• Okresné kolo
          • Okresné kolo

            Naše dve víťazky školského kola v kategórii 1A a 1B, Hanka R. (7.roč.) a Hanka G. (8.roč) sa 17. januára zúčastnili okresného kola na olympiáde v anglickom jazyku.
            Dievčatá krásne reprezentovali školu, nazbierali veľa skúseností a zasúťažili si v ťažkej konkurencii. Obe Hanky sa stali úspešnými riešiteľkami a odnášajú si 10. miesto.
            Lásku ku angličtine tak ešte Hanky doplnili o cenné poznatky aj prax v takýchto súťažiach. Patrí vám veľká gratulácia.

        • Poznáme víťazov
          • Poznáme víťazov

            V tomto školskom roku sa do Geografickej olympiády zapojilo 18 žiakov. Popasovali sa s teoretickou i praktickou časťou s akým výsledkom? Pozrite sa. 

            G. kategória 5. ročník:

            1. miesto Timotej Š.

            2. miesto Richard P.J.

            3. miesto Amelie K.

            V kategórii "F" 6. a 7. ročník:

            1. miesto Samuel K.

            2. miesto Olívia M.

            3. miesto Simona Š.

            Kategória "E" 8. a 9. ročník bola najpočetnejšia:

            1. miesto Filip M.

            2. miesto Dominik S.

            3. miesto Ján Š.

            Úspešnosť všetkých zapojených žiakov bola 100%. O počte postupujúcich do okresného kola rozhodne komisia.

            Už teraz im všetkým držíme palce, k najlepšiemu umiestneniu.

        • Noc v džungli
          • Noc v džungli

            Žiakom 5, ročníka sa podaril "husársky kúsok", zažili noc v džungli. Nie však priamo v džungli. Pocity z nočnej džungli v doprovode spevu vtákov pri tieniacom osvetlení spoznávali rastliny a ich plody. Dozvedeli sa kde a ktorá rastlina má svoj pôvod. Simuláciou zvuku dažďa a blesku zažili tropickú búrku aj chlad na púšti v pozadí kaktusov.
            Úžasná zážitková hodina, za ktorú ďakujeme RNDr. Fridmanovej, PhD. za jej profesný prístup.

        • Koláže rozprávajú
          • Koláže rozprávajú

            Žiaci V. ročníka sa zapojili do výtvarnej súťaže "Koláže rozprávajú". Tento rok je jubilejný, 20. ročník. 
            V kategórii žiakov ZŠ II. stupňa:
            1. miesto Alexandra Urbanová so svojou kolážou: „Na stupni víťazov“,
            Čestné uznanie získal Richard Nicolas Korba s výtvarnou prácou: „Aktivity v CVČ“. 
            Srdečne blahoželáme a ďakujeme za skvelú reprezentáciu školy.

            Slávnostná vernisáž spojená s odovzdávaním cien sa uskutoční 29. 1. 2024 o 14.30 hod. sa v priestoroch CVČ EP Popradská 86 v Košiciach. Srdečne Vás pozývame.

              

        • Štvornohá návšteva
          • Štvornohá návšteva

            Dnešný deň nám vyučovanie spestrila štvornohá návšteva. Prišla sa na nás pozrieť malá SUKY, šteniatko Československého vlčiaka so svojou chovateľkou z chovnej stanice LUPUS ARDOR.  

            Plemeno je vzácne tým, že bolo krížené s Karpatským vlkom a Nemeckým vlčiakom na našom území (bývalej ČSR), preto má toto plemeno práve tento názov, a teda je považované za naše národné plemeno. 

