• Otvorili sme bránu golfu
          • Otvorili sme bránu golfu

            Krúžková činnosť, záujmové útvary či mimoškolská činnosť, nezávisí na názve ale na ich obsahu, ktorý je zameraný na rozvoj kompetencií získaných neformálnym a informálnym vzdelávaním. 
                  Práca v týchto tímoch podľa záujmu podporuje rozvíjanie a kultivovanie, tak často skloňovaných kompetencií žiakov. 
                 Nádherné jesenné počasie prialo dnes žiakom pri outdoorovom športe na golfovom ihrisku v Malej Ide. Ako im páli pri odpaľovaní pod vedením výborného trénera, pozrite sa.

            Autor: Mgr. Gabriela T.

        • Prvé dni v škole
          • Prvé dni v škole

            Tento školský rok sa brány školy otvorili aj našim najmenším prváčikom. Prvé týždne sú náročné, avšak všetci si počínajú veľmi statočne :) Môžete nazrieť do zákulisia. Fotky budeme postupne pridávať …

            Autorky: Katarína & Alexandra

        • Hodina nemčiny v Rakúskej knižnici
          • Hodina nemčiny v Rakúskej knižnici

            Štvrtok 14. septembra zažili žiaci 7. ročníka, ktorí sa učia nemecký jazyk, netradičnú hodinu. Netradičnú z dôvodu, že sa preniesli zo školských lavíc do priestorov, ktoré priam nabádajú k aktivite a učeniu, navštívili totiž Rakúsku knižnicu UPJŠ v Košiciach.

            V úvode našej návštevy nás pani knihovníčka previedla priestormi knižnice, kde nám ukázala jednotlivé oddelenia, v ktorých sú k dispozícii knihy v nemeckom jazyku, v dvojjazyčných vydaniach či dokonca časopisy z prostredia nemecky hovoriacich krajín. Potom sme sa premiestnili do priestorov, ktoré azda najviac upútali našu pozornosť, do knižničnej študovne, ktorá bola, a to musíme objektívne priznať, nadštandardne vybavená pre výučbu cudzích jazykov. V študovni sme sa venovali vyučovaniu nemeckého jazyka, našou témou bolo opakovanie učiva zo 6. ročníka, konkrétne sme sa venovali školským predmetom a rozvrhu hodín (Die Schulfächer und der Stundenplan). Duch miesta (lat. genius loci) na žiakov pozitívne zapôsobil a naše opakovanie konverzačných fráz, riešenie pracovného listu či tvorba otázok a odpovedí bolo plynulejšie a časovo efektívnejšie než v klasických školských podmienkach, čoho si povšimli i samotní žiaci.

            V závere našej hodiny sme sa rozlúčili s pani knihovníčkou, ktorá nás pre budúcnosť pozvala na ďalšie potenciálne stretnutia v priestoroch Rakúskej knižnice. Aj táto skúsenosť potvrdila najnovšie trendy vo vyučovacom procese, z ktorých jasne vyplýva, že zmena stereotypného prostredia má efektívny vplyv na prácu žiakov v rámci učenia. Priložené reakcie žiakov túto skutočnosť len potvrdzujú:

             

            „Bolo to super. Bola tam dobrá atmosféra a lepšie sa tam učilo.“

            (Liana)

            „Bolo super a veselo, lepšie sa tam učilo, bola to super akcia!“

            (Oli)

            Autor: Mgr. Martin

          • Prvé zasadnutie školského parlamentu

            Dňa 5.9. sa prvýkrát stretol školský parlament v priestoroch našej knižnice. Na zasadnutí sa všetci prítomní oboznámili so štatútom školského parlamentu a horlivo začali diskutovať o akciách, ktoré by rozžiarili a potešili všetkých našich žiakov. Parlament sa zameral na vytvorenie a udržiavanie nových tradícií. Fantázii sa medze nekladú a nápadov je určite viac než milión. Budeme veriť, že vymyslia skvelé akcie a budú sa podieľať na bezproblémovom chode školy. Určite nás čaká zaujímavý a zábavný školský rok.

            Štatút školského parlamentu, ako aj zápisnice zo stretnutí si môžete pozrieť na webových stránkach školy.

