sa uskutoční dňa 13.11.2023 (pondelok)

            o 14,30 hod. v priestoroch CVČ, EP Popradská 86 na ktorú nielen víťazov ale aj Vás, ktorí radi snívate srdečne pozývame.

            Autor: PaedDr. Adriana Andrejková

        • Halloween
          • Halloween

            Aj tento rok sme posledný deň pred jesennými prázdninami venovali Halloween-u. Aj napriek tomu, že to nie je náš sviatok, radi sa obliekame do masiek a strašíme. Mladší žiaci sa učili v maskách, navštívilo ich aj putovné divadielko a ich hlavný a najviac strašidelný program bol v školskom klube. Starších žiakov čakalo strašenie až večer. Školský parlament zorganizoval zábavné aktivity v strašidelnom duchu, ktoré zavŕšili filmovým večerom spojeným s prespávačkou v škole. 

        • Deň jablka
          • Deň jablka

            Každý deň jablko, od lekára ďaleko.” Tak hovorí ľudová múdrosť.

            Aj naši druháci sa dozvedeli o dôležitosti jabĺk pre naše zdravie a o ich prospešnosti pre naše trávenie. Spoznali, že máme viacero odrôd jabĺk, ktoré sa navzájom líšia vôňou a chuťou.

            Celý deň mali žiaci rôzne aktivity : ochutnávali jablkové dobroty ako napr. chutné domáce jablkové koláčiky, počítali, kreslili,  spievali, rozmýšľali nad viacerými “jabĺčkovými” úlohami. Deti boli jablkovým dňom nadšené, veď predsa maškrtiť sa dá i zdravo a učiť zasa hravo.

            Autor: Mgr. Mária

        • Návšteva knižnice
          • Návšteva knižnice

            Štvrtáci 25.10.2023 navštívili mestskú knižnicu v Kulturparku. Na besede s pani knihovníčkou sa dozvedeli zaujímavé informácie o KOMIKSE.

            Slovo komiks vzniklo z anglického slova comicstrip, v preklade pás komických obrazov. Komiks spojuje postupy niekoľkých umeleckých druhou: maliarstva a literatúry. V komiksoch sú za sebou usporiadané obrázky s prípadným doprovodným textom. Dohromady spolu vytvárajú príbeh. Jednému obrázku sa hovorí panel. Komiks je sekvenčné umenie. Na záver besedy si žiaci vyskúšali na pracovnom liste vytvárať vlastné piktogramy a texty ku komiksom.

            Autor: Mgr. Janette

        • Dopravná výchova
          • Dopravná výchova

            V rámci vlastivedného učiva sa tretiaci zúčastnili v areáli Dopravného ihriska na prednáške o dopravných značkách, prostriedkoch a riešili aj dopravné situácie. Prakticky sme si vyskúšali cestu Mestskou hromadnou dopravou a pozorovali sme dopravné značky. Na dopravné ihrisko sa plánujeme vrátiť na jar.

        • Spoznali sme víťaza olympiády zo SJL
          • Spoznali sme víťaza olympiády zo SJL

            V utorok 17. októbra sa v rámci našej školy uskutočnilo školské kolo olympiády zo slovenského jazyka a literatúry, ktorej sa v kategórii C zúčastnilo sedem statočných žiakov a žiačok z 8. – 9. ročníka.  Treba uznať, že ich nečakala ľahká úloha, nakoľko súťaž pozostáva už tradične z troch častí: 
            1. písomný online test, ktorý obsahuje 25 otázok, na zodpovedanie ktorých majú súťažiaci maximálne 35 minút;
            2. transformácia textu z predlohy do podoby požadovaného útvaru, ktorý je uvedený v zadaní;
            3. rečnícky prejav, azda najkomplikovanejšia disciplína, pri ktorej sa berie do úvahy nielen obsah prejavu, ale
               i mimojazykové prvky, k akým patria gestá či mimika, teda aj reč tela a spôsob odprezentovania samotného
               prejavu.
            Po spočítaní všetkých troch častí súťaže mohli súťažiaci dosiahnuť maximálne 55 bodov, aby sa stali úspešnými riešiteľmi, potrebovali získať minimálne 45 bodov. Na našu radosť sa túto bodovú métu podarilo pokoriť hneď dvom žiačkam, konkrétne Sabrine Šoffovej (9. roč.) a Hane Gregovej (8. A), ktoré sa umiestnili na prvom, resp. druhom mieste. Na stupne víťazov sa prebojovala i Lucia Skičková (8. A). Všetci účastníci boli tiež odmenení hodnotnými cenami, koordinátor školského kola zároveň ocenil ich odvahu prihlásiť sa do súťaže, ktorá, ako sám priznal, nepatrí medzi najjednoduchšie, čoho dôkazom je, že si na nej zakladajú i rôzne prestížne gymnáziá v rámci celého Slovenska. 
               Všetkým zúčastneným sa chceme ešte raz poďakovať za ich aktívne zapojenie sa do súťaže, Sabrine želáme veľa šťastia na okresnom kole, ktoré sa uskutoční 15. novembra.

            Ešte raz, gratulujeme!