            Všetci si hneď všimli, že má veľa spoločného s vlkom, nielen vizuálnych znakov, ale aj povahy. Miluje piškótky a papuče :) Veľmi sa jej páčili zapletené copíky našich dievčat aj naša škola, kde mala množstvo podnetov, nechcela ani odísť :) 

            Učili sme sa vzájomnej komunikácie so psíkom a tiež sa malá Suky učila socializáciu s našimi prvákmi. Dozvedeli sme sa, že čochvíľa odchádza do Belgicka, k svoje novej rodine, preto sa učí povely po anglicky. Jej vlčia rodina je však z Košíc, preto  veríme, že k nám príde na návštevu aj väčší predstaviteľ tohto krásneho plemena a my opätovne pocítime radosť, keď si psíka budeme môcť pohladkať a pomojkať. Táto Canis terapia sa nám veľmi páčila :) 

        • Bienále portrétu Košice 2024
          • Bienále portrétu Košice 2024

            Žiaci II. stupňa sa zapojili do 1. ročníka výtvarnej súťaže: Bienále portrétu Košice 2024. Medzi ocenenými nechýbali aj práce našich žiakov, ktoré svojou výnimočnosťou a prevedením vynikli a umiestnili sa na najvyšších priečkach. Napokon, posúďte sami! 

            Špeciálne ocenenie ZŠ:
            Karolína Kolbaiová za výtvarnú prácu: „Zara“

            Natália Čopanová za kresbu: „Nella“
            Rebeca Triščová za výtvarnú prácu: „Dievča Y2K“
            Tomáš Hruška za kresbu: „Matej“.

            V kategórii zlaté pásmo:
            Ema Vyšňan so svojou maľbou na plátno:
            „Mona Lisa na dovolenke“
            Liana Podhorská s kresbou ceruzou: „Ellie Williams“
            Zoja Poláková s maľbou: „Dáma s Blíži“.

            Strieborne pásmo:
            Rebeca Triščová „Dievča Y2K“ .

            Bronzové pásmo:
            Marek Pasternák:„Portrét Rembrandta“,
            Nina Uhrínová: „Madona podľa Raffaela“
            Tomáš Hruška:„Matej“.

            Všetkým žiakom srdečne blahoželáme! Gratulujeme k vynikajúcej reprezentácii školy a želáme veľa ďalších úspechov v tvorbe. 
            V
            ernisáž výstavy ocenených prác sa uskutoční 19. januára 2024 o 17.00 hod. vo Výmenníku Važecká v Košiciach. Výstava potrvádo 19. februára 2024. 


            Autor: PaedDr. Adriana Andrejková

          • Ako nestratiť slušnosť

            Ako nestratiť slušnosť Pravidlá slušného správania sú potrebné aj v dnešnej dobe. Spoločenský protokol nám udáva pravidlá, ako sa správať v určitých situáciách, no často na ne zabúdame a potom sa nevieme zachovať správne. Dnes nám pani mentorka porozprávala základné pravidlá, ako sa máme správať pri návšteve kultúrneho podujatia, reštaurácie a ukázala nám správnu etiketu stolovania, ktorú si žiaci aj prakticky vyskúšali.

        • Navštívil nás spisovateľ
          • Navštívil nás spisovateľ

            Hneď v prvý deň po prázdninách k nám zavítala vzácna návšteva z literárneho prostredia. Čas si na nás našiel pán autor Ján Babarík, ktorý v úvode stretnutia so šiestakmi nezabudol pripomenúť dôležitosť čítania, nielen v oblasti vzdelávania, ale dokonca i medziľudských vzťahov, pretože vzájomné interakcie medzi zdanlivo fiktívnymi postavami v knižných príbehoch pomáhajú čitateľom zdokonaľovať svoju empatiu či reakcie na každodenné životné situácie.

            V druhej časti dostali žiaci možnosť opýtať sa autora otázky zamerané na písanie kníh, jeho osobný či pracovný život. A veru, bolo o čom rozprávať! Dozvedeli sme sa, koľko pracovných pozícií pán autor vystriedal, ktoré krajiny vďaka nim precestoval, z otázok zameraných na tvorbu rezonovali najmä kedy a kde je možné uverejniť svoje literárne prvotiny či „recept“ na napísanie knihy, ako bonus sme dostali i zopár knižných odporúčaní.

            V závere nášho stretnutia posmelil autor žiakov k písaniu textov a my veríme, že jeho slová padnú na úrodnú pôdu.