            Autor: Mgr. Juraj

        • Prvý deň školského roka
          • Prvý deň školského roka

                    Čas letných prázdnin sa dnešným dňom definitívne skončil. Sme oddýchnutí, plní krásnych zážitkov, nových skúseností a priateľstiev. No i ten najpútavejší príbeh má svoj začiatok, ale aj koniec. A tak aj my, učitelia, aj vy, milí naši žiaci, sa po tomto krásnom čase znova stretávame. Začína nový školský rok a všetci veríme, že bude časom naplneným úspechmi, predsavzatiami, ale najmä nefalšovanou detskou radosťou či úsmevom. 
                   Pre väčšinu z nás je tu všetko okolo v priestoroch našej školy dobre známe a už sa tešíme na krásne príbehy a zážitky z prázdnin, ktoré si dychtivo vyrozprávame. Samozrejme, nemôžeme zabudnúť na vás, milí naši prváčikovia, ktorí vstupujete do týchto krásne vyzdobených priestorov školy po prvýkrát. 
                     Veríme, že tu nájdete nových kamarátov a naučíte sa veľa, preveľa nových vecí a raz sa z vás stanú veľkí policajti, hasiči, lekári, športovci alebo astronauti a ktovie, možno aj učitelia a učiteľky.

            Autor: Mgr. Martin

             

          • Rozlúčka s deviatakmi

            Čas. Je to niečo, čo nemôžeme zastaviť, zrýchliť ani spomaliť. Oznamuje nám, že je začiatok alebo koniec. Aj čaša našich žiakov sa naplnila až po okraj a nadišiel čas rozlúčky so základnou školou. Štvrtok 29. 6. sa v spoločenskej miestnosti konala slávnostná rozlúčka žiakov 8. a 9. ročníka. Lúčili sa so školou, so svojimi triednymi učiteľmi, spolužiakmi i učiteľmi. V rámci veľmi pekného kultúrneho programu vystúpili žiaci spomínaných ročníkov, do sveta ich vyprevádzali aj naši prváci, ktorí im dali šancu zaspomínať si na svoje prvé dni v školských laviciach. Odvtedy ubehlo mnoho krásnych rokov, počas ktorých sa veľa naučili a je už na nich, aby všetky vedomosti a skúsenosti zúročovali ďalej. Musia vykročiť každý svojou cestou, za ďalším životným „bojom“. Jedna kapitola knihy sa zatvára a jedna otvára. Nám neostáva nič iné len zo srdca zapriať všetkým žiakom, aby sa im naďalej darilo v štúdiu tak dobre a s takými vynikajúcimi výsledkami, aké dosiahli na našej základnej škole. Prajeme im na ich ceste veľa šťastia, ďalších úspechov a nových priateľov. Ďakujeme za krásnu rozlúčku!

            Autor: Mgr. Martin Ujhelyi

          • eTwinning projekt PICK AND MEET

            Na medzinárodnom eTwinning projekte PICK AND MEET usilovne pracovali žiaci 2.A triedy.

            Na začiatku bola zabalená kniha s indíciami, na základe ktorých žiaci hádali názov príbehu a navrhovali v aplikácii Canva obálku knihy. S online nástrojom sa im páčilo pracovať a išlo im to veľmi dobre. Vznikli tvorivé, nápadité návrhy na obálku a názov knihy. Následne sme jej identitu odhalili a mohli sme rozvíjať čitateľské schopnosti. Za pomoci rodičov si žiaci doma prečítali kapitolu Škriatkovská encyklopédia  z knihy NOTOTO a strašidelná škola Elvíry Múdrej od spisovateľky G. Futovej. Ak by ste si knihu chceli prečítať aj vy, nájdete ju aj v našej školskej knižnici.

            Čítanie knihy zdokumentovali výstižnými aj zábavnými fotkami, ktoré sme zverejnili pomocou aplikácie Padlet.

            Na medzinárodnom projekte sme spolupracovali s partnerskými školami z Chorvátska a Turecka. Podarilo sa nám spoločne stretnúť v online priestore pomocou aplikácie ZOOM. Žiaci sa navzájom predstavili v anglickom jazyku a niečo zaujímavé sa o sebe dozvedeli.