            Autor: Mgr. Martin

        • Storočie propagandy
          • Storočie propagandy

            Propaganda je označenie pochádzajúce z latinského slova propagare, ktoré prekladáme slovesami šíriť, hlásať, vytvárať či uvádzať na známosť. Propaganda je teda šírenie názorov a informácií, ktorého hlavným cieľom je ovplyvňovať individuálnu alebo kolektívnu verejnú mienku spolu s potvrdením postojov, konania a jednania v mene vyšších cieľov, ideálov a konkrétnych politických ideológií.“ Aj takto začína výstava, ktorej sme sa  v piatok (20.10.) s našimi žiakmi deviateho ročníka zúčastnili vo Východoslovenskom múzeu. Výstavu s názvom „Storočie propagandy“ sme absolvovali v rámci zážitkového učenia z dejepisu. Žiaci mali možnosť na vlastné oči vidieť šírenie propagandy naprieč celým 20. storočím, cez prvú svetovú vojnu, druhú svetovú vojnu až po komunistický režim v Československu. Mohli sme si prezrieť zaujímavé propagačné materiály: plagáty, maľby, knihy, ale zároveň aj uniformy či iné predmety. Videli sme ako propaganda fungovala v minulosti a dozvedeli sme sa, že ide o stále aktuálnu tému. Preto dúfame, že v nich táto návšteva niečo zanechala a možno im aj  pomohla pri kritickom posudzovaní informácií.

        • Portrét ako jeden zo žánrov maľby
          • Portrét ako jeden zo žánrov maľby

            Portrét je žáner maľby, ktorý je jedným z najrozšírenejších vo výtvarnom umení. Účelom portrétu v maľbe je zobraziť človeka, nielen jeho vonkajší vzhľad, ale aj sprostredkovať vnútorné pocity a náladu portrétovanej osoby.

            Prvé portréty sa objavili pred tisíckami rokov v starovekom Egypte - boli to obrázky faraónov. Už v staroveku, v stredoveku ich obľuba veľmi klesla a vznikali len veľmi výnimočne, aj to väčšinou až v období neskorej gotiky. Vyobrazenia významných osobností (napríklad panovníkov, svätcov) sú väčšinou idealizované  a nezakladajú sa na skutočnej podobe, ani pokiaľ ide o portrét žijúceho človeka. V tomto období sa teda väčšinou nehovorilo o portrétoch, ale o portrétnych rysoch zobrazenia. Mohutný rozvoj zaznamenal portrét v období renesancie, ešte výraznejší dôraz sa na neho kládol v období baroka, ktoré doviedlo umenie portrétovania na hranicu jeho možností.

            Obľúbenými formami portrétu boli v maliarstve kresba alebo maľba (na drevo, plátno či sklo).

            V  19.storočí sa s nástupom fotografie stal klasický maliarsky či sochársky portrét skôr výnimočnou záležitosťou. Najrozšírenejším typom portrétu je v súčasnosti fotografický portrét, ale dokumentárnu funkciu portrétu prevzal tiež film, televízia a ďalšie elektronické médiá.

            Záujem o portrét však existoval v každom období umenia a je tomu tak aj dnes.

            Na hodinách výtvarnej výchovy na druhom stupni našej školy sme si ho pripomenuli. Výtvarné práce vznikli v rôznych výtvarných technikách, prevažne je to kresba ceruzou. Ako sa nám to podarilo, posúďte sami. 

            Všetkým zúčastneným srdečne blahoželáme.

        • Tatras Tower
          • Tatras Tower

            Októbrové TÚLAVÉ TOPÁNKY nás zaviedli do Vysokých Tatier, kde sme po jesennej prechádzke popri Jazierkach lásky navštívili Tatras Tower, nazývanú aj Veža snov. Ja to sofistikovane vybudovaná stavba vysoká 53 m, pričom je jednou z najvyšších v Európe a jednoznačne najvyššie položenou s nástupom v nadmorskej výške 1 367 m.n.m. Veža má tvar nakloneného hyperboloidu a jej náklon je 15°. Pochôdzna časť je drevená, pričom lávka v hornej časti veže je ukončená vyhliadkovou plošinou so sieťou. Najvzdialenejší cíp plošiny je presklený. Predstavuje unikátny zábavno-edukačný projekt ojedinelý svojho druhu, a to nielen na Slovensku. Sprostredkovala nám autentický a zmysluplný zážitok z prírodných krás Vysokých Tatier a umožnila nám spoznávať ich nezabudnuteľne podmanivé čaro v úplne novej dimenzii s využitím tých najmodernejších technológií, ktoré súčasná doba ponúka.
            V poslednú novembrovú sobotu sa pôjdeme “túlať” opäť…

          • Jesenné tvorivé dielne

            Čarovné obdobie jesene si prváci a ich rodičia spríjemnili spoločným tvorením. Vyrobili krásne tekvičky, zapichovačky do kvetináčov a tiež vyrobili milý darček pre starých rodičov.
            Popoludnie ubehlo v príjemnej atmosfére a pri vzájomných rozhovoroch.
            Rodičia aj žiaci odchádzali domov s krásnymi handmade výrobkami.

            Katarína & Alexandra

        • Besiedka a tvorivá dielnička so starými rodičmi.
          • Besiedka a tvorivá dielnička so starými rodičmi.

            Mnohí starkí sa dennodenne podieľajú na výchove svojich vnúčat a mnohokrát im nahrádzajú rodičov, či kamarátov. Deti najlepšie vedia oceniť ich lásku, pohladenie, starostlivosť, či účasť pri spoločných hrách. 
            Starí rodičia  prijali pozvanie žiakov 4. ročníka s vedomím tešiť sa, dopriať si pár nezabudnuteľných okamihov v prítomnosti svojich vnúčeniec.  Besiedka bola poďakovaním za všetko  krásne a dobré, čo pre svoje vnúčence babky a dedkovia urobili a ešte v budúcnosti urobia. Príjemné popoludnie doplnilo aj pohostenie-koláčiky, chlebíčky a iné dobrôtky. Čajík na zahriatie, či kávička podčiarkli celkovú príjemnú atmosféru. 

            Poslaním školy nie je len výchova a vzdelávanie, ale tiež vštepovanie základných morálnych vlastností ako je aj úcta k starým rodičom.          

            Mgr. Janette