            Autor: Mgr. Martin Ujhelyi

          • Weihnachtspost

            V tomto školskom roku sa žiaci 5. – 7. ročníka v rámci hodín nemeckého jazyka zapojili do aktivity s názvom „Weihnachtspost“ (Vianočná pošta). Žiaci tak v rámci mesiaca december na hodinách tvorili rôzne vianočné pozdravy v nemeckom jazyku. Tie sme následne odoslali dvom partnerským školám, ktoré sa do celej akcie zapojili. Konkrétne išlo o školy ZŠ Grundschule Medzev a ZŠ Grundschule Kežmarok, teda o školy, ktoré sa dlhodobo venujú rozvoju nemeckého jazyka, čím nadväzujú na tradíciu tzv. karpatských Nemcov, ktorí zastupujú nemeckú menšinu na Slovensku. Na oplátku sme od týchto škôl dostali ich vianočné pozdravy a tiež milé poďakovanie za iniciovanie celej výmeny pozdravov. Veríme, že táto aktivita sa stane „prvou lastovičkou“ nielen v prípade budúcej spolupráce, ale i rozvoja vyučovania nemeckého jazyka v rámci základných škôl. Tešíme sa na rok 2024 a budúce aktivity, ktoré so sebou prinesie

        • Vianočné pohľadnice
          • Vianočné pohľadnice

            V rámci eTwinning projektov sme dostali krásne vianočné pohľadnice z viacerých európskych krajín; ako napríklad Španielsko, Taliansko, Portugalsko, Grécko, Rumunsko.

            Žiaci sa veľmi potešili, že im rovesníci z iných krajín vlastnoručne vyrobili pozdravy, pri ktorých čítaní si zároveň precvičili anglickú slovnú zásobu.

        • Netradičná hodina fyziky
          • Netradičná hodina fyziky

            Šiestaci zažili netradičnú hodiny fyziky s pánom Ing. M. Ujlakym, zo  spoločnosti Slovenská legálna metrológia. Poslaním metrológie je zabezpečovať jednotnosť, správnosť a dôveryhodnosť meraní pri ochrane oprávnených verejných záujmov, pri obchodných transakciách, ochrane zdravia, bezpečnosti a majetku. Zabezpečuje aj prenos meracích jednotiek a stupníc národných etalónov a meradiel tak, aby bola zaručená jednotnosť a správnosť meraní v hospodárstve Slovenskej republiky.

            Žiaci sa na hodinách fyziky naučili fyzikálne veličiny dĺžky, objemu a hmotnosti, ich základné i vedľajšie jednotky a svoje vedomosti si overili na praktických aktivitách. Práve tieto poznatky si žiaci obohatili vo štvrtok 14. decembra s odborníkom na slovo vzatým.

            Pán Ujlaky žiakov zaujal váhou, ktorú všetci poznáme z predajne potravín, taktiež nám vysvetlil, ako sa podobné váhy kontrolujú a kde nájdeme dátum ich poslednej kontroly, že s niektorými závažiami musíme zaobchádzať doslova v rukavičkách a že nie je meter ako meter. Tým poukázal na skutočnosť, koľko málo stačí k tomu, aby boli merania nepresné a naopak, koľko úsilia sa ukrýva za správnosťou jednotlivých meraní, ktorých presnosť je v mnohých oblastiach každodenného života nevyhnutná.

            Azda najzaujímavejším momentom bolo, keď si šiestaci mohli mikrometrom odmerať hrúbku svojho vlasu.

            A keďže otázok bolo veľa a času málo, dohodli sme sa na následnej návšteve ústavu, ktorý sídli neďaleko našej školy. Ďakujeme a tešíme sa na osobné stretnutie, už v podmienkach výskumného ústavu.

        • Zážitkové učenie v bábkovom divadle
          • Zážitkové učenie v bábkovom divadle

            V rámci literárnej výchovy navštívili žiaci piateho ročníka bábkové divadlo, kde si pozreli inscenáciu známej rozprávky – Kocúr v čižmách. Zdanlivo detské predstavenie v sebe ukrýva množstvo alegorických motívov, ktoré dokázali žiaci správne interpretovať a často sa na nich i zabaviť. Za zmienku tiež stojí umenie košických bábkohercov, ktorí v primeranej miere dokázali zapojiť do deja aj publikum, čím ešte zatraktívnili už tak pekné predstavenie.