            Pre partnerskú školu sme tvorili zaujímavé, tematické záložky do knihy v aplikácii Canva.  Spoločným, záverečným dielom je kniha s príbehom na pokračovanie. Písali sme ho v rodnom ale aj v anglickom jazyku.

            Chcem sa poďakovať žiakom za výbornú prácu na projekte a rodičom za skvelú spoluprácu pri plnení úloh projektu. 

            Tento projekt je už úspešne ukončený a tešíme sa na tie ďalšie. 

        • Duel Junior
          • Duel Junior

            V priebehu školského roka žiaci súťažili vo vedomostnej súťaží "Duel junior".

            Súťažilo sa spôsobom aký sme mohli aj vydávať na televíznej obrazovke RTVS.

            Dvaja súťažiaci, tri kolá a otázky z rôznych oblastí.

            Súťažiaci preukázali, že sú všestranne nadaní a poniektorí by sa mohli prihlásiť aj do televíznej sútaže.

            Vysledky:

            1. miesto David M. 9.roč. 2940 bodov

            2. miesto Maroš D. 9.roč. 2690 bodov

            3. miesto Hanka G. 7.A. 1820 bodov

            4. miesto Filip M. 7.B. 1500 bodov

            5. miesto Marek M. 7.A. 1360 bodov

            Nad 1000 bodov sa dostala Nella K. s počtom bodov 1020.

            Všetkým srdečne blahoželáme, sme hrdí, že aj takýchto žiakov mame na skole, ktorí vo svojom volne súťažili vo vedomostnej súťaží. Žiaci budú odmenení knižnou poukážkou.

            Autor: Mgr. Tabačková

          • Týždeň s batohom

            1. deň

            • Na návšteve u meteorológov

            V pondelok 26. júna sa žiaci 6. – 8. ročníka zúčastnili v rámci akcie „Týždeň s batohom“ exkurzie v Slovenskom hydrometeorologickom ústave (SHMÚ). SHMÚ je jediná slovenská inštitúcia, ktorá vydáva meteorologické výstrahy. Počas exkurzie nás pracovníčka SHMÚ pozvala prezrieť si meteorologickú záhradku, v ktorej sa nachádzajú prístroje na meranie teploty, tlaku, vlhkosti vzduchu, smeru a rýchlosti vetra, množstva zrážok, alebo výšky snehovej prikrývky. Žiaci mali možnosť zoznámiť sa z rôznymi druhmi teplomerov, tlakomerov, zrážkomerov. V závere našej návštevy sme sa dozvedeli viaceré zaujímavosti zo sveta meteorológie, napr. na základe čoho sa odvodzovali predpovede počasia v minulosti či interval dní, v ktorých bývajú predpovede najpresnejšie. Zistili sme, že práca meteorológov je zaujímavá a náročná.

            • Prváci, druháci  a tretiaci navštívili botanickú záhradu
            • Štvrtáci opekali

            2. deň

            • Červený kláštor - celodenný výlet 

            3. deň

            • Tretiaci v jazdiarni UVLF - Slávia
            • Prvý stupeň v mestskom parku

            4. deň

            • Tretiaci navštívili jaskyňu "Zlá diera"
            • Štvrtáci sa lúčia 
            • Prváci v meste
        • Košice - Wadowice - Oswienčim - Wieliczka - Krakow
          • Košice - Wadowice - Oswienčim - Wieliczka - Krakow

            So žiakmi siedmeho, ôsmeho a deviateho ročníka sme sa vydali na výnimočnú exkurziu do zahraničia. Našou finálnou destináciou bolo Poľsko a za dva dni sme stihli vidieť skutočne mnoho.

                     Žiaci prvý deň navštívili v meste Osvienčim koncentračné tábory Auschwitz a Birkenau. Týmito miestami hrôzy nás previedla pani sprievodkyňa, takže celá návšteva prebehla so slovenským výkladom. Žiakov sme na toto miesto pripravovali ešte na Slovensku, keďže ide o jeden z najväčších monumentov ľudskej zloby. Pani sprievodkyňa nás síce pre vek nemohla vziať všade, ale aj napriek tomu išlo o výnimočný zážitok. Veríme, že návšteva koncentračných táborov žiakom bližšie priblížila hrôzy vojny, nenávisti a pomohla im otvoriť oči a srdcia. Je nutné, aby sme mládež viedli k tolerancii a aby sme už nikdy nedopustili návrat podobných zvrátených ideológií, ktoré ničia nevinné ľudské životy.