            Po predstavení sme sa dokonca zúčastnili workshopu s bábkohercami, ktorí nám postupne predstavili umenie bábkoherectva a spomenuli typológiu jednotlivých bábok používaných v divadle. Veľmi milým prekvapením bola možnosť vyskúšať si manipuláciu s rôznymi bábkami a ako sa ukázalo, nebola to celkom ľahká úloha.

            Táto skúsenosť bola o to obohacujúcejšia, že sa téma „V bábkovom divadle“ nachádza v učebných osnovách, žiaci sa tak nielen zabavili, ale i vzdelávali. A ktovie, možno aj samotní piataci nám ešte predvedú svoje bábkoherecké schopnosti.

            Autor: Mgr. Martin

          • Piataci v planetáriu

            V rámci výučby navštívili piataci CVČ Domino na Popradskej ulici, ktorého súčasťou je i planetárium. Práve to bolo cieľom ich cesty, pretože ako sa žiaci dozvedeli, vesmír nie je len nekonečný, ale jeho bádanie so sebou prináša i možnosť prepojenia hneď viacerých vyučovacích predmetov počnúc geografiou, končiac dokonca literatúrou. V priebehu návštevy boli žiakom zážitkovou formou odprezentované informácie z geografie a matematiky, zároveň sa naučili názvy rôznych vesmírnych telies a súhvezdí, z ktorých niektoré svojím vzhľadom pripomínali konkrétne geometrické útvary či zvieratá, to všetko doplnené o príbehy z gréckeho bájoslovia, na základe ktorého boli pomenované hneď viaceré vesmírne objekty. Priložené fotografie len potvrdzujú, že aj vzdelávanie môže byť zážitkom.

          • Olympiáda v anglickom jazyku - školské kolo

            Aj tento rok sa tradične uskutočnilo školské kolo olympiády v anglickom jazyku. Žiaci boli rozdelení do troch kategórií podľa ročníkov,  a to konkrétne do kategórie 1A (6-7roč.), 1B (8-9 roč.) a 1C kde si vyslúžili miesto súťažiaci, ktorí žili v anglicky hovoriacej krajine. Z 11-tich súťažiacich máme 10 úspešných riešiteľov, čo potvrdzuje vysokú kvalitu anglického jazyka na škole.

            Do okresného kola postupuje z kategórie 1A - Hanka R. (7.roč.) a z 1B - Hanka G. (8.roč.). Z kategórie 1C nás bude reprezentovať na krajskom kole Erika S. (6.roč.). 
            Všetkým zúčastneným gratulujeme a dievčatám v ďalších kolách držíme palce, nech sa im darí čo najlepšie.

          • St. Nicholas Day

            V tento výnimočný deň sa žiaci anglického jazyka oboznámili s históriou a tradíciami sviatku sv. Mikuláša (angl. Saint Nicholas Day). Pripomenuli si, že sa tento deň dodnes slávi v mnohých krajinách Európy, čím sa zaradil medzi ich tradičné kultúrne prvky, školské prostredie nevynímajúc. V rámci rozhovorov si porovnali, ako slávia tento sviatok a nezabudli sa svojim spolužiakom pochváliť, čím ich Mikuláš obdaril.

          • ANJEL VIANOC 2023

            výtvarná súťaž, ktorá sa konala v Poprade. Vo svojej kategórii do 10 r. získala A. Antesová s výtvarnou prácou : Anjel Nina - čestné uznanie.

            V kategórii žiakov 2.stupňa ZŠ od 11 r. získal čestné uznanie R.Kronovetter so svojím Anjelom Alianom.

            Žiakom srdečne blahoželáme a ďakujeme za výbornú reprezentáciu školy. 

            Srdečne vás pozývame na vernisáž, slávnostné otvorenie výstavy a vyhlásenie víťazov výtvarnej sútaže, ktoré bude 14. decembra 2023 o 13.00 v  Tatranskej galérii v Poprade. Výstava potrvá do 29.2. 2024 v Art klube Tatranskej galérie  v Poprade.

            Autor : PaedDr.. A. Andrejková