                       Po náročnej návšteve sme sa vybrali do hotela, kde nás čakala večera a zaslúžený voľný večer. Ten však nemohol trvať veľmi dlho, keďže nás už od rána čakal nabitý program. Hneď ráno sme navštívili obrovskú soľnú baňu Wieliczka s rovnakou pani sprievodkyňou. Čakal nás ďalší silný zážitok z tých obrovských podzemných priestorov. To, že ľudia dokázali bez moderných technológií vystavať vyše 300 kilometrov chodieb priamo pod mestom, je niečo výnimočné. Dozvedeli sme sa množstvo zaujímavých informácií o histórii a na konci sme si nakúpili suveníry od výmyslu sveta (dokonca sme si našli čas aj na tradičné poľské krowky) 😊.

                     Exkurzia v Poľsku bola zavŕšená návštevou kráľovského (v súčasnosti študentského) mesta s bohatou históriou – Krakowa. Aj napriek tomu, že nikto z nás už nevládal, tak dúfam, že nič neľutujeme, pretože pani sprievodkyňa nás zaviedla na krásne miesta.

                        Sme nesmierne radi, že sa nám takáto exkurzia podarila zrealizovať a dúfame, že si z toho žiaci odniesli čo najviac. Aj keď trvala len dva dni, zážitkov máme na rozdávanie!

          • Nové obrázky, grafiky, maľby na plátne a reliéfy zo sadry.

            Na treťom poschodí našej školy pribudli ďalšie obrázky, grafiky, maľby na plátne a reliéfy zo sadry.

            Na hodinách výtvarnej výchovy sa žiaci môžu prejaviť a vyjadriť slobodne s dôrazom na svoj intelekt. Cieľom hodín výtvarnej výchovy je nielen žiakov kognitívne, afektívne rozvíjať ale aj rozvíjať ich manuálnu zručnosť a celkovo ich harmonický rast. 
            Medzi nami sú možno budúci architekti, reštaurátori, či úspešní umelci, vedci alebo dizajnéri o tom niet pochýb. Rovnako ako niet pochýb, že je dôležité viesť dialóg s kolektívom o tvorbe o umení. Pre nás je aj spätná väzba formou výstavy, prezentácie v priestoroch školy veľmi dôležitá. Môžeme tak  estetizovať interiér školy, čo je rovnako motivujúce pre žiakov ale aj učiteľov. 

            Ďakujeme všetkým Vám, ktorí sa podieľate na rôznych výtvarných projektoch a prajeme veľa chuti do ďalšej tvorby.

            Autor: PaedDr. A. Andrejková

        • Finančná gramotnosť
          • Finančná gramotnosť

            Dňa 23.06.2023 sa pre žiakov prvého stupňa uskutočnilo blokové vyučovanie finančnej gramotnosti. Cieľom blokového vyučovania bolo hravou formou poukázať hodnote peňazí, ako s nimi hospodárne narábať a orientovať sa na finančnom trhu.
            Oboznámili sa s históriou peňazí, spoznávali euromince a eurobankovky, ich veľkosť, vzhľad a význam symbolov. Zistili, aké dôležité je rozoznávať svoje potreby a želania. Zahrali si spoločenskú hru zameranú na finnačnú gramotnosť.

            Veríme, že si žiaci z aktivít odniesli veľa pekných zážitkov a vedomostí.

        • Volili sme predsedu školského parlamentu
          • Volili sme predsedu školského parlamentu

            Dňa 8.6. sa v priestoroch našej školy uskutočnili voľby do školského parlamentu na nasledujúci školský rok. Žiakov je nutné viesť k samostatnosti a rozhodovaniu. Práve preto sme sa rozhodli parlament obnoviť – aby sme žiakom predali žezlo zodpovednosti. Týmto spôsobom dostali hlas a možnosť zlepšovať našu školu.

            Z každej triedy boli zvolení člrnovia školského parlamentu a vo štvrtok prebehli voľby predsedu parlamentu. Kandidátky Ela Z. a Ema V. sa postavili pred všetkých spolužiakov, pedagógov a aj za prítomnosti pani riaditeľky predstavili svoje vízie pre lepšiu budúcnosť školy. Po prejavoch nasledovali otázky z publika a dráma sa mohla začať!

            Do pripravenej volebnej urny si každý žiak podľa vlastného uváženia mohol v priebehu celého dňa vhodiť volebný lístok.

            Následne sa hlasy spočítali aj v prítomnosti niektorých žiakov, aby sa zaručila úplná férovosť a transparentnosť. V napínavom súboji napokon zvíťazila Ela Z. a stala sa teda oficiálne predsedníčkou školského parlamentu pre školský rok 2023/24.

            Ele týmto spôsobom ešte raz oficiálne gratulujeme k víťazstvu a veríme, že bude úspešne reprezentovať všetkých spolužiakov. Rovnako by sme chceli poďakovať aj konkurencii, pretože postaviť sa pred všetkých ľudí a bojovať o ich priazeň je nesmierne náročné a stresujúce. Ďakujeme aj reprezentantom a všetkým žiakom, že sa rozhodli túto akciu hlasovaním podporiť.

            Veríme, že pôsobenie parlamentu bude úspešné a podarí sa mu naplniť všetky očakávania. Už teraz sa tešíme na nasledujúci školský rok!

            Autor: Mgr. Juraj Smutný

        • Ôsmaci na geografickej exkurzii
          • Ôsmaci na geografickej exkurzii

            Nadobudnúť isté vedomosti a môcť si ich overiť v praxi je to najlepšia inklúzia, ktorá sa žiakom naskytla. Žiaci 8. ročníka na hodinách geografie postupne získali nové poznatky o Slovensku o povrchových celkoch, dejoch v prírode, počasí, vodstve, výskyte nerastných surovín, faune a flóre ako aj o krásach jednotlivých krajoch so zameraním na najzaujímavejšie miesta. 
            Cieľom geografickej exkurzie bolo navštíviť kláštor Premonštrátov v Jasove, jasovskú jaskyňu a poslednou zastávkou bola vodná nádrž Bukovec, odkiaľ sú Košice zásobované pitnou vodou. Cestou sme upriamili pozornosť  na dediny, ktoré sme prechádzali. Naša pozornosť smerovala k príčinám vzniku obce na urbanizáciu a polohu. Našej pozornosti neušli ani cesty II. a III. Triedy po ktorých sme sa viezli a tak sme mohli zhodnotiť ich súčasný stav. 
            Kláštor Premonštrátov v nás zanechal silný dojem hlavne knižnica so 40 000 výtlačkov, najstarší glóbus na Slovensku ako aj fresky v priľahlom kostole. 
            V jaskyni okrem našliapaných schodov, ktoré smerovali raz dolu až 2 m pod hladinu riečky Bodvy pretekajúcej Jasovom a potom zasa hore sme si urobili jasno v pojmoch stalaktit, stalagmit a stalagnát.  Vyskúšali sme  absolútnu tmu, vieme čo je sintrová výzdoba. 
            Poslednou zastávkou bola vodná nádrž Bukovec - zdroj pitnej vody, ktorá zásobuje veľkú časť mesta Košíc. Nabitý novými poznatkami ale aj zážitkov sme sa v pohodlnom mikrobuse bezpečne vrátili opäť ku škole. 

            Autor: Mgr. Gabriela Tabačková

          • PRÍRODA OČAMI DETÍ - STARÁME SA O ZEM

            už 35. ročník celomestského kola súťaže výtvarných a literárnych prác pre žiakov. Hlavnou témou tohto ročníka je:  "Živá a neživá príroda".

            Vyhodnotenie výtvarnej súťaže:

            Samuel Čopan s grafikou Roháče získal 1. miesto v III. kategórii žiakov II. stupňa ZŠ.

            Vernisáž výstavy sa uskutoční  19. júna 2023 o 14.30 hod. v CVČ v priestoroch EP Popradská 86, v Košiciach. Všetkých srdečne pozývame na slávnostné otvorenie výstavy a na oceňovanie výborných prác. Samkovi želáme veľa ďalších úspechov v tvorbe a ďakujeme za výbornú reprezentáciu školy.

            Autor: PaedDr.A. Andrejková

        • Fullova Ruža 2023
          • Fullova Ruža 2023

            Mestská Výtvarná súťaž  Fullova ruža 2023 sa konala na  Základnej školy Ľudovíta Fullu na Maurerovej ul. 21 v Košiciach. 
            Z celkového počtu 252 výtavrných prác boli tri ocenenia získali naše práce:

             Luka Budai VI. roč. - získal - Zlatú ružu za prácu Ranné Košice

            Viktória Kmecová VI. roč. získala - Bronzovú ružu za grafiku, Štátne divadlo v Košiciach  

            Dávid Šoffa VI. roč. získal - čestné uznanie  za linoryt s názvom: Dóm sv. Alžbety. 

            Na vyhodnotení sa podieľala odborná a detská porota.

            Otvorenie výstavy najkrajších výtvarných prác a odovzdanie diplomov a vecných cien

            sa bude konať dňa 8.6.2023 o 15:00 hod. 

            v spoločenskej miestnosti Základnej školy Ľudovíta Fullu na Maurerovej ul. 21 v Košiciach. 

            Srdečne pozývame všetkých ocenených žiakov a rodičov.

            Našim žiakom uprimne blahoželáme a ďakujeme za vynikajúcu reprezentáciu školy.

            Autor: PaedDr. Andrejková

        • Túlavé topánky
          • Túlavé topánky

            Spišská Nová Ves je mesto nachádzajúce sa na východe Slovenska, v regióne Spiš. Je známe svojou bohatou históriou a krásnym okolím. My sme sa zamerali na dve zaujímavé atrakcie, a to Vežu a ZOO.

            Najprv sme sa vybrali na vežu, ktorá je dominantným symbolom mesta Spišská Nová Ves a jeho okolia. Táto veža, nazývaná aj Spišská Veža, sa nachádza v historickom centre mesta. Je to renesančná stavba zo 16. storočia, ktorá slúžila ako strážna veža a zároveň aj obranný systém. Po výstupe na jej vrchol sa nám naskytol úchvatný výhľad na Spišskú Novú Ves a okolitú krajinu. Vo vnútri veže sa nachádza množstvo artefaktov z jej histórie. Po návšteve veže sme zamierili do ZOO, ktorá sa nachádza v blízkosti mesta. Táto ZOO je domovom množstva druhov zvierat, vrátane exotických zvierat z rôznych častí sveta. Pozreli sme si levov, tigre, opice, zebry a mnoho ďalších fascinujúcich tvorov. Je to skvelé miesto na strávenie času s rodinou a priateľmi.

            V júni nás ešte čaká záverečné stretnutie, na ktorom si poopekáme rôzne dobroty a vyhodnotíme naše celoročné pôsobenie.

        • Medzinárodný deň detí
          • Medzinárodný deň detí

            „Kde bolo, tam bolo, za siedmimi horami a siedmimi dolami…“

            Takto začína vari každá rozprávka a ako v rozprávke sa dnes cítili i deti našej základnej školy, pretože 1. jún už tradične patril len im. Miesto konania v spojení s priaznivým počasím už od skorého rána predznamenali, že zažijeme nádherný deň plný zážitkov. Žiaci využili širokú paletu hier a aktivít, ktoré sa konali v detskom areáli Anička. Pozadu nezostali ani vyučujúci, ktorí si srdečne a s radosťou zaspomínali na časy vlastného detstva a aktívne sa zapojili do žiackych aktivít, čím žiakom ukázali, že i oni boli niekedy deťmi. Počas plodného programu sme si ani neuvedomili, že sa priblížil čas obeda a po ňom ešte rýchlejší záver akcie o druhej poobede. Azda najcennejším poznatkom z dnešného dňa je však, že Medzinárodný deň detí spojil vo svojej podstate nielen žiakov, ale i vyučujúcich. Neveríte? Pozrite si bohatú fotogalériu!

            Autor: Mgr. Martin Ujhelyi